Életmód

2020.01.23. 06:00

Bringaverseny bukósisak nélkül

Kiesős verseny, biztonságos körülmények között. Forrás: Zwift

Ha azt hinnénk, a kerékspársport már nem tud megújulni, nagyon tévedünk. Bár érdemes megemlíteni az elektromos biciklik piaci robbanását és ezzel párhuzamos elképesztően gyors fejlődését, más is van még a kerékpárosok tarsolyában: a legújabb bringás sportág, az eRacing ugyanis szeretne 2024-ben olimpiai számmá fejlődni. Az egész mozgásforma valójában egyetlen online platformról, a Zwiftről kapta a nevét, amely képes volt egyidejűleg 10 000 sportembert nyeregbe ültetni – nincs más, ilyen méretű bicikliverseny. A Zwiftben az is jó, hogy otthonról is bekapcsolódhatunk a menetbe egy görgő segítségével, de már nemzeti bajnokságokat is rendeznek belőle, ahol viszont fizikailag is jelen kell lenni. Igaz, a brit bajnokság első férfi győzteséről például kiderült, hogy meghackelte a programot, de a kerékpársport mindig is tele volt doppinggal.
Az viszont jó hír azoknak, akik komolyan fontolgatják a bicikliversenyzés eme demokratikus formáját, hogy egy német gyártó, a Canyon már létre is hozott egy gyári csapatot, a Canyon ZCC-t, aminek egyetlen feladata, hogy a Zwiften eddzen és versenyezzen – kizárólag online.
Forrás: The Next Web

2020.01.22. 06:00

Ki nyeri az Oscart?

Tarantino érdemét mondjuk kevesen kérdőjelezik meg. Forrás: RadioTimes

Február 9-én hirdeti ki az Amerikai Filmakadémia a legjobbak listáját, de statisztikák alapján már most is lehet találgatni, hogy ki viszi el a legjobb filmnek járó díjat. Az eddigi 91 gála során ugyanis mindössze ötször fordult elő, hogy olyan film kapta az aranyszobrocskát, amelyet nem jelöltek a legjobb rendező díjára is. Ez alapján a mostani esélyesek Sam Mendes 1917 című alkotása, Tarantino Volt egyszer egy Hollywoodja, Scorsesetől Az ír, a koreai Élősködők és a Joker. Ugyanakkor, bár a jelöltek között van, valószínűtlen, hogy a Kisasszonyok nyerné az Oscart, mivel női rendezőjét, Greta Gerwiget az Akadémia elmulasztotta felterjeszteni. Ahogy más női rendezőket és színésznőket is kihagyott a sorból, sokak csalódására. Így például a lenyűgöző alakítást nyújtó Lupita Nyong’o és a meglepően jó Jennifer Lopez sem kapott semmilyen jelölést.

2020.01.19. 06:00

Szerinted az iPad számítógép?

Pici, könnyű, a képernyője viszont már épp elég nagy

Ha a Santa Fe-i fegyverkutató fizikalabort kérdeznénk, vagy a Marvel filmek rajzolóit… nos, akkor is árnyalt választ kapnánk. De lerövidítve a tanulságot: sok felhasználónak az iPad 10.2” , amin iPadOS fut, tökéletes számítógép. 
Lehet hozzá csatlakoztatni külső tárat, úgymint SSD, USB vagy hard drive, a fájlkezelése pedig épp olyan, mint egy asztali gépé. Meg lehet egyszerre jeleníteni különböző ablakokat, vagyis osztható a képernyője. Használhatunk hozzá vezetéknélküli billentyűzetet és egeret, bár kérdés, hogy utóbbit ki veszi még elő a laptopjához, mikor létezik touchpad és trackpoint is. A billentyűzet persze lehet kardinális kérdés: ha sokat kell gépelni (és sokan az ölükben teszik ezt), akkor jóval kényelmesebb egy extra billentyűzettel, mint magán az iPaden.
Ami nagy előrelépés volt az iPadOS bevezetésével, hogy a Safari nem mobilos verzióban érhető már el, hanem épp olyan, mint egy MacBookon. Fontos viszont tudni, hogy az iPad egy csomó ujjmozdulatra reagál, lehet például három ujjal másolás-beillesztést végezni az érintőképernyőn, de magunktól aligha fogunk rájönni az összes kihasználható funkcióra. Ahogy tehát az Apple többi termékénél, itt is érdemes egy kis energiát fektetni a tanulásba, mert nagyon sok mindent beleépítettek, de magától nem ugrik elő minden funkció.

Vagyis akinek nem kell extra nagy képernyő, esetleg sokat dolgozik (játszik, filmet néz) utazás közben, és nincs szüksége brutális teljesítményre, az egy hajtogatható tokkal és billentyűzettel felszerelkezve egy számítógépet kap az iPad 10,2” személyében.

Forrás: the Verge, zdnet.com, Lifehacker

2020.01.17. 06:00

A sportórák is tudnak tévedni

Apa és baba ma sem tett egy lépést sem...

Nemcsak az órák, hanem a fitneszkarkötők és lépésszámlálók is hajlamosak rosszul számolni az elvégzett munkát, ha nem teljesülnek bizonyos feltételek. A kisgyerekes anyukák és a nehezen járó idősek például különösen rosszul mérhetők: ha a karjuk nem mozog séta közben, mert babakocsit tolnak, járássegítővel haladnak vagy a babát a kezükben tartják, az ingamozgást mérő eszközök nem észlelik a sétálást, és jelentősen kevesebb mozgást írnak jóvá a valóságnál. Az anyukák ráadásul duplán rossz helyzetben vannak: az alvásciklusukat is pontatlanul érzékelik az eszközök, mert a többszöri éjszakai felkelést „könnyű alvásnak” minősítik, mivel az algoritmust nem az anyukák által gyakran követett viselkedésmódra írták. Visszajelzésre pedig egyelőre nincs lehetőség az eszközökön, pedig a felhasználói szokásokat jelentősen módosítaná, ha az anyuka, apuka vagy épp rosszul alvó idős ember jelezhetné, hogy aznap éjszaka háromszor kelt föl.
Szerencsére kutatók mostmár felismerték ezeket a hiányosságokat, így a kutatásokban elővigyázatosabban kezelhetik a készülékek által közvetített adatokat, és remélhetőleg idővel a gyártók is reagálnak ezeknek a csoportoknak az igényeire.

Forrás: The Conversation/mashable.com

2020.01.16. 06:00

Robotinvázió Tokióban

Elkísérhetem a helyére? Forrás: tokyo2020.org

Szerencsére nem a humanoid robothadsereg kelt önálló életre a japán fővárosban, hanem a Toyota robotflottája fogja számtalan módon segíteni az olimpiai rendezést. A japánok nem vacakolnak: nemcsak a helyünkre kísérnek, ételt és italt szolgálnak fel a robothosztok, hanem tehermentesítik a rakodómunkások derekát, szórakoztatják a gyerekeket, segítik a kerekesszékkel közlekedők mobilitását, összeszedik az atlétikapályán az elhajított kalapácsokat és ellökött súlyokat, golfautószerű kiskocsiban fuvaroznak az olimpiai falu és a versenyhelyszínek területén, és persze beépített kamerákkal támogatják a biztonságot. Mindezt különböző formában, méretben és tudással teszik.
És hogy mi a japánok célja a lenyűgöző technológiai innovációval? Az élvezetesebb és biztonságosabb játékokon kívül az, hogy megmutassák, a robotok milyen hasznos segítségnek bizonyulnak az élet számos területén a társadalom számára.

Forrás: tokyo2020.org

2020.01.15. 06:00

Feloldhatod jelszó nélkül az iPhone-odat?

Inkább jegyezd meg a belépési kódot...

Az amerikai főállamügyész arra szeretné rávenni az Apple-t, hogy oldjon fel egy elkövetőhöz kapcsolódó iPhone-t. Csakhogy a cég évek óta magyarázza a kormánynak, hogy nincs olyan kiskapu a jelszó feloldására, ami csak jófiúknak működne, rosszfiúknak nem. Emiatt egyáltalán nincs kiskapu, hiszen az komoly veszélyt jelentene az összes iPhone-használóra. A kongresszussal ellentétben számunkra ez jó hír.
Ha elfelejtetted a belépési kódodat, akkor az egyetlen megoldás egy számítógép segítségével az iPhone teljes visszaállítása, ami azt jelenti, hogy ha nem készítettél backup fájlt, akkor minden adatod eltűnik. Ez persze jobban belegondolva mindannyiunk érdekét szolgálja, hiszen jogosulatlan felhasználók sem tudják feloldani a telefonunkat, és megszerezni róla az információkat. Ha nem sikerül belépned az iPhone-odba, az iCentre hivatalos Apple szervizében tudnak segíteni a visszaállításban.