Életmód

2019.11.09. 06:00

6 dolog, amit imádunk az iPhone 11 kamerarendszerében

Portré ellenfényben. Csináld utána!

Az oldal szerkesztőségében kézről kézre járt az új iPhone 11. Nyomkodtuk, kattintgattunk vele, hasonlítgattuk a korábbi modellek kameráival, osztottunk-szoroztunk; végül az alábbi következtetésekre jutottunk:

 1. Jó fényviszonyoknál gyönyörű szép, éles képeket készít, amihez jelentősen hozzájárul az iOS 13.2-vel érkező Deep Fusion technológia is. 
   
 2. A portré mód alapvetően főnyeremény, extra pozitívum továbbá, hogy High Key funkcióban a szoftver szépen körül tudja maszkolni a témát, amennyiben kontrasztos a tárgy és annak környezete. A portré mód, bár már az iPhone X és iPhone 8 és 8 Plus készülékkel bemutatásra került, mégis a High Key funkcióval tovább közelít a stúdió hatás felé. 
   
 3. Szokatlanul jól kezeli a fény-árnyék viszonyokat. Ehhez is jelentősen hozzájárul az iOS 13.2-vel érkező Deep Fusion technológia is. 
  Az első képen az iPhone X még küzd a feladattal, mellette a 11 már könnyedén megbirkózott vele.

 4. Széles látókörű lencse? Ilyet eddig csak fényképezőgépnél láttunk! A széles látókörű lencse adott az iPhone 11 és iPhone 11 Pro készülékek esetén is (utóbbi már ultra széles látószögű lencsével is rendelkezik). Fontos megjegyezni, hogy a széles látószögű kamera mindkét készülék esetében jelen van. 
   
 5. Éjszakai módban lenyűgöző, hogy szinte nappali fényviszonyokat teremt! Az éjszakai módnál az iPhone 11 és az iPhone 11 Pro esetében is a széles látószögű kamera működik együtt az intelligens szoftverrel, illetve az A13 Bionic csippel. Az eredmény részletgazdag, kevésbé zajos kép, még alacsony fényviszonyok mellett is. 
  Éjszakai módban és anélkül. Elég nagy a különbség!

 6. 4K-s, 60 képkocka/s sebességű videók készítése, az iOS 13.2 érkezésével ráadásul már a felbontás is módosítható a kamera alkalmazáson belül. 

2019.11.07. 07:00

Te is kézbe veszed a telefont az autóban?

Nem csak telefonálni, üzenetet írni is tilos

Bár mindenki tudja, hogy tilos kézben tartani a telefont és vezetni egyszerre, azért elég sokan csinálják. De vajon miért?
A legkézenfekvőbb magyarázat, hogy nincs olyan telefontartójuk, ami jól működne: nehéz beletenni, nehéz belőle kivenni a telefont, nem lehet hova felrakni, ha vákuumos volt, esetleg elengedett a tappancs. Vagy mivel éppen töltik a telót, nem ér el a kábel odáig, ahova kéne. Vagy ki tudja.
Nyilvánvaló tehát, hogy nem ismerik a Pitaka aramidból készült tokját, ami  - először is – ötször keményebb az acélnál. Vagyis egy marha nagy fémtok? Hát nem éppen. Szuper vékony, szuper könnyű, a tapintása kicsit szövetszerű, mindenesetre ellátták csúszás elleni védelemmel.
Az aramidot alapvetően az űrkutatásban és katonai célokra használják, például golyóálló felszerelésekhez. Egyik fajtája a kevlár.

Nem kell beleilleszteni a telefont, mivel mágnes tartja

A Pitaka tokok erőssége, hogy megvédenek a telefon sérülésétől és a közlekedési balesetektől: akármilyen vékony a tok, mágnest építettek bele, amivel könnyedén ráhelyezhető például a vezeték nélküli autós töltőjére, ami egyben telefontartó is. Nem kell nyúlkálni, keresgélni, nem fog leesni: így könnyebb vigyázni magunkra és egymásra.

2019.11.04. 06:00

Bitcoin a tananyagban

Mert a tudás hatalom

Nem, sajnos nem Magyarországon, hanem Franciaországban tették a bitcoint a középiskolai tananyag részévé. Igaz, a közgazdaság tantárgyat egészítették ki vele – amit a magyar középiskolások nagy része egyáltalán nem tanul, így nemcsak a bitcoinról, hanem a forintról és az euróról sem rendelkezünk felnőttként különösebb ismerettel.
Pedig a világ számos üzletében lehet bitcoinnal rendezni a vásárlást, 2020-tól például a Decathlon vagy a Sephora is elfogad majd kriptovalutát – már Franciaországban. A virtuális valuta azonban nem olyan, mint a forint, ami az arról való alapvető ismeretek nélkül is áramlik a pénztárcánkba, ha dolgozunk.
A francia tananyag frissítése többek között annak köszönhető, hogy Macron elnök az országot technológiai és innovációs nagyhatalommá kívánja tenni, és nem a levegőbe beszél: Párizs már megelőzte Berlint a technológiai startupok elindításában. Bár az oktatóvideó franciául van, még így is jóval többet lehet megtudni belőle a bányászott pénzről, mintha sosem néznénk utána:

2019.11.02. 06:00

Hozzád beszélek, nem hallod?

Nem minden helyzet alkalmas a beszélgetésre. Kredit: Wolfgang Eckert, Pixabay 

Néha, bármennyire is szeretnénk, nehéz kizárni a külvilág zajait. Vagy azért, mert veszélyes süketnek lenni rájuk, vagy azért, mert nem tudjuk mindenhova magunkkal hordani az egyébként gyönyörű és csodálatosan funkcionáló fejhallgatónkat. Meg amúgy is féltjük, nem szállnánk vele tömegközlekedésre, ha pedig futni akarnánk benne, hát, furán néznének.
Pedig ha vonaton, villamoson, metrón utazunk, bevásárolunk, edzünk, kutyát sétáltatunk, előfordul, hogy egyszerűen nem akarjuk épp mások beszélgetéseit hallgatni. Vagy a saját zenénket szeretnénk hallgatni, anélkül, hogy max hangerővel károsítanánk a hallásunkat. És anélkül, hogy rövid idő után megfájdulna a fülünk a műanyagtól. Erre találták ki az AirPods Pro fülhallgatót, amin választhatunk a teljes, aktív zajszűrés és a Transparency mód között – utóbbinál hallani fogjuk a mentőt vagy a biciklicsengőt.

Egyenes út a fülünkbe

És mivel rengeteg fülről vettek hozzá hőtérképet, a Pro sokkal jobban illeszkedik a fülkagylóba, mint bármi előtte, így a hangzásélmény is sokkal jobb lett. Ráadásul futni is lehet vele anélkül, hogy hallatszana az a furcsa reccsenés minden leérkezésnél.

2019.10.30. 08:00

Szerelem és erőszak elefántéknál

Hazamész egy fárasztó nap után, és már a híreket sincs kedved elolvasni; csak arra vágysz, hogy kikapcsoljon az agyad, és kimenjen belőled a napi stressz. A természet pedig egy megnyugtató, idegsimító hely, ahol a harmónia uralkodik, igaz?
November 1-től, a szolgáltatás indulásától elérhető lesz az Apple TV+-on Az elefántkirálynő (The Elephant Queen), amit egy évtizedek óta Afrikában forgató páros sok év alatt kapott lencsevégre. Az oroszlánkirály ihlette filmzene olykor Wagnert is segítségül hívja, hogy bemutassa Athena, az 50 éves elefántkirálynő és társai kapcsolatát és viszontagságait a vadonban. De az elefántok mellett elképesztő közeli képekbe ütközünk repülést gyakorló kismadarakról és egyéb, a csordával együtt élő jószágokról.
Ha régen láttál természetfilmet, érdemes itt felvenni a fonalat: Az elefántkirálynő az Oscarért is indul dokumentumfilm kategóriában. Üzemeld be hozzá a legnagyobb képernyődet, és ha új Apple eszközt is vásárolsz (új iPhone, iPad, iPod touch, Mac, Apple TV), 1 éves Apple TV+ előfizetés jár hozzá ajándékba.

2019.10.26. 09:35

Köhögés ellen okosotthon

Vége a szellőztetési harcnak

Örökké nem tarhat a vénasszonyok nyara, úgy tűnik, hamarosan elővehetjük a télikabátokat. Otthon és a munkahelyen is be kell üzemelni a fűtést, ilyenkor pedig állandó kérdéssé válik a páratartalom. Ha túl száraz a levegő, köhögünk, ha túl nedves, a penész fenyeget. És ha forgalmas helyen lakunk, még a szellőztetéssel is jól kell időzíteni, nehogy csúcsidőben tiszta levegő helyett valami egészségkárosítót engedjünk be.
Még szerencse, hogy egyetlen pici készülék mindent mér helyettünk, és figyelmeztet, ha változtatnunk kell. Akár a legjobb alvást biztosító zajszintről, akár az asztmában szenvedő gyermek számára megfelelő páratartalomról van szó, a Netatmo Healthy Home Coach megvizsgálja a levegő paramétereit, kiemeli a lehetséges problémákat, és elmondja, hogyan lehet azokon javítani.