Életmód

2019.09.17. 10:00

Utálod a trollokat? Válj trollá!

Egy jófej főnök, aki pénzt és tudást is ad a kezünkbe a céljai eléréséhez

Finn nyelvrokonaink azon gondolkodtak, hogyan tudnák rávenni a fiatalokat a közösségi média módszereinek felismerésére, főként a fake news-ok és hangulatkeltés azonosítására. Mivel a gamifikáció tűnik jelenleg a leghatékonyabb kommunikációs-edukációs csatornának, fejlesztettek egy játékot, a Troll Factoryt.
A Trollgyárban úgy sajátítjuk el a kritikus gondolkodást, hogy mi magunk válunk a legnagyobb trollá. Kapunk egy főnököt, aki azt a feladatot adja, hogy korbácsoljuk fel a bevándorlásellenes vitát – ehhez különböző posztokat és módszereket választhatunk. A játék nehézségét az adja, hogy a közösségi médiából vett valós beszélgetések, mémek alkotják a trolleszköztárunk alapját – ez a legtöbb játékost komolyan megviseli. A munkánkra visszajelzést is kapunk, miután megismertük és alkalmaztuk a propaganda és a gyűlöletkeltés legjellemzőbb eszközeit. Ha rendesen dolgoztunk, a játék végére jobban átlátjuk a közösségi média működését, és nehezebben fogunk felülni az álhíreknek és a ferdítéseknek.

2019.09.14. 08:00

Y-generációs rádiójáték

Ábrahámtól és Évától számítva: a rádiót mindenki kedveli

Valójában számos generációt érint, és igazából nem is rádió, a lényeg mégis ugyanaz: folytatásos audioműsor, amire manapság már fel lehet iratkozni, az okoseszközünk letölti, aztán akár vezetés vagy várakozás közben offline hallgathatjuk. Ezek az ún. podcastok, amik eredetileg nevükben is az Apple iPodjától erednek. Újabban viszont érdekes trend bontakozik ki: a legnézettebb videómegosztó, a YouTube a podcasterek egyre fontosabb csatornájává válik.
A YouTuberek különböző csatornákra bontják ugyanis a műsorukat: a teljes, hosszabb adásokat mindig kevesebben hallgatják végig, viszont egy másik csatornán a rövidebb, a legjobb pillanatokat kiválogató összeállítással számos új hallgatót szereznek – akik aztán gyakran a hosszabb verzióra is kattintanak. Míg Amerikában vagy Kanadában erős az új trend, nálunk egyelőre jellemzőbb a hagyományos podcast formátum, az egyik legjobb sorozat például a Totalcar Égéstere.

2019.09.12. 08:00

Bitcoin, ki vagy te?

 

Nem könnyebb munka, mint az aranyásás. Kredit: <a href="https://www.freepik.com/free-photos-vectors/business">Business vector created by brgfx - www.freepik.com</a>

A múlt héten valaki egymilliárd dollárnyi bitcoint mozgatott meg egyetlen tranzakció során – ami a kriptovaluta történetének legnagyobb tranzakciója. Persze sokan azonnal nyomozni kezdtek, hogy honnan hová vándorolt a pénz, a találgatásokat azonban legfeljebb az idő igazolhatja majd. A dolog azért is érdekes, mert összesen 100 bitcoin-cím birtokol 10 000 bitcoinnál nagyobb összeget, ami a teljes bitcoinmennyiség kb. 15%-át teszi ki. De mi is valójában a bitcoin?

Azok, akik professzionálisan foglalkoznak vele, tehát fejlesztették, befektetők vagy kutatók, nagyjából mindannyian azt a tulajdonságát emelik ki, hogy közvetítő- és cenzormentes valuta, ami független az államoktól és kormányoktól, napjainkban az aranyalap helyettese. Nem lehet inflálni, kivéve, ha hibát találnak a scriptjében, és gazdasági függetlenséget, végső soron pedig liberalizmust és demokráciát biztosít bárkinek. Nem a jelenlegi pénzügyi rendszerek összeomlásáért jött létre, hanem az azoktól való függetlenségért. Persze legrégebbi kriptovalutaként ez a legelismertebb, de legmeghaladottabb eszköz is a kriptovaluták piacán. És mint egy korábbi cikkünkben írtuk,  teljes zombihálózatok épülnek arra, hogy bányásszák – ezt és a többi kriptovalutát.

2019.09.10. 10:15

E-bicikli után e-babakocsi

Egyszerű és nagyszerű segítség anyukáknak

Egyik kezedben esernyő, a másikban kismotor, harmadikban a nagytesó, a negyedikkel pedig tolod a babakocsit. Ismerős? Ahhoz képest, hogy mennyi anyukának igen, kész csoda, hogy csak most rukkoltak elő az elektromos rásegítésű babakocsi ötletével.
Ráadásul a most fejlesztett rendszer nem egyszerűen csak tolni segít, hanem tanulmányozza is a terep adottságait, és lejtőn például a fékezésre segít rá, ami amúgy maximálisan hiánypótló funkció: még a futó babakocsik is nehezen lassíthatók a meredek lejtőkön. Sőt, ha elveszítjük az irányítást, a rendszer elvileg meg is állítja a kincset szállító járművet. Végre!
Ezenkívül a Bosch akkumulátora USB-vel is tölthető, és Bluetooth-on keresztül kommunikál a telefonunkkal, ezért ha kint kell hagynunk az utcán, szól, ha nélkülünk indulna útnak a kocsi.
A technológiát egyelőre egy svéd gyártó építi be a babaszállító járművébe, de várhatóan több márka is használni fogja hamarosan. Csak arra kell majd vigyáznunk, nehogy a sok rásegítés ellopja a napi edzésünket!

2019.09.05. 23:43

Az Eve felfedezte Európát

Ezek szerint Európában sem gyertyával világítanak

Tudjuk mi, hogy Kolumbusz túl rég indult el Spanyolországból, ezért az ifjú kontinens, mármint az USA hajlamos elfeledkezni rólunk. A HomeKit kiegészítőinek bevált gyártója, az Eve azonban végre rájött arra, hogy mi is szeretjük az okosotthon tartozékait, így az Eve Systems most bejelentett termékfrissítésébe bekerül egy Európába szánt okoskapcsoló is.
Ezenkívül januárban érkezik majd az Eve Water Guard is, ami egy lefektetett kábel segítségével jelez, ha a szomszéd úgy döntött, a mi plafonunkat locsolja a virágok helyett, vagy ha a mosógép innovatív utakon távolítja el magából a vizet. A gyerekek pancsolása alatt azonban inkább kapcsoljuk ki az értesítéseket.
További újdonság, hogy míg eddig Bluetooth-on keresztül kommunikáltak az Eve eszközei, a hamarosan elérhető Eve Extendnek hála akár nyolc okosotthon-kiegészítőt is csatlakoztathatunk majd az otthoni wifinkre, így az eddig olykor esetleg akadozó kommunikáció is simább vizekre evez.

2019.09.01. 02:37

Láthatatlan bűnöző: malware, a rosszindulatú szoftver

Inkább ő költözzön be a gépünkbe, mint egy Remote Access Trojan (RAT)

Amíg szerencsénk van, megvonhatjuk a vállunkat, mert bízunk a tűzfalunkban és a víruskereső programunkban. A zsaroló- (ransomware), kém- (spyware), trójai és egyéb gonosz programok csak az internet sötét bugyraiban léteznek, biztos nem a mi gépünkön. Nem igaz?
Egy aktuális interjúban Tarik Salah, a rosszindulatú szoftverek elemzője arra figyelmeztet, hogy az igazán magas szintű szoftverek teljesen láthatatlanul épülnek be a gépünkbe, és onnan támadnak más felhasználókat. Nekünk pedig fogalmunk sincs, hogy mi folyik az IP-címünkön. Ráadásul az utóbbi öt évben elterjedtek a nyílt forráskódú malware-ek is, amik azért veszélyesek, mert teljesen laikus felhasználók is letölthetik őket, majd ezután feljuttathatják a kiszemelt áldozat eszközére.
Mivel a rossz fiúkkal szemben mindig találunk jó fiúkat is, minden, a fentihez hasonló cselekedetet blueteamerek igyekeznek megelőzni, megállítani, leleplezni. Ők azonban zavaros vizeken hajóznak, mert a jog egyelőre az etikus hackerekre is lesújthat, és olykor le is sújt. Érdemes meghallgatni a kutatóval készült interjút.