in ,

AranyosAranyos Imádom!Imádom! WOWWOW

3 könnyű mindfulness gyakorlat a rohanós napokra

3 könnyű mindfulness gyakorlat a rohanós napokra.

A mindfulness nem csupán meditációs gyakorlatokat jelent – más formákban is része lehet a mindennapjaidnak.

A mindfulness szépsége abban rejlik, hogy apró módszerekkel alkalmazhatod a mindennapi életed során. Néhány emberben az a tévhit élhet, hogy a mindfulness azt jelenti, hogy keresztbe tett lábbal, csukott szemmel kell ülni, készen arra, hogy legalább 10-15 percig erősen koncentráljunk valami megfoghatatlan dologra. Ennek azonban egyáltalán nem kell így lennie: szuper egyszerű technikákkal is megtapasztalhatod a mindfulness mentális egészségre gyakorolt előnyeit. Íme három könnyű és szórakoztató mindfulness gyakorlat.

Figyelmes hallgatás

A hangokra való összpontosítás remek módja a tudatos figyelem megvalósításának. Ennek lényege, hogy néhány percig egy adott hangra koncentrálunk az aktuális környezetünkben – legyen az mondjuk egy buszon vagy a konyhában. Lehet, hogy ez valami nyilvánvaló és hangos, de lehet, hogy csak egy alig hallható zörej a háttérben. Miután kiválasztottad a hangot – a távoli forgalmat, a légkondicionáló egyenletes zúgását, a szomszéd túl hangos tévéjét –, kövesd ezt az egyszerű, tudatos hallgatási technikát. Csukd be a szemed, ha jól esik. Ha nem, keress egy pontot a térben, ahová nézhetsz. Lazítsd el a szemed, és ne fókuszálj semmi konkrét dologra.
Hallgasd a hangot. Figyeld meg a hangszínét, (lágy? zúgó? harsány?), a ritmusát (egyenletes vagy rendszertelen) és a hangerejét.
Maradj a hanggal, amennyire csak tudsz. Ha az elméd elkalandozik, nem gond – csak vedd tudomásul, és térj vissza a hanghoz. Akkor fejezd be a gyakorlatot, amikor úgy érzed, hogy készen áll a megállásra.

x Promóció

Testszkennelés

A gyors testszkennelés abból áll, hogy egyenként a test különböző területeire összpontosítjuk a figyelmünket, a lábunktól a fejünkig, majd vissza a lábunkig. Ez a gyakorlat különösen jó, ha szorongónak, izgatottnak, idegesnek vagy szétszórtnak érzed magad.
Hogyan csináld? Csukd be a szemed, vagy nézz előre lágyan, úgy, hogy nem fókuszálsz semmire. Irányítsd a figyelmedet a talpadra, majd a lábujjaidra, a talpfejedre, a sarkadra és a bokádra. Figyeld meg, hogy mit érzel az egyes területeken – gondolj feszülésre, hidegségre, bizsergő érzésre – anélkül, hogy jónak vagy rossznak ítélné az érzetet. 
Mozogj tudatosan felfelé a testedben a figyelmeddel – a vádlidhoz, a térdedhez, a combodhoz, a csípődhöz stb. –, és tedd ugyanezt: Figyeld meg a fizikai érzéseket minden egyes részen.
Amikor a fejed tetejére érsz, megállhatsz, vagy visszamehetsz a lábadhoz, ugyanúgy, ahogyan jöttél.

Emberek figyelése

Az ingázást vagy a kényelmes sétát mini mindfulness-gyakorlattá alakíthatod azzal, hogy megfigyeled a körülötted lévő idegeneket. Ez remek módszer arra, hogy végre ne a saját gondolatainkon pörögjünk. Amikor figyeled az embereket, lehetőséget teremt arra, hogy elszakadj a saját mentális feszültségedtől, így gyakorolhatod a tudatos jelenlétet anélkül, hogy ténylegesen meditálnál.
Szánj eidőt arra, hogy alaposan áttanulmányozod a körülötted lévő embereket. Miközben megfigyeled őket, próbálj meg nem ítélkezni vagy történeteket alkotni róluk. Ha az elméd elkezd ítélkezni vagy feltételezésekbe bocsátkozni, próbáld meg elengedni ezeket a gondolatokat, és vezesd vissza a fókuszodat a semleges tudatosságra.

+TIPP: Ha fontos számodra a testi, lelki egészséged, érdemes invesztálnod egy okosórába. Az Apple Watch Series 8 fejlett, egészséggel kapcsolatos érzékelőivel és appjaival megmérheted a pulzusodat és a véroxigénszintedet, és követheted a testhőmérsékleted alakulását. Emellett hasznos funkciói, mint például a Légzés funkció, abban is segíthetnek, hogy a mindfulness a mindennapjaid részévé váljon.

Kiemelt kép: Unsplash

x Promóció
x Promóció
Ajándék anyák napjára.

4 okos ajándék anyák napjára

Zenehallgatás.

Otthoni zenehallgatás felsőfokon