A fűszerek már több száz, ha nem több ezer éve teszik élvezetesebbé az emberek életét. Elsődlegesen az ételek színesítésére, ízének és illatának fokozására használjuk őket. A fűszerek azonban terápiás tulajdonságokkal is rendelkeznek, védik és esetleg enyhítik az akut és krónikus betegségek tüneteit. Sőt, a fogyásra gyakorolt hatásuk sem elhanyagolható.
Mutatjuk a legjobb fűszereket, amelyek elősegítik a fogyást és felpörgetik az anyagcserét. Mindezt természetesen úgy, hogy közben ízletesebbé teszik az életünket.
Cayenne-bors
A kapszaicin a cayenne-bors aktív, és csípős összetevője, ez adja a fűszer jellegzetes zamatát, valamint az egészségügyi előnyeit is. A kapszaicin főként a paprika félékben található, minél csípősebb egy paprika, annál több benne a kapszaicin.
A kapszaicinről ismert, hogy az idegrendszert célozza meg, és bizonyítottan növeli a jóllakottságot és a termogenezist (ami a szervezet azon képességét jelenti, hogy a kalóriaégetésből származó hőt termeljen), amelyek mindegyike hatással van a fogyásra.
Egy 25 ember bevonásával végzett vizsgálat arra volt kíváncsi, hogy van-e változás a termogenezisben a pirospaprika fogyasztása után, a vizsgálat azt találta, hogy 0,9 gramm pirospaprika fogyasztása fokozta a résztvevők hőtermelését. Vagyis a szervezet több hőt termelt, és így több kalóriát égetett el.
Hogyan használhatod?
Próbáld meg ezt a fűszert házi készítésű csípős szószokhoz, taco fűszerekhez, sült csirkéhez, piszkos rizshez vagy fűszeres mangó turmixokhoz adni.
Kömény
A kömény népszerű fűszer, de talán nem tudod, hogy valójában a petrezselyemfélék családjába tartozó Cuminum cyminum szárított magjainak őrléséből nyert por. A hagyományos gyógyászatban a köményt krónikus betegségek kezelésére használják.
Egy klinikai vizsgálatban 88 túlsúlyos és elhízott nőt arra jelöltek ki, hogy három hónapon át naponta kétszer három gramm köményport vegyenek be joghurttal, vagy ugyanennyi joghurtot egyenek kömény nélkül. A köményt fogyasztó nők súlya, BMI-je, derékkörfogata és zsírtömege a vizsgálat végére jelentősen csökkent. Bónusz: a köményes csoport koleszterin- és trigliceridszintje javult! A köményt általában biztonságosnak tartják, különösen olyan mennyiségben, amelyet általában ételek fűszerezésére használunk. Vannak a piacon kömény-kiegészítők, amelyek nagyobb dózisban is fogyaszthatók, így ha ezeket szeretnéd beilleszteni a napi rutinodba, érdemes először orvosoddal beszélned.
Hogyan használhatod?
Adj köményt joghurthoz, lencséhez, taco-hoz.
Mustármag
Egy régebbi, de sokat idézett tanulmány szerint egy teáskanál mustár elfogyasztása 25%-kal fokozhatja az anyagcserét, és ez az étkezés után akár több órán át is eltarthat. De ne feledd, valószínűleg nem a jól ismert hot dog fűszertől fogod ezt a kalóriaégetési hullámot tapasztalni, ebben az esetben a fűszer formájában lévő mustármag a kulcs.
Már egy teáskanálnyi mustár is hatással van a szervezetre, de ennél többet is elég könnyű enni egy étkezés vagy uzsonna részeként. Ami nagyszerű, mert egy teáskanál mustár körülbelül három-öt kalóriát csapol meg, evőkanalanként pedig kilenc-tizenöt kalóriát. Válaszd a teljes kiőrlésű mustárt, a csípős mustárt vagy az angol mustárt, mivel ezeknek a fajtáknak a csípőssége és fűszeressége is hozzájárulhat az anyagcsere fokozásához, ami segít a fogyásban.
Hogyan használhatod?
A mustármagot használd szendvicsekben, a salátaöntetekben és a szószokban.
Fahéj
Az anyagcsere fokozása helyett a fahéj kevésbé direkt módon segíthet néhány kiló leadásában. A fahéj hatóanyagai stabilizálhatják a vércukorszintet, hiszen csökkentik a vérben keringő glükóz (vagy cukor) mennyiségét, és elősegítik az inzulin felszabadulását.
Ezek a mechanizmusok megakadályozzák, hogy a vércukorszintedben kiugrásokat és visszaeséseket tapasztalj, ami éhségérzetet okozhat. A fahéj vércukorszintet kiegyensúlyozó hatása a cukorbetegeknél vagy az inzulinrezisztenciában szenvedőknél lehet jelentősebb mértékű. A fahéj mértékkel fogyasztva nagyszerű fűszer, általánosságban elmondható, hogy az európai irányelvek szerint felnőttek számára napi egy teáskanálnyi Cassia-fahéj biztonságosnak tekinthető, és segít a fogyásban, a ceyloni fahéjból pedig valamivel nagyobb mennyiség is tolerálható.
Hogyan használhatod?
Szórj fahéjat zabpehelyre, kávéra, teára, turmixokra, szeletelt vérnarancsra és sült vagy felmelegített almaszeletekre.
Gyömbér
A gyömbér trópusi növény, és a föld alatti szárát, gumóját, az úgynevezett rizómát fogyasztjuk. Játékos csípőssége mellett ennek a fűszernek számos egészségügyi előnye van. Bár leginkább a hányinger ellen és az emésztési problémák kezelésére alkalmazzák, a gyömbér a derék bőségére is hatással van.
Egy 2019-ben publikált kutatás megállapította, hogy a rendszeres gyömbér fogyasztás jelentősen csökkentette a testsúlyt és a derék-csípő arányt és az inzulinrezisztenciát.
A gyömbér fogyasztása biztonságosnak tekinthető, bár bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, ezért érdemes megkérdezni az egészségügyi szakembert, ha bármilyen aggályod merülne fel. Tanulmányok szerint napi két-három gramm gyömbér fogyasztása biztonságos és segít a fogyásban, de négy grammnál több fogyasztása már nem ajánlott.
Hogyan használhatod?
A gyömbér remekül passzol a forró teához, sült ételekhez, turmixokhoz, levesekhez és sült halakhoz.
+TIPP: Ha komolyan belevetetted magad az életmódváltásba, hasznos társad lehet az eredményeid követésében a Withings Body+ okosmérleg, ami szabadalmaztatott Position Control technológiát alkalmaz a legpontosabb testösszetétel-értékek (testtömeg, testzsír és víz százalékértéke, valamint az izom- és csonttömeg) megjelenítésére. A Withings Body+ azonnal megjeleníti a képernyőn visszajelzéseket, és automatikusan szinkronizálja az okostelefont a trendek megjelenítéséhez és segít elérni a céljaidat.
Kiemelt kép: Unsplash