in ,

WOWWOW Imádom!Imádom! AranyosAranyos

5 rostban gazdag zöldség, amit érdemes fogyasztani

5 rostban gazdag zöldség

Ha még nem fogyasztod őket rendszeresen, itt az ideje, hogy ezek a rostban gazdag zöldségek is felkerüljenek a heti menüsorra.

Mindannyian tudjuk, hogy a megfelelő mennyiségű rostfogyasztás fontos az általános egészségünk szempontjából, de vajon tudjuk-e valójában, hogy miért? A rost segít a fogyásban, stabilan tartja a vércukorszintet, védi a szív- és érrendszer, valamint az emésztőrendszer egészségét, és táplálja az egészséges bélmikrobiomot. Bár sok zöldség tartalmaz megfelelő mennyiségű rostot, jó ökölszabály, hogy inkább a sötétebb színű zöldségeket, például a céklát, az articsókát és a sötét leveles zöldeket, például a mángoldot válasszuk. Íme, melyek a legjobbak!

Sárgarépa

Tudtad, hogy egy adag főtt sárgarépa több rostot tartalmaz, mint a nyers sárgarépa? Igaz ugyan, hogy nem sokkal – egy csésze főtt sárgarépa 5 gramm rostot tartalmaz, míg egy közepes méretű nyers sárgarépa körülbelül 2 grammot. Akár salátához adod, akár finom humuszba mártogatod, vagy főzeléket készítesz belőle, a sárgarépa remek zöldség, amit minden héten kéznél tarthatsz, hiszen annyira sokoldalúan felhasználható.

x Promóció

Padlizsán

Ha te is azok közé tartozol, akik szeretik a padlizsánt, ám félnek az elkészítésétől, ne aggódj, pofonegyszerű! Szuper ötlet a parmezános padlizsán vagy a töltött padlizsán is, ráadásul ezek az ételek jó adag rostot tartalmaznak. Akár a karfiol, a padlizsán is körülbelül 2 gramm rostot tartalmaz csészénként.

Mángold

A mángoldnak csészénként körülbelül 4 gramm rosttartalma van, és nagyszerű zöldfűszer, amelyet tésztaételekbe, salátákba vagy egy laktató rántottába is beapríthatsz. Kora nyártól kora őszig általában elérhető a termelői piacokon. Spenóthoz vagy sóskához hasonló módon főzelékként is elkészíthető, de ezt karakteres íze miatt sokan nem annyira kedvelik. Épp ezért érdemes más ételekhez keverni inkább.

Articsóka

Bár nálunk nem túl ismert és csak ritkán, kevés helyen elérhető, az egyik legfinomabb zöldség, amit élvezhetünk. És mivel természetükből adódóan annyira ízletesek, nem kell mást tenni, mint főzni vagy párolni őket. Az articsóka körülbelül 4 gramm rostot tartalmaz adagonként, és kalciumban is gazdag. Ha mediterrán térségbe utazunk nyaralni, semmiképp ne hagyjuk ki az éttermekben.

Cékla

A céklát természetes hashajtónak is tartják, és ez minden bizonnyal azért van, mert magas a rosttartalma, csészénként 4 gramm. Akár egy kecskesajtos-diós salátához aprítod fel, akár egy gyönyörű rózsaszínű humuszt készítesz belőle, a cékla enyhén édes íze tökéletes kiegészítője sokféle ételnek.

TIPP: Ahhoz, hogy kellő mennyiségű növényi rost ki tudja fejteni áldásos hatását a szervezetedben, szükséges a megfelelő mennyiségű vízivás is. A HidrateSpark 3 intelligens vizespalack nyomon követi a vízfogyasztásodat, és világít, hogy emlékeztessen az ivásra az ingyenes Hidrate alkalmazáson keresztül, amely Bluetooth által működik. Ne indulj el otthonról nélküle!

Kiemelt kép: Unsplash

x Promóció
x Promóció
Így tarts rendet az íróasztalodon.

Így tarts rendet az íróasztalodon

Mit tehetünk a jetlag ellen?

Mit tehetünk a jetlag ellen?