in ,

AranyosAranyos Imádom!Imádom! WOWWOW

A HIIT-edzés 5 előnye

A HIIT-edzés 5 legnagyobb előnye.

A magas intenzitású intervall edzésnek számos előnye van a többi mozgásformához képest.

A nagy intenzitású intervallum edzés (HIIT) egy olyan edzésmódszer, amely rövid, gyors és intenzív edzésszakaszokat tartalmaz, még rövidebb pihenőidőszakokkal megszakítva. Számos egészségügyi előnye van, emellett segíthet gyorsan formába lendülni és ledobni azokat a felesleges kilókat. Íme az öt legnagyobb előnye más mozgásformákhoz képest.

Sok kalóriát éget el rövid idő alatt

Egy tanulmány összehasonlította a HIIT, a súlyzós edzés, a futás és a kerékpározás egyenként 30 perces időtartama alatt elégetett kalóriákat. A kutatók megállapították, hogy az intevall-edzés 25-30%-kal több kalóriát égetett el, mint a többi edzésforma. Egy nagy intenzitású intervall-edzés általában 10-30 perc időt vesz igényben, hatékonyságban azonban messze ez a legcélravezetőbb.

x Promóció

Az anyagcseréd a HIIT-edzés után még órákig magasabb fokon pörög

Az edzés intenzitása miatt a HIIT az edzés után még órákkal is gyorsítóan hat az anyagcserédre. Ez azt eredményezi, hogy az edzés befejezése után is további kalóriákat égetsz el.

TIPP: Kövesd nyomon az edzéseidet és monitorozd az egészségedet az Apple Watch Series 8 okosórával. Az Apple Watch Series 8 fejlett, egészséggel kapcsolatos érzékelőivel és appjaival megmérheted a pulzusodat és a véroxigénszintedet, és követheted a testhőmérsékleted alakulását. Alvásfázis-követéssel és sokoldalú edzésmutatókkal segít aktívan és egészség­tudatosan élni, és a kapcsolattartást is megkönnyíti.

A HIIT javítja az oxigénfelvételt

Az intervall-edzés javítja az izmok oxigénfelhasználási képességét és így erősíti az egész keringési rendszert és javítja az állóképességet. Korábban úgy vélték, az állóképesség erősítéséhez hosszú futások, kerékpározások kellenek, úgy tűnik azonban, hogy a HIIT rövidebb idő alatt is képes ugyanezeket az előnyöket elérni.

A HIIT csökkentheti a vércukorszintet

A 12 hétig, vagy annál rövidebb ideig tartó HIIT-programok csökkenthetik a vércukorszintet. Egy 50 vizsgálatot összefoglaló tanulmány szerint a HIIT ráadásul az inzulinrezisztenciát is jobban javítja, mint a hagyományos folyamatos edzés. Ezen információk alapján lehetséges, hogy a nagy intenzitású edzés különösen hatékony a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében. Valójában néhány, kifejezetten 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embereken végzett kísérlet bizonyította a HIIT hatékonyságát a vércukorszint javításában.

Könnyen beépíthető a napirendbe

Mivel rövid ideig tart, és nincs hozzá szükség semmilyen felszerelésre, ez az edzésfajta illeszthető be a legkönnyebben az elfoglalt emberek napirendjébe. Már 10-15 perc is hatékony, reggel, ébredés után, reggeli előtt kifejezetten ajánlott beiktatni a napirendbe: sokkal energikusabbak leszünk tőle a nap hátralévő részében.

TIPP: Kövesd nyomon a tested változásait egy okosmérleg segítségével! Az iHealth okos személyi mérlege a testsúlyod mellett 9 fontos testmutatót is mér, mint például a BMI vagy a csonttömeg, a test- és szervzsír aránya, a kapott adatokat pedig automatikusan és átláthatóan dolgozza fel a mellékelt iHealth MyVitals alkalmazása.

Kiemelt kép: Unsplash

x Promóció
x Promóció
3 jógapóz a szebb bőrért.

3 jógapóz a szebb bőrért

Ezüstmetál, a mai trend.

Új tavaszi trend: az ezüst metál