Édes, finom és még egészséges is: a csokoládé sokkal többet tehet érted, mint gondolnád.
Mindenki szereti a csokit, ez alap. És bár a mértéktartás természetesen fontos, nem kell rossz lelkiismereted legyen, ha minden nap eszel belőle. Épp ellenkezőleg, a csokoládénak számos jótékony hatása van rád és az egészségedre.
A csokoládé jót tesz a szívnek
Ahhoz, hogy a csokoládé tegyen valamit a szíved egészségéért, a legjobb, ha legalább 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládét választasz – a kakaó ugyanis bizonyítottan csökkenti a vérnyomást. A csokoládé sok flavonoidot is tartalmaz. Ezek úgynevezett másodlagos növényi anyagok, amelyek pozitív hatással vannak a koleszterinszintre, és megelőzhetik a gyulladást, ráadásul antioxidáns hatásuk is van. Ez azt jelenti, hogy támogatják a szervezetet az úgynevezett szabad gyökök elleni küzdelemben, amelyek az anyagcsere-folyamatok során keletkeznek, és elősegíthetik a különböző betegségek, például az érelmeszesedés vagy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
A csokoládé javítja a memóriát
Agyunknak is jót tehet a napi csokoládéfogyasztás. A New York-i Columbia Egyetem kutatói olyan vizsgálatot végeztek, amelyben alanyaik naponta fél tábla étcsokoládét ettek. Az eredmény: az agyi teljesítmény és a vérkeringés jelentősen javult. A kutatók ezt az étcsokoládéban található flavonoidoknak is tulajdonítják, ezek ugyanis – amint fentebb említettük – megvédhetik a sejteket a károsodástól.
A csokoládé csökkenti a sóvárgást
Furcsán hangzik, de ha fogyni szeretnél, érdemes minden nap enni néhány kocka étcsokoládét, hogy elkerüld a sóvárgást. A kakaó összetevői ugyanis fokozzák a jóllakottság érzését, és így ellensúlyozzák az étvágyat. Persze, valljuk be, kell egy kis akaraterő ahhoz, hogy valóban leálljunk egy-két kocka után.
A csokoládé javítja a hangulatunkat
A csokoládé bizonyítottan boldogabbá tesz minket, mivel többek között triptofánt tartalmaz, amelyet a szervezet a szerotonin nevű boldogsághormonná alakít át.
TIPP: A fenti előnyök a 70% vagy magasabb kakaótartalmú csokoládéknál figyelhető meg. Az alacsony kakaótartalmú édességek magas cukortartalmuk miatt inkább csak ártanak az egészségeknek.