in

Imádom!Imádom!

Amikor a gépek jobban ismernek, mint mi magunkat…

love

Egyre gyakrabban hallani, olvasni olyan jóslatokat, melyek szerint a jövőben az emberi kapcsolatokat felváltják az ember és gép között kapcsolatok.

Minek vesződnénk egy férfival/nővel, ha együtt élhetünk egy olyan robottal, aki sosem fáradt, sosem veszekszik, és arra van programozva, hogy minden kívánságunkat azonnal teljesítse?

Nos, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás nem ma fogja átvenni a partnerünk helyét, de valószínű, hogy egyre nagyobb szerepet fog játszani abban, hogy megtaláljuk őt. A társkereső appok fejlesztői már rég rájöttek arra, hogy az emberek gyakran maguk sem tudják, kire, mire vágynak, vagy nem tudják pontosan szavakba önteni, az MI viszont objektíven, adatok elemzésével képes megállapítani, ki lehet számunkra az ideális partner.

x Promóció

Hogy pontosan melyek ezek az adatok? Ha szabad kezet adunk az okostelefonunkon az MI-nek, az viszonylag rövid időn belül feltérképez minket. Mit posztolunk a közösségi média platformokon, milyen sztárokra keresünk rá, melyek a kedvenc sorozataink, időben befizetjük-e a számláinkat, mikor kelünk, mikor fekszünk, de még a szóhasználatunkat is kielemzi, miközben az üzeneteinket olvassa. A digitális társközvetítő egy továbbfejlesztett változata beszél hozzánk, interakcióba lép velünk, és alaposan kifaggat, mielőtt összehozna bennünket a potenciális partnerünkkel.

Mivel a randiapp MI-je más felhasználóknál is hozzáfér ezekhez az adatokhoz, gyorsan talál nekünk valakit, akivel nagy valószínűség szerint egy hullámhosszon leszünk. De biztos jó ötlet az, hogy ilyen részletes betekintést engedünk egy ilyen az applikációnak az életünk minden területébe? Mennyire lehetünk biztosak abban, hogy adataink nem kerülnek rossz kezekbe? Hogy nem leszünk visszaélések áldozatai?

Egyfajta védelmet jelenthet a visszaélések ellen az a lehetőség, aminek segítségével egyes randiappokon fotókat is lehet generálni. Például az alkalmazás létrehoz egy olyan fotót, amin nem mi vagyunk, hanem egy nemlétező személy, aki eléggé hasonlít ránk ahhoz, hogy ha a másiknak az a fotó tetszik, akkor jó eséllyel mi is tetszeni fogunk neki – mégsem tudja az illető pontosan, hogyan nézünk ki. Ez azonban könnyen visszafelé sülhet el, mivel így olyan virtuális embereket tudunk kreálni, akik soha nem léteztek, és ez megint egy sor visszaéléshez vezethet.

A kiberbiztonsági szakemberek szerint nem állunk jól az adatvédelmi „harcban”. Ahhoz, hogy ezek az appok sikeresen működhessenek, a jövőben minél több adatunkat kell majd összevetniük mások adataival, hiszen nem tudja megmondani az app, hogy ki illik hozzánk, ha nem tud rólunk minél többet. Ez az alapvető tézis, és még csak most van kiforróban, hogyan lehetne ezt jól és biztonságosan csinálni. De törekvések vannak erre, mind a fejlesztők, mind pedig a jogalkotók részéről.

x Promóció
x Promóció

Siri már kávét is főz

Apple-fitness-plus

Nincs több kifogás!