Életmód

2019.09.05. 23:43

Az Eve felfedezte Európát

Ezek szerint Európában sem gyertyával világítanak

Tudjuk mi, hogy Kolumbusz túl rég indult el Spanyolországból, ezért az ifjú kontinens, mármint az USA hajlamos elfeledkezni rólunk. A HomeKit kiegészítőinek bevált gyártója, az Eve azonban végre rájött arra, hogy mi is szeretjük az okosotthon tartozékait, így az Eve Systems most bejelentett termékfrissítésébe bekerül egy Európába szánt okoskapcsoló is.
Ezenkívül januárban érkezik majd az Eve Water Guard is, ami egy lefektetett kábel segítségével jelez, ha a szomszéd úgy döntött, a mi plafonunkat locsolja a virágok helyett, vagy ha a mosógép innovatív utakon távolítja el magából a vizet. A gyerekek pancsolása alatt azonban inkább kapcsoljuk ki az értesítéseket.
További újdonság, hogy míg eddig Bluetooth-on keresztül kommunikáltak az Eve eszközei, a hamarosan elérhető Eve Extendnek hála akár nyolc okosotthon-kiegészítőt is csatlakoztathatunk majd az otthoni wifinkre, így az eddig olykor esetleg akadozó kommunikáció is simább vizekre evez.

További hírek

2019.10.16. 07:00

Te megosztod a gyerekedet?

A The New York Times válogatása az adatbázisból. A kislány apukájának fogalma sem volt, hova kerülnek a képek.

A gyereked összekente magát csokitortával a harmadik szülinapján. Nahát, milyen édes, ezt muszáj posztolni! Vagy épp kézen fogva andalog egy ovis társával, ezt a pillanatot el kell kapni! És hogy a nagyszülők, barátok, és mindenki más is lássa, gyerünk fel a közösségi oldalra!
Néha valóban nem könnyű ellenállni a kísértésnek, hogy büszkeségünket másokkal is megosszuk. Egy évtizeddel ezelőtt is sok szülő érezte így: a szerencsésebbek, akiket véd az államuk törvénye, most perelhetnek. A kevésbé szerencsések pedig millió és egy célra közkinccsé tették a gyermekük arcát, így segítve a különböző, gyakran a demokráciát fenyegető céllal létrejött arcfelismerő mesterséges intelligenciákat. A MegaFace jelenleg 672 000 személy fejenként több fotójából áll, köztük számos gyerekkel. A képeket a Flickr-en keresztül kapták az adatbázis létrehozói, ráadásul az adatbázisról közvetlenül még a személyek nevei is visszakövethetők. A MegaFace-et bárki lekérheti és használhatja. Hogy a gyerekünk mit fog szólni 17 évesen, mikor viszontlátja 3 éves kori önmagát egy ilyen adatbázisban? Ha tehetjük, inkább ne kerüljünk ilyen helyzetbe.
A New York Times itt járt utána a botránynak. 

2019.10.14. 07:00

Megmentenéd apukádat?

Minden negyedik áldozata 65 év alatti. A te férjednek/anyukádnak is stresszesek a mindennapjai?

„Hazánkban 40-50 ezer ember kap évente stroke-ot, 10 percenként kerül egy beteg kórházba stroke miatt, s ami még ennél is sokkolóbb, hogy a szélütés következményeként Magyarországon minden félórában meghal egy ember” – tudjuk meg a Magyar Stroke Társaság honlapjáról. Az évszázadok óta ismert betegség nemcsak az időseket érinti – minden 4. szélütés 65 év alatti emberrel történik -, viszont kialakulásában szerepet játszik a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a mozgásszegény életmód és az elhízás. 
Egy magyar fejlesztésű eszközzel, a WIWE-val van esély arra, hogy idejében elkapjuk a bénulást és halált okozó tünetegyüttest. A kicsi diagnosztikai eszköz EKG-görbét készít, ebből egy algoritmus segítségével megmutatja a hirtelen keringésösszeomláshoz vezető kamrafibrilláció kockázatát, illetve segít diagnosztizálni a sokszor tünetmentes, de stroke kialakulásának veszélyét magában hordozó paroxismális pitvarfibrillációt. Ráadásul egy applikáción keresztül kiértékeli az eredményeket, illetve ha akarjuk, elküldi az orvosunknak.
Mindentől nem tudjuk megvédeni a szeretteinket, de a szélütés a világon a második vezető halálok: inkább előzzük meg, minthogy megkapjuk azt a bizonyos telefonhívást a kórházból. 

2019.10.11. 07:00

Rábíznád a telefonodat Mekk Elekre?

Boldogok, akik nem találkoztak még Mekk Elekkel

Aikor veszünk egy új iPhone-t, alapból jár hozzá 1 év gyári jótállás. És mi van, ha pont a 367. napon hibásodik meg? Pechünk volt?
Persze, rá lehet fogni a ballábbal kelésre, és az „amúgy is ilyen hetem van” felkiáltásra, de valójában ezek a pechek gyakran megelőzhetők. Például, ha a telefont még a garancia lejárta előtt, mondjuk 11 hónaposan elvisszük a hivatalos Apple szervizbe. Itt ugyanis nemcsak ránéznek és hümmögnek, nem hátra viszik, és követhetetlen alkatrészcserékbe bonyolódnak vele, hanem a csak náluk fellelhető szoftverrel diagnosztikát futtatnak szeretett telefonunkon. Ilyenkor pedig kiderülhetnek a rejtett problémák! Azok a lappangó kis eltérések, amik egyébként pont a 367. napon bújnának elő.
Ezenkívül például portalanítják is, ha szükséges, ami meglepő eredménnyel járhat – teljesítménynövekedés, vagy épp a „meghibásodott” hangszóró megjavulása. Mindez viszont csak a gyári, hivatalos szervizben érhető el, ahol garantáltan nem cserélik ismeretlen eredetű alkatrészekre az eredeti Apple-összetevőket.

2019.10.10. 07:00

Anya, te játszol?!

Kedves Halál/Vasorrú Bába! Hoztam neked seprűt.

Munkahelyi, otthoni és társas teendőink végtelen sorában néha előkapunk egy dugikönyvet, egy dugicsokit, vagy végigpörgetjük a telefonunkon a legfrissebb híreket. Ha elegünk van a hírekből, lehet, hogy rákukkantunk a játékokra is, amíg mondjuk ülünk a dugóban, a vonaton vagy a gyerek fociedzésén. De vajon van élet a tetriszen/passziánszon túl is?

Ha a gyerek (vagy az apja) meggyőzött, hogy fizessünk elő az Apple Arcade-re, nyilván pusztán ellenőrzési céllal érdemes belenézni néhány játékba. És ha szerencsénk van, megtaláljuk például a Pilgrims nevű csodát, ami a cseh Amanita stúdió alkotása. És ezzel mindent elmondtunk, ami számít: közép-európai szemnek megszokott és nagyon attraktív dizájn, kedves karakterek, részben kártyajáték, de a lapokról csak eszközöket szerzünk. Próbálgatni kell és bevállalni, miközben nem fognak páncélba öltözött robotok sorozatot ereszteni belénk, hanem a Vasorrú Bába és az ördög rémíthet halálra. És ha a gyerek közben véletlenül rápillant a képernyőnkre, nem lesznek rémálmai. Viszont fogjuk erősen azt a telefont, mert konkurenciánk lesz!

2019.10.06. 07:00

Nyugi, Apu!

Szép és illatos. Kipróbálnád?

A nagyvárosi közlekedés hajlamos előhívni az emberből az indulatokat, főleg, ha egyébként is stresszes napunk van. Ha ilyenkor még gyerek is utazik velünk, külön rossz, hogy nem tudjuk nyugodtabban szemlélni az autós társak akcióit. Eközben más napokon semmi sem zökkenthet ki a nyugalmunkból. De mi lenne, ha utóbbit képesek lennénk állandósítani?
Erre találták ki azt a kis műalkotást, ami illatosító és nyugtató egyben: a két gyűrűt mozgató perpeetum mobile hipnotizál, és pihenteti a szemünket – nyilván elsősorban dugóban hasznos, előzés közben lehetőleg ne azt figyeljük.
Választhatunk hozzá citrom, levendula, óceán, jázmin vagy eredeti kölni illatot, és színében is dönthetünk a szenvedélyes piros, elegáns fekete vagy a visszafogott ezüst között. Mivel egyszerre két érzékszervünkre hat, biztosan jobban nyugtat, mint a fenyő alakú illatosító vagy annak haladóbb társai.

Illattal és hanggal is nyugtat. Otthon, édes otthon!

Otthonunkban is nyugalomra vágyunk? Vagy a macska/kutya nem a legtökéletesebb illatosító? Próbáljuk ki a MiPow Vaso okos illatdiffúzort, hogy az autón kívül a családunk körében is el tudjuk engedni a napi stresszt.