Életmód

2019.09.10. 10:15

E-bicikli után e-babakocsi

Egyszerű és nagyszerű segítség anyukáknak

Egyik kezedben esernyő, a másikban kismotor, harmadikban a nagytesó, a negyedikkel pedig tolod a babakocsit. Ismerős? Ahhoz képest, hogy mennyi anyukának igen, kész csoda, hogy csak most rukkoltak elő az elektromos rásegítésű babakocsi ötletével.
Ráadásul a most fejlesztett rendszer nem egyszerűen csak tolni segít, hanem tanulmányozza is a terep adottságait, és lejtőn például a fékezésre segít rá, ami amúgy maximálisan hiánypótló funkció: még a futó babakocsik is nehezen lassíthatók a meredek lejtőkön. Sőt, ha elveszítjük az irányítást, a rendszer elvileg meg is állítja a kincset szállító járművet. Végre!
Ezenkívül a Bosch akkumulátora USB-vel is tölthető, és Bluetooth-on keresztül kommunikál a telefonunkkal, ezért ha kint kell hagynunk az utcán, szól, ha nélkülünk indulna útnak a kocsi.
A technológiát egyelőre egy svéd gyártó építi be a babaszállító járművébe, de várhatóan több márka is használni fogja hamarosan. Csak arra kell majd vigyáznunk, nehogy a sok rásegítés ellopja a napi edzésünket!

További hírek

2020.04.02. 07:00

Videómeeting kínos jelenetek nélkül 2. rész

Muszáj keresni egy csendes sarkot

4. Húzzuk meg a határokat!
Ha valakit egyszerre küldtek home office-ba a családjával együtt, annak semmilyen szempontból nincs könnyű helyzete a videókonferenciákon. Nyilván, akinek van lehetősége, az csukja magára az ajtót, esetleg zárja is kulcsra… A megbeszélés előtt tájékoztassa a családtagokat a helyzetről. A macska – ha vicces is – ugyanúgy nem való a munkahelyi megbeszélésre, mint a gyerekek. Legfőképp azért, mert elterelhetik a figyelmet, és a megbeszélés elhúzódik vagy nem lesz túl hatékony. De nem minden családnak van elég helyisége erre a célra, ennek ellenére is lehetőleg tartózkodjunk a fürdőszobai bejelentkezésektől. Ha más lehetőség nincs, még egy spanyolfal is jó szolgálatot tehet – így legalább fizikailag jelezzük a családnak, hogy meddig merészkedhetnek.

5. Napirendi pontok
Ez a rész a vezető feladata: legyenek jól meghatározott napirendi pontok és célok, hogy ne ússzon el a beszélgetés. Mivel fontos a figyelem fenntartása, akár mindenkinek adhatunk külön feladatot, amit a megbeszélés során meg kell osztania a többiekkel. Így kisebb eséllyel kalandozik el a résztvevők koncentrációja.

6. Önmegtartóztatás
Az otthonról dolgozó munkavállalót nem kell minden percben videón ellenőrizni. Tartogassuk ezt a megoldást arra, mikor prezentáció vagy egyéb vizuális tartalmak miatt muszáj képernyőn látni a dolgokat. A kollégák egy részének ugyanis előre készülnie kell a bejelentkezésre: lehalkítani vagy elküldeni a családot, felállítani az eszközöket – ennyivel is kevesebb időt tudnak munkával tölteni.

Forrás: New York Times

2020.04.01. 07:00

Videómeeting kínos jelenetek nélkül 1. rész

Válasszunk megfelelő hátteret és eszközöket

Mivel a fél ország a négy fal közé kényszerülve dolgozik, és a munkatársakkal csak Teamsen vagy egyéb módon tudja tartani a kapcsolatot, a NYT cikke alapján összeszedtünk pár tippet, hogy hogyan kerülhetjük el a kínos helyzeteket.

1. Bejelentkezés előtt teszteljünk
Próbáljuk ki, hogy működik-e a headszet vagy mikrofon. A notebookok beépített mikrofonjai ritkán adnak szuperjó hangminőséget, így nem árt, ha készülünk kiegészítővel – a headszetek jellemzően tökéletesek erre a célra. Jó ötlet kipróbálni egy baráttal vagy családtaggal, hogy hogy hangzunk, mielőtt élesben bevetnénk magunkat.
Mint ahogy azt is, hogy mi látszik a kamerán – milyen háttér, az arcunk milyen szögből.

2. Internet
Mivel mindenki a hálózaton lóg, nézzük meg, milyen az adatátviteli sebességünk. Ha 20 megabit/sec alá csökken, akkor minden szaggatni fog.

3. Némítás
​​​​​​​Alapvetően magától értetődő, mégis olykor elmarad. Ha többen veszünk részt a meetingen, akkor minden esetben némítsuk a mikrofonunkat, kivéve, amikor megszólalunk. Máskülönben a lélegzésünk vagy a háttérzajok is bekerülnek a megbeszélésbe, amit, ha a család is otthon van, biztosan nem szeretnénk. A kamerát szintén kikapcsolhatjuk, ha mi nem beszélünk.

2020.03.31. 09:00

Nem tudsz kikapcsolni lefekvés után?

Sokan küzdenek inszomniával, de lehet rajta segíteni

Ha ki sem mozdulunk a lakásból, kevesebbet tartózkodunk természetes fényen, levegőn, kevesebbet mozgunk, és még szorongunk is a hírek és a bizonytalanság miatt, garantáltan rosszabbul alszunk. Így, ha jelenleg nincs módunk eleget levegőzni és mozogni, vagy esténként még órákig kattog az agyunk feladatokon, megoldásokon vagy problémákon, érdemes elalvás előtt autogén tréninget vagy relaxációt folytatni, de akár lefekvés után is tudjuk befolyásolni az éjszakánkat. Az egyik app, ami segíthet, a Headspace, ami ugyan számos meditatív tartalmat is kínál, de az egyik leghatékonyabb alvássegítőjük a felnőtt „esti mese”. Ezek a 45-55 perces, megnyugtató hangon elmondott mesék azért működnek szuperül, mert leírások, nem pedig események láncolatai, tehát bárhol be lehet csatlakozni: nincs elejük, közepük vagy végük. Másrészt minden alkalommal, ha rákattintunk, kicsit más lesz a narráció menete, mert az inszomniával küzdők más esetben hajlamosak stresszessé válni attól, hogy ki tudják számítani, mennyi van még hátra a hangingerből.

Egy másik hatékony app a Pzizz, ami zenéket, meditációkat és narrációkat is bevet a gyorsabb elalvás érdekében, és szintén estéről estére változtatja a kínált lejátszási listát. Választhatunk férfi és női hang között, és immár nemcsak az alváshoz, hanem a fókuszáláshoz is kereshetünk listát.

Forrás: mashable

2020.03.28. 06:00

Így taníts, tanulj, dolgozz otthonról 5. rész – Jegyzetelés

Jegyzetelhetünk telefonon, iPaden vagy Macen is

Az otthoni munkavégzés során különösen hasznos lehet, hogy gyorsan lejegyezd az információkat vagy az új ötleteket. Ebben nyújt segítséget a OneNote és az Evernote mellett az Apple Notes, amellyel rögzítheted a fontos gondolatokat, később pedig megtekinthetőek az iPhone, iPad vagy iPod touch eszközökön, a Mac gépeken található Jegyzetek alkalmazásban, illetve az iCloud.com webhelyen, ahol akár szerkeszthetőek is.
Az emlékeztetők átláthatóbbá teszik a feladatokat. Az Apple Reminders alkalmazásával teendőket hozhatsz létre, kezelhetsz, és ezeket listákba is rendezheted, amelyeket aztán más iCloud-felhasználókkal is megoszthatsz. Az emlékeztetőkön végzett módosítások automatikusan megjelennek az értesítési központ, valamint minden olyan iPhone, iPad, iPod touch és Mac készüléken, amelyen korábban bekapcsoltad az iCloud Emlékeztetők funkciót.

2020.03.27. 06:00

Tippek magány, zsivaj vagy unalom ellen

Az élő koncerteken úgy érezhetjük, nem vagyunk egyedül

Aki otthoni munkára kényszerült és egyedül él, vagy a lakótársa még bejár dolgozni, az erős magányérzést és izolálódást élhet meg. Bár aki betartja a szociális távolságtartást, az valamilyen mértékben mindenképp küszködik a társas kapcsolatok hiányával. Eközben a gyerekesek és a gyerekek a bezártsággal és a saját tér, idő hiányával küzdenek, miközben itt is probléma a kortárs csoporttal megszokott intenzív együttlét elmaradása.
És sokaknak hiányoznak a kulturális programok akkor is, ha eddig nem heti rendszerességgel látogatták a színházat.
Ezeken a tüneteken enyhíthet számos olyan kezdeményezés, ami online hozzáférhetővé tett műsorokat vagy épp hangoskönyveket, rádiójátékokat. Akár a magány, akár a zsivaj elől menekülnénk, érdemes a nap legnehezebb szakában kicsit bedugni a fülünket, és távol tartani magunkat az aktuális hírektől.
A papageno oldalán komolyzenei és színházi, ingyenesen megtekinthető, olykor élő produkciókat listáztak. Ha itt kötünk ki, arra ügyeljünk, hogy megfelelő hangminőségben élvezzük a zenei élményeket. Ma délután 5-kor például Chopin-koncertet hallgathatunk élőben a moszkvai Csajkovszkij-teremből, de a Fesztivál Zenekar is élőben játszik 19.45-től a Karanténestek keretében.
Az MTVA Rádióarchívumában főként a magyar irodalom legszebb műveit érhetjük el hangoskönyv formában, és például az Abigél, az Iskola a határon, a Für Elise vagy a Rejtő-könyvek mellett kötelező olvasmányok is meghallgathatók. Sőt, azoknak is segítenek, akik kisebb gyerekkel maradtak magukra: mesék, pl. a Rumini is hozzáférhető a honlapon.