Szeretnéd valami egészségesebbel felturbózni a családi menüsort? Szerencsére a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen, csak győzz válogatni közöttük. Íme a mi tippjeink!
A családi menüsor egészségesebbé tételének legnagyobb kerékkötői általában a gyerekek – majd a válogatós férfiak. Nem szabad azonban feladni a próbálkozást, az első bizalmatlan turkálások után valószínűleg rákapnak majd a finomságokra, addig is, mondjuk csak rá nyugodtan mindenre, hogy „ez egy különleges krumplifajta”.
Köret #1 – édesburgonya
Ez a legkönnyebben elfogadtatható, hiszen – legalábbis a neve szerint – ez is krumpli. A batáta ugyanakkor nem rokona a krumplinak, annál sokkal egészségesebb. Káliumban, E-vitaminban gazdag és cukorbetegek is fogyaszthatják. A legegyszerűbb elkészítési módja, ha hasábokra vagy karikákra vágjuk, megsózzuk, borsozzuk, rálocsolunk némi olívaolajat és egy tepsiben betoljuk a sütőbe, amíg megpuhul.
Köret #2 – quinoa
A quinoa nem gabona, bár annak tűnik. A parajfélék családjába tartozik, alacsony a kalóriatartalma, ugyanakkor teljes értékű növényi fehérjeforrás. Alaposan meg kell mosni, és főzés előtt érdemes kicsit megpirítani, hogy karakteresebb ízt kapjunk. 05-20 perc alatt fő meg, és bármikor kiválthatjuk vele a rizst.
Köret #3 – cékla
Erre is könnyedén ráfoghatjuk, hogy piros krumpli, ha ötletesen készítjük el, az íze sem fogja lebuktatni. A cékla vitaminokban és vasban gazdag, rendszeres fogyasztása erősen ajánlott. Köretként úgy a legfinomabb, ha a meghámozott és feldarabolt növény összekeverjük sóval és olívaolajjal, majd betesszük 30-35 percre a sütőbe. Ízesíthetjük citromlével, mézzel, szórhatunk rá kecskesajtot és diót, mindenképp isteni lesz.
Köret #4 – köles
A rizshez vagy a krumplihoz képest jóval alacsonyabb a glikémiás indexe, viszont magas a fehérje- és rosttartalma. Önmagában, vajon kissé megpirítva is finom, de elkészíthetjük rizi-bizi formájában is, zöldségekkel mixelve.
Köret #5 – kuszkusz
Mivel hántolt durumbúzából készül, máris egészségesebbnek számít a sima tésztánál. Ráadásul nagyon gyorsan elkészíthető, mivel nem kell főzni, csak forrázni. Úgy a legfinomabb, ha ezt alaplével tesszük.