in ,

Imádom!Imádom! AranyosAranyos WOWWOW

Futópad vs. kültéri futás

Futópad vs. kinti futás.

A futópad használatával végzett futás és a kinti kocogás közötti finom különbségek ismerete alapvető fontosságú a sérülésveszély elkerüléséhez.

Kint futni, miután bent, futópad segítségével futottunk, nehezebb lesz – sokkal több tényezővel kell számolnunk, mint korábban, ilyenek például a szél, az időjárás, a terepviszonyok. Határozottan más élmény és több benne a kihívás, de hamar hozzá lehet szokni. Íme a legfontosabb különbségek.

Nem mindegy, milyen terepen futunk

Általában a lágyabb felületek, mint például a földút vagy a futópálya könnyebbek a test számára; ezeken a lágy részek szerkezete jobban elnyeli a terhelést, így kevesebb hatás éri az ízületeket és a csontokat. A beton a legkeményebb, az aszfalt egy kicsit jobban enged, a földutak pedig a legpuhábbak. Ahogy öregszünk, lehet, hogy jobban kedveljük az erdei ösvényeket, mint a betonjárdát. Egy idősebb embernek már nem olyan rugalmas a lágy szöveti struktúrája, mint fiatalabb korában, ezért érdemes inkább puhább felületen kocognia.

x Promóció

Fárasztóbb lesz

A testünk kevesebb energiát használ fel a futópadon futva, mint a szabadban. A dőlésszög funkció használata segíthet áthidalni ezt a különbséget: tanulmányok szerint például az 1%-os emelkedőn való futás hasonló mennyiségű energiát igényel, mint a szabadban való futás. A futás terepe is sokat számít: ha egyenetlen a talaj, esetleg különböző akadályokat is kerülgetni kell, akkor a csípőnk és a bokánk keményebben fog dolgozni a stabilitás megőrzése érdekében. Ezért fordulhat elő, hogy bármilyen gyakorlott teremfutók legyünk is, akár komolyabb izomlázzal is számolhatunk az első kinti futások után.

Nézd az időt

Fókuszáljunk az időre a távolság helyett. A test ismeri az időt, de nem igazán érti, mi az a kilométer. Mentálisan is könnyebb. Ha azt mondjuk valakinek, fusson egy szigetkört, az ijesztőbb lehet a számára, mint ha azt mondjuk, kocogjon 30 percet.

Variálj

Előbb-utóbb mindannyiunknak lesznek jól bejáratott útvonalai. Ezeket – főleg egyenetlen talaj esetén – érdemes variálni, hogy ne legyen egyenetlen a két lábunkra eső terhelés. Érdemes a futóedzésen is variálni: olykor végezzünk valamilyen gyorsasági edzést HIIT-futóedzést, sprinteljünk, stb. Az edzésről edzésre történő váltás segít más izomcsoportokat is bekapcsolni a mozgásba.

+TIPP:Válassz egy megbízható társat az edzéseidhez!
Az Apple Watch Ultra GPS+ Cellular minden idők legmasszívabb és legsokoldalúbb Apple okosórája kifejezetten kaland- és állóképességi sportokhoz. Űrtechnológiai minőségű titánból készült tok, akár 36 órás üzemidő, sokoldalú mérőszámok a mozgáshoz, több­sportos edzések, újratervezett Iránytű app útpontokkal – mindezek mind azt szolgálják, hogy a lehető legpontosabban tudd megtervezni és kivitelezni edzéseidet.

x Promóció
x Promóció
Okosotthon sz okos otthon.

Okosotthon, avagy fenntarthatóbb otthon

Tökéletes nappali.

Tökéletes nappali