in ,

Imádom!Imádom! AranyosAranyos

Három tevékenység, ami flow-ba hoz

Manapság mindenkinek nagy szüksége van töltekezésre. Kevés dolog tud annyira kikapcsolni és annyi energiát adni, mint a flow élménye. Törekedjünk hát rá, minden áron!

Kutatások szerint a vírus hatására egy újfajta pszichés állapot van elterjedőben, amelytől világszerte egyre többen szenvednek: a „languishing”. A kifejezés magyarul bágyadtságot jelent, és arra az általános közérzetre mondják, miszerint az emberek már semmiben nem találnak örömet, közönyösen szemlélik az életüket és a világot, és tulajdonképpen egyik napról a másikra vonszolják magukat. A languishing egyik leghatékonyabb ellenszere, ha újra visszahozzuk az életünkbe a Csíkszentmihályi Mihály által megfogalmazott flow-élményt. Akkor vagyunk flow-ban, ha teljesen bele tudunk feledkezni abba, amit csinálunk: ez egy összpontosult figyelem egy adott tevékenységre, amely élvezettel tölt el, és semmi más nem érdekel, miközben végezzük. Az alábbi tevékenységek garantáltan flow-ba hoznak, érdemes adni nekik egy esélyt.

1. A kézimunka és a DIY

Nem véletlenül mondják azt, hogy a kötés lett az új jóga. A horgolás, kötés, hímzés újra virágkorát éli, hiszen mindenki által megtanulhatók, sikerélményt adnak, és koncentrációt igényelnek. Segítségükkel teljesen ki lehet kapcsolni az aktuális gondokat és a külvilágot is. Rengeteg tutorial elérhető a Youtube-on, így magunktól is könnyedén megtanulhatjuk őket.

x Promóció

2. A nyelvtanulás

A Duolingo minden idők egyik legzseniálisabb alkalmazása. Nem csupán hasznos és jól működő, de elképesztően szórakoztató is. Az okostelefonunk nyomogatása amúgy is kedvelt tevékenységünk, mi lenne, ha valami hasznosra fordítanánk a vele töltött időt? Ha tudunk angolul, akár egy teljesen új, számunkra ismeretlen nyelv tanulásába is belekezdhetünk – a flow élmény garantált.

3. Futás és podcast hallgatás

A futás önmagában vagy zenével sokak számára inkább kínszenvedést jelent, mint valódi élvezetet, ám ha a sportot egy számunkra érdekfeszítő témájú podcast hallgatásával ötvözzük, elfeledkezünk a fáradtságról. Egyszerre eddzük a testünket és az elménket is – kellhet ennél több?

+Tipp: Lélegezz!

A flow élményhez gyakran az is elegendő, ha csupán a saját testünkre figyelünk. Ha csak öt percünk van a feltöltődéshez, indítsuk el az Apple Watch Légzés funkcióját, vonuljunk félre egy csendes helyre, és figyeljük, ahogy a levegő ki-be áramlik a légutainkon keresztül.

x Promóció
x Promóció

Karantén nélkül is tovább élvezheted a digitális tanulás minden előnyét.

Így tisztítsd a sminkecseteidet