in

Imádom!Imádom!

Így gondoskodjunk a szervezetünkről hőség idején

Szeretjük a nyarat és egy hónappal ezelőtt még türelmetlenül vártuk az érkezését, ám a hőhullámokat bizony nehéz elviselni. Nem csak a kényelemérzetünket rontják, de a forróságnak komoly egészségügyi kockázatai is vannak. Az alábbi tippekkel viszont biztosan átvészelhetjük a kánikulát!

1. Ismerjük fel a jeleket!

Számos tünet árulkodik a túlmelegedésről, ám mivel ezek nem csak erre a problémára jellemzőek, könnyen figyelmen kívül hagyhatjuk őket. Ne tegyük! A fejfájás, koncentrációzavar, izomgörcsök, extrém fáradtság, szédülés és hányinger mind-mind lehetnek annak a jelei, hogy a testünk nem bírja megfelelően hűteni magát, és akár hőkimerülésre vagy a közelgő hőgutára is figyelmeztethetnek. Ha ezeket tapasztaljuk, igyekezzünk minél előbb árnyékba vagy hűvösebb helyre menni, igyunk bőven folyadékot, igyekezzünk magunkat lehűteni.

x Promóció

2. Hűtsük magunkat, amivel csak lehet

Ha nincs légkondicionáló a lakásunkban, üljünk ventilátor elé, és rendszeres időközönként tartsuk a csuklónkat 3-5 percig a csapból folyó hideg víz alá. Ha a kinti hőségből jöttünk be és azt érezzük „az ájulás környékez”, tegyünk jégakkut vagy bármilyen fagyasztott zöldséget egy törölközőbe csavarva a halántékunkra. Ugyanilyen hatékony lehet a hideg vizes törölköző is. A hideg zuhany is jó megoldás lehet, ám ezt ne a leghidegebb fokozattal kezdjük, langyosról induljunk, és lassan váltsunk az egyre hidegebb hőmérsékletre, hogy ne terheljük feleslegesen a szívünket.

3. Igyunk eleget!

Nem, nem alkoholt. Fogyasszunk hűs vizet és édesítetlen teát. A jéghideg folyadékokat kerüljük, mivel az túl nagy hőmérséklet-ingadozás a testünknek, felesleges ezzel is terhelni a szervezetet. Ha kénytelenek vagyunk sokat kint tartózkodni, a városban jönni, menni, fogyasszunk izotóniás italokat, mivel ez az izzadással elvesztett ásványi anyagokat is visszapótolja, emellett energetizál is. A szükséges folyadékmennyiség hűsen tartására pedig alkalmas lehet az EQUA Smart okospalack, aminek felvillanó fénye jelzi, ha a kiszáradás folyamata megkezdődik a testben.

4. Minél kevesebbet tartózkodjunk kint!

Ha nem muszáj, ne menjünk ki a szabadba, engedjük le a redőnyöket, húzzuk össze a függönyöket. Kerüljük a kültéri sportokat, igazi nyári kánikulában már hajnalban és késő este is meleg van, menjünk inkább ilyenkor a légkondicionált edzőterembe.

5. Védjük magunkat!

Ha mégis kénytelenek vagyunk elhagyni a lakást, védjük a fejünket és a testünket. Jöhet a szalmakalap, a leheletvékony, világos színű muszlinsál, és természetesen a magas faktorszámú fényvédő. Ha tudjuk, hogy sokat leszünk kint például a déli órákban, ruha alá is kenjük be magunkat napvédővel, ugyanis egy fehér póló mindössze egy SPF15-ös faktorszámú UV-védelemmel ér fel.

+1: Sziesztázzunk!

Nem véletlenül vezették be a déli, meleg országokban a délutáni sziesztát: ha a test pihen, nincs aktív állapotban, sokkal könnyebben tudja hűteni magát a szervezetünk, mivel a többi cselekvés nem vonja el ettől a feladattól az energiát.

x Promóció
x Promóció

5 ingyenes meditációs alkalmazás szorongásra

Színek, fények, textúrák!