Életmód

2021.03.11. 13:00

Így taníts, tanulj, dolgozz otthonról 2. rész – Kreatívoknak

Magáért beszél. Forrás: adobe

Akik képszerkesztéssel, tördeléssel és ezekhez hasonló területekkel foglalkoznak, szinte mind Macet használnak. Most azonban azok is rászorulhatnak a kreatív, online, videó központú megoldásokra, akik eddig egészen más jellegű munkát végeztek – pl. a személyi edzők. Számukra jó hír, hogy akár egy iPhone-on is tökéletes online anyagok készülhetnek az Adobe segítségével.

Az Adobe Acrobat, Photoshop és Illustrator iOS-en, iPadoS-en és macOS-en is futnak, vagyis egyszerűbb munkákhoz, ha eddig nem volt, nem kell beszerezni egy számítógépet, hiszen akár telefonon vagy táblagépen is meg tudjuk oldani a feladatot. Az ezekhez tartozó háttér az Adobe Creative Cloud, ami 20-nál is több, olyan asztali és mobilalkalmazás és -szolgáltatás gyűjteménye, amelyek fényképezéshez, tervezéshez, videókhoz, webes fejlesztésekhez, felhasználói élmények kialakításához és egyéb célokra használhatók. Az iPadre készült Photoshoppal még nagyobb kreatív szabadságot élvezhetünk, a Frescóval felfedezhetjük a rajzolás és festés örömét, valamint 3D- és AR-tartalmakat tervezhetünk.

Ez a kolibri egy iPhone-on is elkészülhet. Forrás: adobe

Ehhez képest az InDesign, a Premiere Pro és az After Effects csak Mac-en használható, ezek azonban már a valóban haladó felhasználók számára érdekes programok. Ezekkel többek között bárhol létrehozhatunk, menthetünk és elérhetünk színpalettákat, több ezer betűtípus-beállításból választhatunk, és bármely projekt számára kereshetünk tökéletes átvehető kellékeket. A Creative Cloud-tagság ezt megkönnyíti.
Azt persze érdemes tudni, hogy Adobe szolgáltatásai mind előfizetéshez kötöttek.

Ha Az Apple saját programjaival oldanánk meg a feladatot, a Logic pro és a Final Cut Pro áll rendelkezésünkre, ezek pedig szintén csak Mac-en futnak.

További hírek

2021.04.02. 13:00

Fedezd fel a természetet – biztonságban!

Akkor sem kell aggónod, ha a látnivalók elterelték a figyelmed.


A kisebb magyarországi kirándulások a népszerű túrahelyszíneken általában nem okoznak gondot, egyrészt mert egyértelmű jelzéseket találhatsz mindenhol, másrészt ezeket a helyeken viszonylag sokan vannak, főleg hétvégén vagy munkaszüneti napokon.

De ha jó edzésben vagy, megpróbálkozhatsz egy hosszabb úttal is. Nincs ötleted? Az iOS-re is elérhető Természetjáró, a túravezető app gyakorlatilag egy online, interaktív útikönyv Magyarországról, ami számtalan lehetőséget kínál.

A gyalogos, biciklis vagy vízi útvonal-ötleteken túl számos térképet tartalmaz, amelyek offline módban is elérhetőek, és ha igényled, akár navigál is. Bemutatja az összes fontos látnivalót, ahogy a szálláshelyeket is.

Ha szereted a természetet, és szeretnéd jobban megismerni a népszerű magyarországi látnivalókat, a Természetjáró, a túravezető alkalmazás társ lesz ebben. Attól sem kell tartanod, hogy eltévedsz: egyrészt az alkalmazás folyamatosan jelzi az aktuális helyzeted, másrészt ha mégis elbizonytalanodnál, vagy esetleg egyedül indultál, és elakadt a biciklid, iPhone-oddal vagy az Apple Watch-oddal mindig biztonságban vagy.

Az SOS/Vészhelyzet funkció kifejezetten hasznos ilyen helyzetekben, hiszen a már korábban hozzáadott kontaktszemélyeket azonnal értesíti, a pontos tartózkodási helyedet is megjelölve – ez különösen akkor fontos, ha esetleg eszméletlen vagy. Az esésészlelés funkció még azt is érzékeli, ha baleset ért, és mozdulatlan vagy. De a funkció abban is a segítségedre lesz, hogy könnyedén felhívhasd a vészhelyzetekre fenntartott helyi telefonszámot, így tűrázás közben is maxmimális biztonságban érezheted magad.

2021.03.31. 13:00

Így tisztítsd 2. … a MacBookodat

A munkahelyi és az otthoni környezet sem garantálja a tisztaságot.

Kormányrendelet nélkül is egyre többen állnak át otthoni üzemmódra. Van, aki ilyenkor a saját notebookját kapja elő a munkához, és van, aki hazaviszi a munkahelyi gépet. Akárhogy is, a tisztítás egyiknek sem fog ártani – már ha körültekintően végezzük. A gépeket amúgy is illene néha tisztába tenni, de sokszor addig halogatjuk, amíg csak lehet. Most viszont eljött az ideje.

Akár notebookról, akár asztali gépről beszélünk, az első lépés megegyezik: kapcsoljuk ki az eszközt, és húzzuk ki a hálózati adaptert vagy a tápkábelt. Ne permetezzünk folyadékot közvetlenül az eszközre, és a nyílásokba se hagyjuk, hogy folyadék kerüljön.

Vízzel enyhén benedvesített szöszmentes törlőkendővel simogassuk át a notebook külsejét és képernyőjét is. 2016-os és annál újabb MacBook Pro modelleknél a Touch Bart és a Touch ID-t ugyanígy, vízzel benedvesített kendővel tisztítsuk meg, természetesen kikapcsolt állapotban.
Semmiképp ne használjunk olyan aeroszolt, oldószert, dörzsölőszert vagy hidrogén-peroxidot tartalmazó tisztítószert, amely károsíthatja a burkolatot.

2021.03.26. 12:00

Fitness+ bárhol, bármikor

Bármilyen mozgásformához találhatsz edzéseket.


Tavaly megtapasztalhattuk, hogy egy esetleges karantén nemcsak a lelkünkre, hanem a testünkre is rendkívül negatív hatással lehet, ha például a megszokott sportlehetőségeinket mellőznünk kell. Sajnos a jelenlegi járványügyi helyzetben is érdemes figyelmet fordítanunk nemcsak lelki, de testi egészségünkre is.

Az Apple legújabb fejlesztéseinek egyike a Fitness+ app, amelyet már Apple Watch-on is elérhetsz. Nem egyszerű fitneszalkalmazásról van szó, hanem olyan videók listájáról, amelyek segítségével világszínvonalú oktatóktól lesheted el a legmodernebb edzésformákat.

Újfajta fitneszélményben lehet részed, hiszen a Fitness+ dinamikusan integrálja az Apple Watch személyes, mért eredményeid és az Apple Music legjobb zenéit, hogy mindig inspiráljanak. Az Apple Watch olyan érzékelőkkel van felszerelve, amelyek fejlett algoritmusokkal kombinálva rendelkeznek az edzés nyomon követéséhez szükséges összes mérőeszközzel.

 


Az Apple Fitness+ az információkat valós időben továbbítja az iPhone, iPad vagy Apple TV készülékre, hogy motivált maradhass. Az appot eléred minden fent említett eszközödön, a teljesítményed mérőszámai pedig azonnal megjelennek a képernyőn.

Képzeld el, milyen tökéletes edzésélményben lehet részed, ha elindítod egy profi oktató videóját, vele együtt végzed a gyakorlatokat, és azonnal látod a saját teljesítményed is, miközben a kedvenc zenéid segítenek megtartani a ritmust.

Bármilyen mozgásformát is kedvelsz, a videók között mindegyikhez találhatsz edzéseket, az Apple Watch pedig folyamatosan figyel mozgás közben is az egészségedre.

 

2021.03.25. 12:00

Így tisztítsd 1. rész … az iPhone-odat és a tokját

Ne rontsunk ajtóstul a házba!

Hogyan tisztíthatjuk a műszaki eszközeinket, ha elegünk volt a koszból, és szeretnénk esetleg fertőtleníteni is a telefont, laptopot, fülhallgatót, tokot, egyebeket? Az Apple összeszedte, mire kell figyelnünk, ebből szemezgettünk.

Annak, aki fertőtleníteni szeretné a készülékét, az Apple azt tanácsolja: 70 százalékos izopropil-alkoholos törlőkendővel vagy Clorox fertőtlenítő törlőkendővel finoman áttörölheti az iPhone külső felületeit. Emellett alapszabály, hogy mind a telefon, mind a tok tisztításához szöszmentes kendőt használjunk, ami lehet mikroszálas törlőkendő vagy pl. szemüvegtörlő kendő.

Az is általános, tokra és iPhone-ra egyaránt vonatkozó szabály, hogy ne használjunk ablaktisztítót, háztartási tisztítószert, sűrített levegőt, aeroszolt, oldószert, alkoholt, ammóniát, súrolószert és hidrogén-peroxidot tartalmazó tisztítószert a tisztításhoz.
A telefonokat tehát nedves, szöszmentes kendővel törölgethetjük, kikapcsolt, nem bedugott állapotban úgy, hogy a nyílásokat ne érje nedvesség. Minden durvább tisztítás az eredeti védőréteget rombolja. Ha folyadék került az Apple-termék belsejébe, minél előbb forduljunk segítségért egy hivatalos Apple-szervizhez.

A tokok közül a bőrtok tisztítása igényli a legtöbb körültekintést: enyhén szappanos, meleg vízzel átitatott, tiszta ruhával finoman nyúljunk hozzá, emellett kíméletes tisztítószert és száraz, tiszta ruhát is használhatunk. A bőrtisztító és bőrápoló szerek módosíthatják a bőr színét.
A szilikontokot nedves, az átlátszó borítást száraz, szöszmentes törlőkendővel simogathatjuk át.
 

2021.03.22. 12:00

Hol tanuljon a gyerek, ha otthon marad?

A gyermeket a megfelelő helyszín segítheti a hatékony tanulásban.


A koronavírus járvány harmadik hulláma miatt ismét otthonról kell tanulniuk a gyermekeknek. Ehhez természetesen ideális helyszínt kell kialakítani otthon, ami a nehezített körülmények között is elősegíti a hatékony tanulást, és a koncertráció folyamatos fenntartását.

A megfelelő helyszín

Nem feltétlenül szükséges saját íróasztal minden gyermek számára, főként akkor, ha kisiskolásról van szó, nem feltétlenül ezek múlik a tanulás sikere. Inkább arra helyezzük a hangsúlyt, hogy mindig a lakás ugyanazon pontján tanuljon, illetve a saját igényeihez és korához igazítsuk a helyszínt. Például egy figyelemzavaros gyermek esetében valószínűleg problémát jelent, ha a saját szobájában kell önállóan koncentrálnia a feladataira, hiszen a közvetlen közelében található játékai könnyel elterelhetik a figyelmét.

Mire fogja használni az asztalt?

Ezt szintén a gyermek kora határozza meg. Egy óvodásnak sok hely kell ahhoz, hogy a művészi képességeit kibontakoztathassa, míg egy felsőtagozatos esetében inkább arra kell figyelni, hogy koncentráltan tanulhasson, és a rendelkezésére álljanak a különböző segédeszközök, illetve elférjen például egy laptop vagy egy monitor és egy billentyűzet az asztalán.
 

Az egyetemisták számára is rengeteget segíthet egy Mac.


A számítógép

A távoktatás egyik fontos eleme a számítógép. Ehhez az egyik legjobb társ a Mac, amelyen különböző beállítások segítségével azt is szabályozhatod, hogy milyen funkciókat érjen el a gyermek. Ezzel egyrészt megvédheted az internetes zaklatásoktól, a figyelemelterelő játékoktól, illetve attól is, hogy felesleges információkkal terhelje magát tanulás közben. Természetesen az idősebb diákok, az egyetemisták számára is nagy segítséget jelenthet, ha egy megbízható géppel dolgozhatnak. Hogy milyen egyéb előnyei vannak egy Mac-nek, arról alábbi cikkünkben írtunk, ami pedig külön jó hír, hogy az iCentre üzleteiben 6% kedvezménnyel szerezhetsz be bizonyos modelleket a felsőoktatási diákigazolvány vagy a tanári igazolvány felmutatásával.

Forrás: nytimes.com