Életmód

2020.03.23. 06:00

Így taníts, tanulj, dolgozz otthonról 3. rész – Dokumentumszerkesztés

Minden dokumentum felhőbe kerül

Az irodai munkát végzők számára az otthoni munkavégzés során is elkerülhetetlen a dokumentumok szerkesztése. Ehhez szerencsére többféle alkalmazás is rendelkezésre áll.
A legtöbb munkáltató által megszokott az Office 365-csomag használata, amelyről érdemes tudni, hogy az Office ismerős funkcióit és a Mac népszerű, egyedi szolgáltatásait ötvöző Word, Excel, PowerPoint, Outlook, ToDo, OneNote és OneDrive új, korszerű verziójával gyorsan dolgozhatunk bármilyen típusú eszközön, operációs rendszertől függetlenül.
Online és offline módban is használható, akár egyedül, akár valós időben, másokkal együttműködve, ha a munka típusa úgy kívánja. Az 1 TB felhőtárhely folyamatos elérést nyújt a dokumentumokhoz, így bármikor és bárhonnan folytatható a munkafolyamat. Fontos információ, hogy az összes funkció használatához előfizetés szükséges.
Az ingyenesen elérhető Pages, Numbers és Keynote alkalmazás lehetővé teszi az eszközökön vagy a webböngészőben a dokumentumok létrehozását, amelyek egy link segítségével másokkal is megoszthatóak, sőt akár több felhasználó által is szerkeszthetőek. A rendszer az iCloudba a fájl legfrissebb verzióját menti el, így a változásokat a kollégák is nyomon követhetik.
Az iCloud használatára beállított iOS-, iPadOS- és Mac készülékeken és az iCloud.com webhelyen automatikusan elérhetőek a dokumentumok, így bárhol szerkeszthetőek, a módosítások pedig mindenhol megjelennek.

További hírek

2020.04.03. 07:00

Erre figyelj az otthoni karantén alatt

Ha nincs elég eszközünk az otthoni edzéshez, kreatívan lehet helyettesíteni

Kövesd a híreket!
Nagyon fontos, hogy minden információ időben eljusson hozzád, de a sok hamis hír között könnyű elveszni. Csak a hiteles hírforrásokban bízz meg!

Végre a családod az első
Itt a lehetőség, hogy több időt tölts a szeretteiddel. A szórakozáson túl ez arra is alkalmas időszak, hogy többet beszélgessetek, vagy kipróbáljátok a régóta tervezett recepteket.

Sosem vagy egyedül
A technikai fejlesztéseknek köszönhetően ma már bárkit könnyedén elérhetsz, nemcsak telefonon, ezért sose érezd magad magányosnak. Számtalan alkalmazás nyújt ebben segítséget, például a FaceTime arra is lehetőséget biztosít, hogy élőben lássátok is egymást a barátaiddal vagy a családoddal.

A naplóírás hasznos
Ha mindennap összeszeded a gondolataid, és leírod, mi történt veled, akár egy telefonos jegyzetként, amire a Notes tökéletesen alkalmas, azzal egyrészt elfoglalod magad, másrészt nem hagyod, hogy céltalanul teljenek el a napjaid.

Ne aludd át a napot!
Tarts meg az időérzéked, és próbáld meg fenntartani a megszokott életritmusod. Ha otthonról dolgozol, kifejezetten hasznos, ha nem lustálkodsz az ágyban délig.

Ne feledkezz meg a testmozgásról sem!
Az immunrendszered erősítésén túl jó formában maradhatsz szabadtéri testmozgás nélkül is. Ehhez már remek technikai eszközöket és videókat is találhatsz a neten, használd ki a lehetőségeket!

2020.04.02. 07:00

Videómeeting kínos jelenetek nélkül 2. rész

Muszáj keresni egy csendes sarkot

4. Húzzuk meg a határokat!
Ha valakit egyszerre küldtek home office-ba a családjával együtt, annak semmilyen szempontból nincs könnyű helyzete a videókonferenciákon. Nyilván, akinek van lehetősége, az csukja magára az ajtót, esetleg zárja is kulcsra… A megbeszélés előtt tájékoztassa a családtagokat a helyzetről. A macska – ha vicces is – ugyanúgy nem való a munkahelyi megbeszélésre, mint a gyerekek. Legfőképp azért, mert elterelhetik a figyelmet, és a megbeszélés elhúzódik vagy nem lesz túl hatékony. De nem minden családnak van elég helyisége erre a célra, ennek ellenére is lehetőleg tartózkodjunk a fürdőszobai bejelentkezésektől. Ha más lehetőség nincs, még egy spanyolfal is jó szolgálatot tehet – így legalább fizikailag jelezzük a családnak, hogy meddig merészkedhetnek.

5. Napirendi pontok
Ez a rész a vezető feladata: legyenek jól meghatározott napirendi pontok és célok, hogy ne ússzon el a beszélgetés. Mivel fontos a figyelem fenntartása, akár mindenkinek adhatunk külön feladatot, amit a megbeszélés során meg kell osztania a többiekkel. Így kisebb eséllyel kalandozik el a résztvevők koncentrációja.

6. Önmegtartóztatás
Az otthonról dolgozó munkavállalót nem kell minden percben videón ellenőrizni. Tartogassuk ezt a megoldást arra, mikor prezentáció vagy egyéb vizuális tartalmak miatt muszáj képernyőn látni a dolgokat. A kollégák egy részének ugyanis előre készülnie kell a bejelentkezésre: lehalkítani vagy elküldeni a családot, felállítani az eszközöket – ennyivel is kevesebb időt tudnak munkával tölteni.

Forrás: New York Times

2020.04.01. 07:00

Videómeeting kínos jelenetek nélkül 1. rész

Válasszunk megfelelő hátteret és eszközöket

Mivel a fél ország a négy fal közé kényszerülve dolgozik, és a munkatársakkal csak Teamsen vagy egyéb módon tudja tartani a kapcsolatot, a NYT cikke alapján összeszedtünk pár tippet, hogy hogyan kerülhetjük el a kínos helyzeteket.

1. Bejelentkezés előtt teszteljünk
Próbáljuk ki, hogy működik-e a headszet vagy mikrofon. A notebookok beépített mikrofonjai ritkán adnak szuperjó hangminőséget, így nem árt, ha készülünk kiegészítővel – a headszetek jellemzően tökéletesek erre a célra. Jó ötlet kipróbálni egy baráttal vagy családtaggal, hogy hogy hangzunk, mielőtt élesben bevetnénk magunkat.
Mint ahogy azt is, hogy mi látszik a kamerán – milyen háttér, az arcunk milyen szögből.

2. Internet
Mivel mindenki a hálózaton lóg, nézzük meg, milyen az adatátviteli sebességünk. Ha 20 megabit/sec alá csökken, akkor minden szaggatni fog.

3. Némítás
​​​​​​​Alapvetően magától értetődő, mégis olykor elmarad. Ha többen veszünk részt a meetingen, akkor minden esetben némítsuk a mikrofonunkat, kivéve, amikor megszólalunk. Máskülönben a lélegzésünk vagy a háttérzajok is bekerülnek a megbeszélésbe, amit, ha a család is otthon van, biztosan nem szeretnénk. A kamerát szintén kikapcsolhatjuk, ha mi nem beszélünk.

2020.03.31. 09:00

Nem tudsz kikapcsolni lefekvés után?

Sokan küzdenek inszomniával, de lehet rajta segíteni

Ha ki sem mozdulunk a lakásból, kevesebbet tartózkodunk természetes fényen, levegőn, kevesebbet mozgunk, és még szorongunk is a hírek és a bizonytalanság miatt, garantáltan rosszabbul alszunk. Így, ha jelenleg nincs módunk eleget levegőzni és mozogni, vagy esténként még órákig kattog az agyunk feladatokon, megoldásokon vagy problémákon, érdemes elalvás előtt autogén tréninget vagy relaxációt folytatni, de akár lefekvés után is tudjuk befolyásolni az éjszakánkat. Az egyik app, ami segíthet, a Headspace, ami ugyan számos meditatív tartalmat is kínál, de az egyik leghatékonyabb alvássegítőjük a felnőtt „esti mese”. Ezek a 45-55 perces, megnyugtató hangon elmondott mesék azért működnek szuperül, mert leírások, nem pedig események láncolatai, tehát bárhol be lehet csatlakozni: nincs elejük, közepük vagy végük. Másrészt minden alkalommal, ha rákattintunk, kicsit más lesz a narráció menete, mert az inszomniával küzdők más esetben hajlamosak stresszessé válni attól, hogy ki tudják számítani, mennyi van még hátra a hangingerből.

Egy másik hatékony app a Pzizz, ami zenéket, meditációkat és narrációkat is bevet a gyorsabb elalvás érdekében, és szintén estéről estére változtatja a kínált lejátszási listát. Választhatunk férfi és női hang között, és immár nemcsak az alváshoz, hanem a fókuszáláshoz is kereshetünk listát.

Forrás: mashable

2020.03.28. 06:00

Így taníts, tanulj, dolgozz otthonról 5. rész – Jegyzetelés

Jegyzetelhetünk telefonon, iPaden vagy Macen is

Az otthoni munkavégzés során különösen hasznos lehet, hogy gyorsan lejegyezd az információkat vagy az új ötleteket. Ebben nyújt segítséget a OneNote és az Evernote mellett az Apple Notes, amellyel rögzítheted a fontos gondolatokat, később pedig megtekinthetőek az iPhone, iPad vagy iPod touch eszközökön, a Mac gépeken található Jegyzetek alkalmazásban, illetve az iCloud.com webhelyen, ahol akár szerkeszthetőek is.
Az emlékeztetők átláthatóbbá teszik a feladatokat. Az Apple Reminders alkalmazásával teendőket hozhatsz létre, kezelhetsz, és ezeket listákba is rendezheted, amelyeket aztán más iCloud-felhasználókkal is megoszthatsz. Az emlékeztetőkön végzett módosítások automatikusan megjelennek az értesítési központ, valamint minden olyan iPhone, iPad, iPod touch és Mac készüléken, amelyen korábban bekapcsoltad az iCloud Emlékeztetők funkciót.