A táplálkozási döntéseink fontos szerepet játszanak az általános egészségi állapotunkban. Az agynak is szüksége van a támogatásra, tartsd fitten a memóriád!
Bizonyított tény, hogy egyes élelmiszerek még agyunk egészségének megőrzésében vagy javításában is segíthetnek. A megfelelő étrend drámaian csökkentheti a későbbi neurológiai problémák kialakulásának kockázatát. Íme néhány az agyunk számára legjobb, leghasznosabb élelmiszerek közül, amiket érdemes beiktatni a mindennapos táplálkozásunkba, tartsd frissen a memóriád!
Tojás
A tojás B-vitaminokban és egy kolin nevű esszenciális tápanyagban gazdag. A B-vitaminok segítenek lassítani a kognitív hanyatlást, a B-vitaminok hiányát a depresszióval és a demenciával is összefüggésbe hozták. Ráadásul hatásosan védik a memóriád! A szervezet a kolint a hangulatért és a memóriáért felelős neurotranszmitterek létrehozásához használja.

Zöld színű, leveles zöldségek
A leveles zöldségek, mint a brokkoli, a salátafélék, a spenót és a kelkáposzta számos tápanyagot tartalmaznak, például K-vitamint, luteint, folsavat és béta-karotint. A K-vitamin segíti az agysejtekben lévő zsírképződést, és elősegítheti a memóriád javulását.

Kurkuma
A kurkuma egy sötétsárga, Ázsiából származó fűszer. Erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő anyag, amely képes átjutni a vér-agy gáton, hogy közvetlenül az agyba jusson. A kurkumát összefüggésbe hozták a memória javulásával, a depresszió csökkenésével és az új agysejtek termelődésével.

Bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsök flavonoid antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek a gyulladás és az oxidatív stressz csökkentésében segítenek. A bogyókban található antioxidánsok közé tartozik az antocianin, a kávésav, a katechin és a kvercetin.

Dió
A diófélék minden diétás étrend remek kiegészítői, de az agy egészségéhez leginkább a hagyományos dió járul hozzá. Más diófélékhez képest a dió kétszer annyi antioxidánst kínál. Kiváló forrása az alfa-linolénsavnak (ALA), amely egy növényi eredetű omega-3 esszenciális zsírsav, amely a gyulladás és az oxidatív stressz elfojtásával segít ellensúlyozni a kognitív hanyatlást, a diót meghálálja a memóriád. A gyulladást és az oxidatív stresszt összefüggésbe hozták az Alzheimer-kórral és a demenciával.
