in ,

Imádom!Imádom! WOWWOW AranyosAranyos

Igyunk sokat, de mit?

Tények és tévhitek a vízivással kapcsolatban. A nyári hőségben elengedhetetlen a megfelelő hidratálás, mivel a kiszáradásnak komoly és súlyos következményei lehetnek az egészségünkre nézve. De vajon melyik típusú víz a legjobb és legegészségesebb választás szomjunk oltásához? Utánajártunk.

Az ásványvizek

Sokáig tartotta magát az a tévhit, hogy az ásványi anyagokban gazdag vizek vesekövet okozhatnak. Ezt azonban egyetlen kutatás sem igazolta, ellentétben az ízesített, cukros szénsavas üdítőitalokkal, amelyek rendszeres, nagymértékű fogyasztása bizonyítottan képes vesekövet okozni. Az ásványvizek esetében arra figyeljünk, hogy nátriumtartalmuk alacsonyabb legyen, mint a kálium és magnéziumtartalmuk. Főként azoknak kell erre nagyon figyelni, akik sószegény étrendet követnek egészségügyi okokból. A palackozott ásványvizekkel a legnagyobb probléma maga a palack – hatalmas környezeti terhet jelent az amúgy is szemétben fuldokló bolygónak. Hazánkban több helyen is találhatók ásványvizes források, ha akad a közelünkben is, érdemes ott újra és újra feltölteni a készleteinket. Ha boltban vásároljuk, válasszuk az enyhén szénsavas verziókat. A szénsavas vizek esetében fennáll annak a veszélye, hogy nem iszunk eleget, mivel ebből a verzióból egyszerre jóval kevesebbet tudunk elfogyasztani.

x Promóció

A csapvíz

Magyarországon szerencsére kiváló minőségű a csapvíz. A Greenpeace vizsgálata azt is kimutatta, hogy a magyar szennyvíz mikroműanyag-szennyezettsége messze alul marad az európai átlagnál, sőt, még a palackozott ásványvizek mikroműanyag tartalmánál is alacsonyabb. A hazai csapvíz ráadásul ásványi anyagokban gazdag, így azok pótlására is hasznos a fogyasztása. A gondot az jelentheti csupán, hogy a vízvezetékrendszerünk viszonylag régi, így a csövekből bizony belekerülhetnek szennyeződések az ivóvizünkbe. Erre költséghatékony megoldást jelenthet egy vízszűrő kancsó, ami kiszűri a nehézfémeket, a klórmaradványokat, a lebegő szennyeződéseket, viszont nem távolítja el az ásványi anyag tartalmát. Mind az egészségünkért, mind pedig a környezetünkért sokat tehetünk, ha beszerzünk egy kulacsot (az Equa Smart okospalack például azt is felméri, hogy iszunk-e eleget), és abban visszük magunkkal a csapvizet. Rzek ráadásul városok szerte számtalan helyen újratölthetők, ezért a kulacs mindenképp elengedhetetlen utitárs.

Desztillált vagy felforralt és lehűtött víz

A desztillált víz a víz legtisztább formája. Nem tartalmaz semmit – sem jót, sem rosszat. A desztillált víz főként ipari használatra készül: az autónk hűtője és a gőzölős vasalónk örül neki, a szervezetünk viszont nem annyira. Mivel hiányoznak belőle a szervezet számára fontos ásványi- és nyomelemek, rendszeres fogyasztásával felborul testünk sóháztartása, ami meg is betegíthet bennünket. Sokkal többet veszítünk a „tisztaságával”, mint amennyit nyernénk vele.

+1 tipp: Mit igyanak azok, akik „nem szeretik” a vizet?

Mindannyian találkoztunk már olyan emberrel, aki saját bevallása szerint nem szeret vizet inni, mert nincs íze. Nos, nekik is azt javasoljuk, tartózkodjanak a palackozott üdítőitaloktól. A legjobb megoldás a gyümölcstea kevéske mézzel édesítve (édesítés nélkül persze még egészségesebb), vagy a természetes gyümölcslevek, bő vízzel felhígítva. Használjuk nyugodtan a dobozos gyümölcsleveket szörpként: ízesítésnek egy fél decinyi is elég belőlük, viszont így sokkal kevesebb cukrot fogyasztunk a napi folyadékpótlás során.

x Promóció
x Promóció

Az öngondoskodás létszükséglet, de csak ha jól csináljuk!

Így hidratáld a bőröd a nyári melegben – 5 életmentő szépségtipp