Superfood persze rengeteg van, de kevesen tudják, hogy a közvetlen környezetünkben is számos szuperélelmiszer kínálja magát. Olykor elég csak kimenni a hegyoldalba. Mutatjuk a magyar superfoodok legjavát!
Először persze nem árt tisztázni, hogy mik is azok a superfoodok. Nos, általában azokat az élelmiszereket soroljuk ide, amelyek tápanyagsűrűségük (makro- és mikroelem tartalmuk) alapján kiemelkedőek, ebből adódnak a kivételes egészségügyi előnyeik.
Azt mondhatnák, hogy a jó minőségű hazai nyersanyagok (halak, vadak, tojás, tej, tejtermékek, zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök, olajos magvak, gabonafélék, stb.) megnyerhetnék a superfood címkét, hiszen számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek. Van azonban néhány olyan, amely valóban kiemelkedik közülük ráadásul most van itt az idejük is. Sorra vettük a szezonális magyar superfood választékot.
Dió
A dió kiváló forrása az egészséges zsíroknak, fehérjéknek, rostoknak és ásványi anyagoknak: gazdag A, E, B vitaminban, de megtalálható benne a C és a K vitamin, valamint a kalcium, a folsav, a vas, a magnézium, a foszfor és a cink is. A dió polifenolokként ismert antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek megvédhetik a sejteket, ugyanakkor akadályozzák a koleszterinek lerakódását. A dió javítja a bélműködést, jót tesz az agyműködésnek és még a rákos sejtek elszaporodását is hatékonyan gátolja. Mindezen jó tulajdonságok mellett ráadásul nagyon finom szezonális élelmiszerünk is.

Lenmag
A len rosttartalma kifejezetten magas, olaja kiváló növényi ómega-3-zsírsav-forrás. Felhasználásával csökkenhet a magas vérnyomás és a vércukorszint; az étkezés utáni vércukor-emelkedés késleltetésével pedig segít a metabolikus szindróma megelőzésében, gyulladáscsökkentő hatású, gátolja a káros koleszterin termelődését és felszívódását.

Kékszőlő
A gyümölcsben megbúvó jótékony növényi hatóanyag a rezveratrol, amelynek szerepe lehet számtalan anyagcserezavarral összefüggő betegség kezelésére is. A kékszőlő antioxidáns vegyületei ugyanakkor jótékony hatással vannak a bélflóra baktériumaira, így közvetve hatása van a gyulladásos folyamatok csökkentésére. Fogyaszthatjuk nyersen vagy feldolgozott formában, héj és magőrlemény formájában. A belőle készült must, illetve bor is rendelkezik számos jótékony hatással, utóbbi természetesen csak mértékkel fogyasztva.

Homoktövis
Az apró, narancssárga bogyó valóságos antioxidáns (flavonoidok) bomba, amely hatékony támogatást nyújt a szervezet egészének. A magjának olaja segíti a máj működését ugyanakkor maga E-vitamin tartalma miatt gyulladáscsökkentő, termőképesség növelő hatású. Gyűjtése mostanában zajlik, ami azért valljuk meg, nem éppen kellemes feladat, de mivel az egyik legjobb magyar superfood a homoktövis, bátran kijelenthetjük, hogy megéri.

Csipkebogyó
A csipkebogyó antioxidáns hatása kiemelkedő, fájdalomcsillapító hatása is ismeretes. Lassan akár gyűjthető is, hiszen az első fagyok után koncentráltan juthatunk a bogyó értékeihez. Magas C-vitamin tartalma közismert, de éppen ennek megőrzése érdekében, ne főzzük csak áztassuk, hogy a benne lévő hasznos anyagok teljes egészükben megőrződhessenek.
