in ,

WOWWOW Imádom!Imádom! AranyosAranyos

Mit tehetünk a jetlag ellen?

Mit tehetünk a jetlag ellen?

Az időeltolódás nagyon elronthatja a nyaralást, szerencsére azonban vannak módszerek, amikkel enyhíthetünk a jetlag tünetein.

A messzi, más időzónába tett utazások során a belső óránk összezavarodhat. Ilyenkor szenvedünk a jetlagtől. Az alvás-ébrenlét ritmusunk zavarára utaló tipikus tünetek lehetnek a fáradtság, alvászavarok, csökkent teljesítmény, rossz hangulat, szédülés, étvágytalanság és emésztési problémák. Általában csak egy-két napig szenvedünk a jetlagtől, de akár öt nap is normálisnak számít. A mi szempontunkból azonban ez már hosszú idő lehet, hisz nagyon sokat elvesz az élményből. Az alábbi tippek segítségével azonban könnyen enyhíthetjük a kellemetlenségeket.

Kezdjük otthon

Az indulás előtti napokban már átállíthatjuk az otthoni lefekvés időpontját a következő szabály szerint:
Nyugati irányba tervezett utazás esetében: A földön töltött napunk hosszabb lesz. Tehát otthon, az indulás előtt néhány nappal feküdjünk le egy kicsit később, mint általában.
Keleti irányba tervezett utazás esetében: A helyszínen töltött napunk rövidebb lesz. Ezért a legjobb, ha otthon a szokásosnál kicsit korábban lefekszünk az indulás előtt.

x Promóció

A repülés alatt

A repülőgépen rengeteg időnk lesz. Már felszállás után igazítsuk az óránkat az új időhöz, hogy legyen lehetőségünk mentálisan megszokni az új időzóna gondolatát. Ha a célállomáson éjszaka van, aludjunk a repülőúton. Ha viszont nappal, akkor maradjunk ébren: vigyük magunkkal kedvenc sorozatunkat a laptopunkon vagy iPadünkön – most végre bűntudat nélkül darálhatjuk egymás után a részeket. Kerüljük az alkoholt és a koffeint. Mindkettő fokozhatja a jetlaget.

A jetlag ellensúlyozása a célállomáson

Miután megérkeztünk a célállomásra, alkalmazkodjunk a napszakhoz. Nyugaton a nap néhány órával tovább tart. Ne feküdjünk le aludni, bármennyire is fáradtak vagyunk. Ehelyett menjünk ki a friss levegőre. Ha sütnek ránk a napsugarak, az gátolja a melatonin, az alváshormon termelődését. Próbáljunk meg este a normális lefekvési időig fent maradni, és csak utána feküdjünk le. Az érkezés napján ne végezzünk megerőltető testmozgást. A szervezet kissé kimerült a hosszú utazástól. Könnyű sportot azonban lehet űzni, nem árt egy kis kerékpározás, séta vagy úszás a medencében.

Kiemelt kép: Unsplash

x Promóció
x Promóció
5 rostban gazdag zöldség

5 rostban gazdag zöldség, amit érdemes fogyasztani

Legjobb strandok világszerte.

Legjobb strandok világszerte