Életmód

2020.05.21. 07:00

Te hogyan készülsz az Ultrabalatonra?

A mozgás egészséges, és jó társaságban egy verseny is kellemesebben telik.

A járványhelyzet miatt meghozott korlátozó intézkedéseket folyamatosan ellenőrzik, és a pozitívan alakuló adatok alapján lassan minden településen feloldják a sporteseményeket is ellehetetlenítő korlátozásokat.

Ennek, és a kellemes tavaszi időnek köszönhetően egyre többet mozoghatunk a szabadban. Ez különösen a futóknak kedvez, hiszen talán nekik a legkényelmetlenebb és unalmasabb a négy fal között űzni kedvenc sportjukat.

Bár sok rendezvény a lazítások ellenére is elmarad, az eredetileg május 15-ére tervezett Ultrabalatont a szervezőknek sikerült áttenniük október első hétvégéjére. Idén már 14. alkalommal rendezik meg a különleges futóversenyt, amelynek Balatonfüred lesz a központja. A versenyzők az új időponttal nyertek egy kis felkészülési időt, csak annyi változott, nem tavaszi melegre, hanem őszi, hidegebb időjárásra kell számítaniuk.

Aki szereti a futást és a jó hangulatú versenyeket, annak még van ideje felkészülni. Ha még az edzések elején tartasz, erős motiváció lehet egy kis zenei kíséret. Persze futás közben zavarhatnak a kábelek, terepfutásnál még balesetveszélyes is lehet, ha beleakadnak valamibe. Az Apple Airpods vezeték nélküli fülhallgatója remek társ lehet a felkészülés során, hiszen még az erősítő gyakorlatok alatt sem esik ki a füledből, és nem kell bajlódnod a vezetékekkel sem. A futóedzések általában nem néhány percet vesznek igénybe, a töltőtokos AirPods viszont akár több óráig is üzemképes egy töltéssel, így bőven kibírja, amíg hazaérsz.

Szóval most már csak a megfelelő zene kell, hogy októberben te legyél a legnagyobb futóbajnok!

További hírek

2020.05.25. 07:00

Home office a kertben

A kertben végzett munka az egészségednek is jót tesz.


Ha olyan szerencsés vagy, hogy home office-ban dolgozol, és még kerted vagy teraszod is van, használd ki: a napfény és a friss levegő csodákat tehet az energiaszinted és a hangulatod szempontjából.

A hosszú hetekig tartó karantén után mindenkinek jól esik a szabadban is eltölteni egy kis időt, a családtagoktól távolabb. Ehhez azonban az szükséges, hogy az otthoni munkaállomás könnyen mobilizálható legyen.
 

Keress egy árnyékos helyet

Közvetlen és erős napfényben a képernyő sokkal nehezebb kivehető, ami nagyon megterheli a szemet is, és akár migrénes fejfájást is okozhat, de a hatékonyságot is jelentősen csökkenti. Ezen kívül a tűző nap a laptop túlmelegedését okozhatja, ami csökkenti az akkumulátor élettartamát és teljesítményproblémákhoz vezet. Lehetőség szerint dolgozz korán reggel, vagy koraeste, amikor alacsonyabb a hőmérséklet, és szerezz be egy jó minőségű napernyőt – ez egy könnyű zápor esetén is hasznos eszköz lehet.
 

Hordozható bútorok

Ha nincs egy állandó külső munkaállomásod, érdemes beszerezni könnyen mozgatható és a munkavégzéshez megfelelő, kényelmes bútorokat és kiegészítőket. Ilyen lehet egy ergonómikusan kialakított szék, egy háttámasztó párna vagy a vezeték nélküli billentyűzet.
 

Tedd zökkenőmentessé a munkaállomás mozgatását

Minél egyszerűbb „kiköltöznöd” a szabadba, annál valószínűbb, hogy szívesen és gyakran dolgozol majd a kertben vagy a teraszon. Ehhez beszerezhetsz egy olyan táskát vagy tárolót, amibe minden szükséges eszköz befér, és megkönnyíti az ingázást.
 

Figyelj a Wi-Fi kapcsolatra

A kültéri munkavégzés kritikus feltétele, hogy legyen elérhető és megbízható netszolgáltatás és áramforrás. Ez utóbbi könnyen megoldható egy kültéri egység beszerelésével, ha pedig ingadozik a neted, szerezz be egy erősebb routert, ami garantálja a jelerősséget.
 

Alkalmazkodj a természethez

Bár épp a természet közelsége a kertben végzett munka lényege, de itt is tapasztalhatsz zavaró körülményeket. Szerezz be rovarriasztó szert, egy jó napszemüveget, ne feledkezz meg az allergiádra szedett gyógyszerekről, és egy profi fejhallgató vagy egy Bluetooth hangszóró is sokat segíthet, ha túl hangos lenne a szomszéd…

Forrás: thewirecutter.com

2020.05.23. 09:00

Hova tűnt a családom?

Jó érzés, ha mindig tudjátok, ki merre jár.

Ugyan nagyon lassan, de úgy tűnik, az élet hamarosan visszaáll a régi kerékvágásba. Ez egyben azt is jelenti, hogy a családtagjainkat, akikkel eddig össze voltunk zárva a nap 24 órájában, sokkal kevesebbet fogjuk látni.

Mindenki máshogy éli meg a családjával töltött időt, de az biztos, hogy akár örülsz, hogy kimozdulhatsz, akár szívesen maradnál még az otthoni kényelemben, de újra hozzá kell szoknunk, hogy mindegyikünknek más a napi rutinja.

Főleg a nagyobb családoknál fordul elő gyakran, hogy az egyik gyerek edzésre siet, a másik különórára, anya az egy barátnőjével találkozik, apa még megbeszélésen van, a legkisebb gyereket pedig végül a nagyi hozza el az oviból, mert mindenki elfeledkezett róla…

Létezik azonban egy alkalmazás, amivel könnyedén megoszthatóvá válik minden családtag napi programja, így nem fordulhatnak elő hasonló félreértések.

A Családi megosztás (Family sharing) funkció iPaden és iPhone-on is elérhető – segítségével akár hat családtag Apple ID megosztása nélkül is egyszerűen megoszthatjátok egymással többek között a naptárotok tartalmát, az App Store-ban megvásárolt tartalmakat, Apple-előfizetéseket, például egy iCloud-tárhelycsomagot és még sok mást is.

Emlékeztetőket is közösen elérhetővé tehettek, így nem lesz több vita, hogy kinek kell megvennie a vacsorát, és hol a bevásárlólista. A családi csoport létrehozásával és a bankkártyaadatok megadását követően arra is van mód, hogy egy vásárlást csak szülői engedéllyel bonyolíthasson le a tinédzser, de akkor is segíthettek egymásnak, ha eltűnik valamelyikőtök telefonja – valljuk be, ez gyakran igazán hasznos lehet!


Forrás: imore.com

2020.05.22. 07:00

Ismeretlen bejelentkezési kísérlet? Jelszócsere!

Az Apple eszközökön nem csak a jelszó véd.


Az Apple eszközökre való bejelentkezéshez már régóta nem elegendő egy felhasználónév és egy jelszó megjegyzése. Amikor új készüléket vásárolsz, csak abban az esetben tudsz bejelentkezni az Apple ID-ba, ha megadod azt a hatjegyű kódot is, ami egy korábban megbízhatónak jelölt eszköz képernyőjén jelenik meg.

De mit tehetsz, ha kapsz egy értesítőt, hogy a tartózkodási helyedtől távol valaki megpróbált belépni az adataiddal egy ismeretlen eszközről?

Ha ismeretlen tevékenységről van szó, ne engedélyezd az Apple ID-hoz való hozzáférést. Bár a kétlépéses hitelesítés biztonságos, de ekkor is szükséges a jelszó azonnali megváltoztatása.

De miért?

Nem túl megnyugtató a gondolat, hogy a védelmi rendszer első szintjének adatai illetéktelenek kezeibe kerültek. Ez általában akkor fordulhat elő, ha ezeket az adatokat máshol is használod, például olyan egy weboldalon, amit hacker-támadás ért. Az elkövetők a megszerzett adatokkal ilyenkor megpróbálnak visszaélni. Ezért szükséges a jelszavad mihamarabbi megváltoztatása.

Az Apple a hitelesítéseket a földrajzi helyekhez is köti, tehát ha egy távolabbi városban próbálsz bejelentkezni egy új eszközről, ugyanilyen értesítést fogsz kapni, hiszen nem a megszokott környezetben és eszközről szeretnél belépni.

Bár ez néhány kattintással és pár másodperccel meghosszabbítja a bejelentkezést, ennyi kellemetlenséget megér a biztonság!

Forrás: macworld.com

2020.05.19. 07:00

Segítség, nem működik a Mac-em!

A hivatlos szervizben eredeti alkatrészeket használnak.

Bár az Apple eszközeinek minősége kimagasló a technikai felszerelések között, hibák bármikor előfordulhatnak. Mivel gyakran használt eszközökről van szó, az első bosszúság után kétségbeesünk, hogy a meghibásodott termékkel hova forduljunk hirtelen.

Csak hivatalos szerviz, de miért?

Az eszköz hosszú távú működését többek közt az garantálja, ha eredeti Apple alkatrészekkel történik a javítás – a hivatalos Apple szervizekben kizárólag ezekkel dolgoznak. Nem érdemes kockáztatni, hiszen más gyártó termékével esetleg tönkreteheted az eszközödet.

A javításra szoruló Apple készüléket futárral is beküldheted – akár díjmentesen – a hivatalos Apple szervizbe, a javított vagy cserélt készülékedet pedig vissza is juttatják hozzád.

Budapest négy pontján, az iCentre Infopark szerviz központban, valamint az Allee, Arena és MOM Park-ban is leadhatod a hibás eszközt, akár hétvégén is.

A hivatalos szerviz további hatalmas előnye, hogy bármikor nyomon követheted a szervizbe leadott készüléked állapotát online, a szakemberek pedig azonnal értesítenek, amint elkészültek a javítással.

A javítási folyamat is nagyon egyszerű: az eszközöd jótállási állapotát egyszerűen ellenőrizheted, majd egy űrlapot kitöltve bejelentheted a hibát. Ezt követően beviheted az eszközt a hivatalos szervizek egyikébe, vagy beküldheted futárral, nyomon követheted az aktuális állapotát, és hamarosan át is veheted.
Ennél kényelmesebb nem is lehetne!

2020.05.17. 07:00

Tudsz róla, hogy horkolsz?

Ha rosszul alszol, az az egész napodra rényomja a bélyegét.

Régóta tudjuk, hogy a nyugodt alvás nemcsak a kényelmünket, hanem az egészségünket is szolgálja. A partnerünk horkolása is zavaró lehet, de akkor sem jobb a helyzet, ha mi magunk horkolunk, esetleg apnoeban szenvedünk, de nem is tudunk róla. Az alvás közben tapasztalható légzéskimaradás Európában 175 millió embert érint a kutatások szerint, és tízből nyolcan nem is tudják, hogy a napközbeni fáradtság talán ebből fakad.

A Withings Sleep Analyzer egy olyan alvásérzékelő „szőnyeg”, amellyel megtudhatjuk, mi történik velünk alvás közben. A matrac alá helyezett eszköz pneumatikus érzékelőkkel követi a légzés, a testmozgás és a pulzusszám alakulását, valamint az alvási ciklusokat. Legújabb verziója már mikrofonnal is rendelkezik, így adatokat szolgáltat az esetleges horkolásról is.

A rögzített adatok a Withings Health Mate alkalmazásban érhetőek el, amely Bluetooth vagy wifi kapcsolaton keresztül kommunikál a telefonnal.

Mindezek önmagunkban is hasznos adatok, ha szeretnénk megtudni, mennyire volt nyugodt az éjszakánk, de francia és belga klinikai vizsgálatok azt is igazolták, hogy az eszköz alkalmas az alvási apnoe felismerésére, és teljesítménye megközelíti a laboratóriumi elemzések pontosságát.

Az apnoe diagnosztizálása kifejezetten nehéz, így teljesítményének köszönhetően a Withings Sleep Analyzer Európában és az Egyesült Királyságban már orvostechnikai eszköznek minősül.

Forrás: wareable.com