in ,

AranyosAranyos Imádom!Imádom! WOWWOW

Útmutató a tökéletes fényvédő kiválasztásához

A bőséges kínálatban könnyű elbizonytalanodni, ám az alábbi jó tanácsok segítségedre lehetnek a számodra leginkább megfelelő erősségű és minőségű napvédő termék kiválasztásában.

Mára már a legfanatikusabb napimádók is elismerik a fényvédelem fontosságát, hiszen ez a nap sajnos már nem az a nap, amit gyerekkorunkban ismertünk, amin gondtalanul szaladgálhattunk reggeltől estig. Akár a vízparton üdülsz, akár a városban szaladgálsz, a nyári hónapokban nem hagyhatod el a lakást megfelelő fényvédelem nélkül. De hogyan válassz? Máris soroljuk a szempontokat!

1. Mennyi időt leszel kültéren – és milyen ruhában?

Ha a városban jársz-kelsz a munkahelyed, otthonod, sarki kávézó, stb. között, a legerősebb nyári napokon is elegendő az arcodra az SPF30-as fényvédő – feltéve, ha naponta többször is felviszed. (Harmincas faktorszám alá egyébként nyáron nem igazán szabad menni, ami az arcodat illeti – ez a hosszan tartó fiatalság egyik titka!) Válassz olyat, amely véd az oxidatív stressz ellen, amelyben antioxidáns hatóanyagok is vannak, mivel ezek a városi lét egyéb káros hatásait is semlegesítik, mint például a bőrödre kerülő szennyeződések. A szabadon hagyott testrészekre is érdemes felvinni legalább egy SPF20-as faktorszámút, és jó szolgálatot tehet egy vékony, fehér kendő is, amit a vállaidra dobhatsz.
Ha turistaként sokat leszel kint, vagy épp vízparton nyaralsz, SPF50 alatt ne is próbálkozz semmivel! Ilyenkor érdemes a spray verziót alkalmazni, mivel azt a legkönnyebb újra felvinni. Szintén jó szolgálatot tehet egy UV-szint mérő is, hogy egészen biztosan ne feledkezz meg a védelem fontosságáról. A La Roche-Posay-nek van okostelefonhoz csatlakoztatható UV mérője, de az az Apple Watchnak is van beépített UV-szint mérő funkciója.

x Promóció

2. Milyen a bőrtípusod, mennyire vagy hajlamos az irritációra?

Sajnos a legtöbb fényvédő komedogén, azaz eltömíti a pórusokat, így mitesszerek, pattanások kialakulását idézheti elő. Ha amúgy is hajlamos vagy erre, mindenképp válassz olajmentes verziót, és nagyon figyelj oda esténként az alapos arctisztításra. A gyógyszertárban kapható naptejek között ma már találni kifejezetten nem komedogén verziókat – ezek kissé drágábbak ugyan, de megérik a befektetést.

Ha érzékeny, irritációra hajlamos a bőröd, keresd a fizikai fényvédőket, amelyek cink-oxidot tartalmaznak. A cink-oxid egy fényvisszaverő réteget képez a bőrön, így tartja távol a káros sugarakat. A fizikai fényvédőket kissé nehezebb egyenletesen eloszlatni, ez nagyobb figyelmet igényel. Emellett hajlamosak szárítani is a bőrt, így nap végén figyelj oda a megfelelő hidratálásra.

3. Mérlegeld a fényvédők környezetre való hatásait is!

Hatásmechanizmusoktól függően két fajta fényvédő létezik: fizikai és kémiai. A fizikai fényvédők gyakran tartalmaznak káros nanorészecskéket, a kémiaiak pedig olyan vegyi anyagokat, amelyek bizonyítottan ártalmasak a vizek élővilágára. Ha fontos számodra a környezetvédelem, válassz olyan fizikai fényvédőt, amin fel van tüntetve, hogy nanorészecskéktől mentes. Kémiai fényvédők esetében a jó választás, ha a flakonon olvasható a „reef safe”, az „ocean respect” vagy ehhez hasonló jelölés, illetve az, hogy a termék mikroműanyagoktól mentes.

x Promóció
x Promóció

Így hidratáld a bőröd a nyári melegben – 5 életmentő szépségtipp

3 frissítő nyári koktél