Életmód

2020.04.02. 07:00

Videómeeting kínos jelenetek nélkül 2. rész

Muszáj keresni egy csendes sarkot

4. Húzzuk meg a határokat!
Ha valakit egyszerre küldtek home office-ba a családjával együtt, annak semmilyen szempontból nincs könnyű helyzete a videókonferenciákon. Nyilván, akinek van lehetősége, az csukja magára az ajtót, esetleg zárja is kulcsra… A megbeszélés előtt tájékoztassa a családtagokat a helyzetről. A macska – ha vicces is – ugyanúgy nem való a munkahelyi megbeszélésre, mint a gyerekek. Legfőképp azért, mert elterelhetik a figyelmet, és a megbeszélés elhúzódik vagy nem lesz túl hatékony. De nem minden családnak van elég helyisége erre a célra, ennek ellenére is lehetőleg tartózkodjunk a fürdőszobai bejelentkezésektől. Ha más lehetőség nincs, még egy spanyolfal is jó szolgálatot tehet – így legalább fizikailag jelezzük a családnak, hogy meddig merészkedhetnek.

5. Napirendi pontok
Ez a rész a vezető feladata: legyenek jól meghatározott napirendi pontok és célok, hogy ne ússzon el a beszélgetés. Mivel fontos a figyelem fenntartása, akár mindenkinek adhatunk külön feladatot, amit a megbeszélés során meg kell osztania a többiekkel. Így kisebb eséllyel kalandozik el a résztvevők koncentrációja.

6. Önmegtartóztatás
Az otthonról dolgozó munkavállalót nem kell minden percben videón ellenőrizni. Tartogassuk ezt a megoldást arra, mikor prezentáció vagy egyéb vizuális tartalmak miatt muszáj képernyőn látni a dolgokat. A kollégák egy részének ugyanis előre készülnie kell a bejelentkezésre: lehalkítani vagy elküldeni a családot, felállítani az eszközöket – ennyivel is kevesebb időt tudnak munkával tölteni.

Forrás: New York Times

További hírek

2020.06.03. 07:00

Tévénézés – másképp

A tévézés még mindig népszerű szórakozási forma.


A kétezres évekig megszokott szórakozási forma volt, hogy a családok esténként együtt nézték a tévéműsorokat. Bár sokan kritizálták, hogy a fiatalok olvasás helyett is tévéznek, tagadhatatlan tény, hogy összehozta a családokat és a barátokat, a tartalomszolgáltatás hatékonyságáról és a filmek adta vizuális élményről nem is beszélve.

Egy nagyképernyős, modern tévén azért még mindig jobb megnézni a várva várt filmet vagy a kedvenc sorozatod, mint egy laptop jóval kisebb képernyőjén – főleg, ha az egész család szeretné látni…

A korábbi eszközöket azonban érdemes ötvözni a modern megoldásokkal. Az Apple TV nem egy hagyományos tévékészüléket jelent, csupán egy kisméretű dobozt, ám a tudása annál nagyobb.

Az Apple TV 4K segítségével minden egyes tartalom sokkal szebben és élvezhetőbben fog megjelenni, a kép részletgazdagabb és színesebb lesz. Az eszköz HD- és UHD-felbontású, HDMI-csatlakozóval ellátott televíziókkal kompatibilis, így egyszerűen összekapcsolhatod korábbi készülékeddel is, és még Bluetooth-billentyűzetet is használhatsz hozzá.

Szabadon válogathatsz a tartalmak között, az iTunes, a Netflix és még rengeteg alkalmazás kínálatából. Nincs annál kényelmesebb, mint amikor szeretnétek megnézni a kedvenc filmeteket, és még az ágyból sem kell felkelni ahhoz, hogy pár másodperc múlva fel is tűnjön a képernyőn.

Ha a családi nyaralásról szeretnél bemutatót tartani, mostantól ennek sincs akadálya, hiszen az Apple TV segítségével a fotóid és videóid is egyszerűen megtekintheted a tévén iPhone-ról és iPadről.

Az Apple TV a fogyatékossággal élők számára is hasznos eszköz a kisegítő lehetőségekkel. A beépített támogatási funkciók a látás, a hallás, a fizikai és motoros képességek, a tanulás és az írás-olvasás területére egyaránt kiterjednek, így bárki élvezheti kedvenc szórakoztató tartalmait.

2020.06.02. 09:00

Egy szuper applikáció jógázáshoz

A jóga úgy mozgatja meg a testet, hogy közben a relaxációban is segít.


A mozgást nem nélkülözhetjük az életünkből, azonban nem egyszerű megtanulni a legmegfelelőbb mozgásformát. A jóga sokaknak bevált, így ha szeretnél mozogni, de még nem döntötted el, milyen sportot akarsz űzni, egy próbát mindenképp megér.

Az alkalmazások nagy segítségünkre lehetnek akár diétáról, akár szigorú edzéstervről van szó. A korábban már bemutatott, futóknak ajánlott Runtastic után ezúttal a jóga szerelmesei örülhetnek, hiszen a Pocket Yoga lehetővé teszi, hogy elsajátítsák a legnehezebb formákat is.

Az alkalmazás minden Apple eszközöddel kompatibilis, de talán az iPhone és az Apple Watch a két leghasznosabb készülék edzés közben. Előbbin a gyakorlatokat láthatod – említésre méltó az alkalmazás érthető és gyönyörű grafikai megjelenése –, utóbbin pedig edzés közben is folyamatosan nyomon követheted, hogy haladsz a napi edzéstervvel.

A Pocket Yoga 27 különböző időtartamú és nehézségi fokozatú, jógaoktatók által megtervezett edzésmenetet tartalmaz. Minden póz esetében részletes magyarázatot ad a helyes testtartásról, és hogy miért előnyös az adott gyakorlat.

Edzés közben persze érdemes kiválasztanod a megfelelő zenét is, és ahogy szinte minden hasonló alkalmazás esetében, itt is számíthatsz az Apple Watch-ra: folyamatosan figyeli a pulzusod, jelzi, mennyi van még hátra az edzésből, és minden adatot integrál az egészségügyi alkalmazásaidba is. Külön előny, hogy az alkalmazást a Siri segítségével is irányíthatod, a csuklódról vezérelve, a gyakorlatokat pedig Apple TV-n is megnézheted.

2020.06.01. 07:00

A hét funkciója zeneimádóknak

A zenei élmény semmi mással nem pótolható! Forrás: pcmag.com


Sportolás közben kifejezetten motiváló lehet, ha megfelelő ritmusú zenéket hallgatsz, erre minden vezeték nélküli AirPods alkalmas, hiszen mozgás közben sem fog kiesni a füledből, és a felesleges kábelek sem fognak zavarni.

Azonban városi környezetben nem adhatod át magad tejes mértékig a zenének, hiszen nemcsak a nagyon forgalmas főutakon, hanem a nyugodtabb kertvárosi részeken is történhetnek figyelmetlenségből fakadó balesetek. Sajnos még mindig gyakran hallhatunk olyan híreket, hogy fiatalokat azért gázol el a villamos, mert nem néztek körül alaposan, a zene pedig olyan hangerővel szólt, hogy nem hallották a villamos figyelmeztetését sem.

Mindezek ellenére nem kell lemondanod a zenei élményről, az AirPods Pro ugyanis Aktív zajszűrés és Áttetsző funkcióval is rendelkezik, és az üzemmódok között szabadon válthatsz attól függően, hogy mennyit szeretnél hallani a környező hangokból.

Az Aktív zajszűrés használatakor a kifelé irányuló mikrofon észleli a környezeti hangokat, amelyeket az AirPods Pro ellenfázisú hanggal kiolt – így a környezeti zaj megszűnik, mielőtt hallhatnád azokat. A befelé irányuló mikrofon a füledben figyeli a nem kívánt belső hangokat, és az AirPods Pro ezeket is kioltja ellenfázisú hanggal. Ez nyugodt sportolási körülmények között lehetővé teszi, hogy profi minőségben hallgasd a kedvenc dalaidat.

Az Áttetsző mód bejuttatja a füledbe a környezet hangjait, így hallhatod, hogy mi történik körülötted – ez a városban nélkülözhetetlen funkció.

Természetesen mindkét funkció akkor működik optimálisan, ha az AirPods Pro megfelelően illeszkedik a füledbe.

A zajszabályozó üzemmódok között bármikor válthatsz, akár közvetlenül az AirPods Pro fülhallgatón, de más Apple eszközeiden is, legyen az iPhone, iPad, Apple Watch vagy Mac – hiszen fő a kényelem és a biztonság!

2020.05.28. 07:00

Kezeld okosan a cukorbetegséget!

Fontos, hogy az edzések után is ellenőrizd a vércukoszinted, és kellő mennyiségű szédhidrátot fogyassz.


A diabétesz egy kezelhető betegség, de megköveteli a teljes életmódváltást. Ennek egyik része, hogy az étkezésekre komoly figyelmet kell fordítani, hiszen nem lehet bármit bármikor elfogyasztani. Ezen kívül a vércukorszint folyamatos nyomon követése sem elhanyagolható, mert csak így derülhet ki, hogy az alkalmazott terápia megfelelő-e.

Az inzulinos cukorbetegeknél ez egy életmentő önellenőrzési tevékenység, de ha azon szerencsések közé tartozol, akik egészségesek, akkor is indokolt alkalmanként megfigyelni, hogyan reagál a szervezeted a szénhidrátra.

Kevesen tudják, de a cukorbetegség előszobájaként emlegetett inzulinrezisztencia esetében is nagyon hasznos, ha figyelsz a vércukorszint változásaira, sőt még a fogyókúra is sikeresebb lehet – ezzel egyúttal azt is megakadályozhatod, hogy a sok edzés mellett túl keveset egyél, ezzel rosszullétet idézve elő.

Az adatok rögzítése és naplózása nagyfokú fegyelmet követel, a vércukorszint méréséhez pedig technikai eszközökre van szükséged. Az iHEALTH Okos vércukormérő az alapfunkción túl jóval részletesebb képet ad az aktuális állapotodról, mint a többi hasonló készülék. Bluetooth-kapcsolattal kommunikál az iPad és iPhone eszközeiddel, személyre szabhatod az egyéni igényeidnek megfelelően. Rögzítheted az elfogyasztott ételeket és a beadott inzulin mennyiségét, és az emlékeztetőknek köszönhetően többé nem felejtesz el egyetlen mérést sem.

 

2020.05.27. 09:00

Szeretnéd biztonságban tudni az otthonod?

A tolvajok mindig készenlétben állnak.


A tolvajok ilyenkor lépnek működésbe, és a tapasztalatok szerint utólag a legtöbbször nem rekonstruálható, hogy mi történt, és hogy pontosan mit vittek el.

Az is előfordulhat, hogy a kutya sáros lábbal azonnal a kanapén köt ki, miután mindenki eltűnt a házból, vagy hogy a szomszéd macskája rendszeresen átjön – te pedig nem tudod, miért szőrös a kedvenc karosszéked.

A fenti eseményekben az a közös pont, hogy bizonyos esetekben nagyon hasznos lenne, ha könnyedén haza tudnál nézni, amikor szükségét érzed. A Logitech Circle 2 biztonsági kamera nemcsak azt teszi lehetővé, hogy az iPhone vagy iPad készülékeden megnézhesd, mi történik épp a házban, hanem az okosriasztásoknak köszönhetően mindig valós időben értesülhetsz, amennyiben mozgást vagy szokatlan eseményt észlel a kamera.

A Netatmo Welcome Indoor Security Camera szintén igazi őrszem: képes felismerni arcokat, így a családtagok hazaérkezéséről név szerint küld értesítést, ám mivel ez a funkció személyenként állítható, van, akinél le is kapcsolhatjuk. Az alkalmazás segítségével élőben is láthatjuk, mi történik otthonunkban, de videófelvételen is visszanézhetjük a nap történéseit.  Sőt, a készülék arra is külön figyelmeztet, ha számára ismeretlen személy, vagyis valaki idegen lépne be az otthonunkba. 

Ha aggódsz a lakásod vagy a házad miatt, a riasztóberendezéseken túl ez a kamera is elősegítheti, hogy nagyobb biztonságban érezd az otthonod.