in ,

AranyosAranyos Imádom!Imádom! WOWWOW

Víz nélkül nincs élet, de iszol eleget? Így állapíthatod meg

A szervezetnek megfelelő hidratálásra van szüksége, de hogy mennyit is kellene inni, az sok tényezőn múlik.

Hogy mennyi vízre van szükségünk, nagyban függ az éghajlati viszonyoktól, attól, hogy mit eszünk (a rendszeres, kiegyensúlyozott táplálkozással akár 1 liter folyadékot is be lehet vinni naponta), és hogy milyen tevékenységeket végzünk.

A koffeintartalmú italok, pl. a tea és a kávé a közhiedelem szerint vízhajtóként hatnak, és folyadékveszteséget okoznak. Kutatások azonban kimutatták, hogy ez csak azoknál az embereknél lehet így, akik nem rendszeresen, csupán néha-néha fogyasztanak koffeintartalmú italokat. A koffein bevitele egyes egyéneknél szerény vízhajtó hatású, de a koffein megszokott használóinál nem befolyásolja a vízpótlást.

x Promóció

A dehidratáltság fajtái

Fontos megérteni, hogy a dehidratációnak 2 típusa van, amit egy egészséges ember tapasztalhat.

Az egyik az akut vagy hirtelen dehidratáció, amely órák vagy napok alatt következik be. Erre példa, amikor a hőségben dolgozunk vagy sportolunk. Ez normális, és nagyon jól orvosolható azzal, hogy iszunk, amint lehetőségünk nyílik rá – a szomjúságunknak megfelelően.

A másik a krónikus kiszáradás, amikor az ember folyadékbevitele hosszú időn keresztül túl alacsony, így ez enyhe krónikus kiszáradást okoz. Ebben az esetben nem fogjuk észrevenni a testsúlycsökkenést vagy a fokozott szomjúságot, mivel a szervezetünk hozzászokott ehhez a dehidratált állapothoz. A vizelet színe a legjobb mérőeszköz erre vonatkozóan. A krónikus, alacsony szintű kiszáradás vesekövet okozhat, és hozzájárulhat a krónikus vesebetegség kialakulásához is.

3 lépéses hidratáltsági teszt

Ezt a tesztet reggelente vagy közvetlenül a hosszabb ideig tartó sportolás (focimeccs, hosszútávfutás, hosszú túra) után érdemes elvégezni, hogy tudjuk, megfelelő-e a folyadékpótlásunk. Önmagában egyik tünet sem utal kiszáradásra – 3 tünetből legalább 2-t kell produkálnunk, mielőtt dehidratáltnak tekinthetjük magunkat.

  1. lépés: vizelet

Nézzük meg a vizeletünk színét a reggeli első vécézés után. Ha áttetsző vagy halványsárga, nincs gond, de ha túlságosan sötét, már gyanakodhatunk.

  1. lépés: súly

Mérjük meg magunkat az első WC-látogatása után. Ha testsúlyunk több mint 1%-át veszítettük el az előző reggelihez képest, akkor lehet, hogy nem ittunk előző nap eleget. Ha sportolás után végezzük el ezt a tesztet, csak akkor lesz mérvadó, ha a sport előtt viszont eléggé hidratáltak voltunk.

  1. lépés: szomjúság

Szomjasak vagyunk, amikor felébredünk? A szomjúság és a testsúlycsökkenés kombinációja a dehidratáltság biztos jele.

TIPP: Maradj egészséges és hidratált a HidrateSpark 3 segítségével! Ez az intelligens vizes palack nyomon követi a vízfogyasztásodat, és világít, hogy emlékeztessen az ivásra az ingyenes Hidrate alkalmazáson keresztül, amely Bluetooth által működik. A puha markolatú testnek köszönhetően a HidrateSpark okos vizes palackot útközben is könnyen kézben tarthatod.

x Promóció
x Promóció
A sikeres emberek 5 legfontosabb reggeli szokása.

A sikeres emberek 5 legfontosabb reggeli szokása

A monokróm makeup titkai