Biztonságos az iPhone legújabb frissítése


A felhasználók nyomon követése csak külön engedéllyle lehetséges.


A Facebookon egyre nagyobb számban terjedtek el azok a hozzászólások és képernyőfotók, miszerint az iOS frissítését követően a rendszer automatikusan engedélyt ad a készülékek nyomkövetésére – a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében – a hatóságoknak. Ez sokak szerint azért is aggályos, mert a földrajzi adatokon túl így az is monitorozható, kivel találkozik a telefon tulajdonosa.

Azt azonban fontos leszögezni, hogy a vírus terjedését megfigyelő alkalmazások valóban csak ezen elv szerint képesek hatékonyan működni, hiszen amennyiben valakiről kiderül, hogy fertőzött, csak így tudnak figyelmeztetést küldeni az összes vele érintkezésbe kerülő személynek.

Az ügy komoly hisztériává fajult, sokan a barátaikat is igyekeztek lebeszélni a frissítésről, illetve az automatikus frissítési beállítások kikapcsolására buzdítottak.

Az Apple cáfolja a vádakat, a közösségi oldalon terjedő kommentekről pedig elmondták, hogy mellőznek minden szakmai alapot. Tájékoztatásuk szerint a hozzájárulás nélkül legújabb fejlesztésük nem teszi lehetővé sem a kormánynak, sem a kibocsátó cégnek, hogy nyomonkövessék a felhasználókat, a Bluetooth-alapú funkciót külön be kell kapcsolni, és minden esetben szükséges hozzá azon alkalmazás letöltése, amit a központi egészségügyi szervezetek javasolnak. Tehát a nyomon követés engedélyezése nem kötelező.

A hazai felhasználók számára egyébként még nem elérhető ez a funkció.

Forrás: imore.com