in ,

Imádom!Imádom! WOWWOW

Black Friday- de mitől fekete?

A fekete péntek (eredeti, angol nevén Black Friday) a hálaadást követő péntek, amely az Egyesült Államokban évtizedek óta hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete. Mivel a hálaadás minden esetben november negyedik csütörtökére esik, így a valódi a fekete péntek november 23-29. között érkezik el.

A kifejezés eredetére egyébként több magyarázat is kering. A romantikusabb verzió szerint a Black Friday elnevezés a XIX. század óta használatban volt. A legenda szerint a könyvelők, ha egy cég veszteségből nyereségbe fordult, a piros tinta helyett már a feketét használták a főkönyveben, vagyis megjelent a profit. Hogy ez miképpen kapcsolódik a péntekhez? Nos erről már nem szól a fáma.

Nem volt pozitív

A valóság azonban ennél egyszerűbb és kiábrándítóbb is. A hálaadást követő péntekre csak 1966 óta használják ezt a kifejezést. Használata pedig Philadelphiából ered még 1965-ből amikor a Philadelphiai Rendőrség a hálaadást követő napot nevezte el így, és rettegtek is tőle a helyi lakosok. Ekkor ugyanis a várost elárasztották az Army-Navi focimeccsre érkező drukkerek. A hatalmas beáramló tömeg persze minden alkalommal komoly pusztítást végzett és a rendőröknek is extra műszakot kellett teljesíteniük.

x Promóció

Az első kereskedelmi Black Friday akciót 2009-ben hirdették meg. Azóta is számos botrányos, tumultuózus jelenet kering a megvadult vásárlókról az interneten.

Magyarországra 2014-ben gyűrűzött be a Black Friday, az elsőt 2014. november 28-án tartották. Azóta persze már gyakorlatilag fekete novemberről is beszélhetnénk, hiszen az akciók nagyon sok kereskedőnél már a hónap elején elkezdődnek.

Az Egyesült Államokban ez az év legnagyobb kereskedelmi forgalmat generáló napja mind a vevők számát, mind a bevételt tekintve. A magyarok viszont inkább online (80-90%-ban) vásárolnak, még akkor is, ha a termék később, postán érkezik érkezik meg.

Válogass Te is kényelmesen othhonról november 25 és 28 között az iCentre KEDVEZMÉNY NAPOK-on!

x Promóció
x Promóció

Tökéletesre álmodott mindennapok az új iPad minivel

Szauna otthon. Szauna szeánsz

Szaunakisokos