Építsd meg a saját űrrobotod!


Az ExoMy kifejezetten kedves eszköznek tűnik.


A Sojournertől a Curiosity-ig sokféle méretben és formában léteznek robotok, amelyek az űrkutatásban segítik az emberiséget, de olyan cuki biztosan nincs még egy, mint az Európai Űrügynökség új, ExoMy nevű roboteszköze. A legviccesebb az, hogy ezt akár te is elkészítheted egy 3D-nyomtató segítségével.
 

Az ExoMy az ESA Rosalind Franklin roverjének 42 cm-es mása, amely az elhalasztott 2020-as indítás miatt várhatóan 2022-ben indul el a vörös bolygó felé.


A kifejezetten aranyos robotot otthon is elkészítheted, a GitHub segítségével letölthetsz mindent, ami a működéséhez szükséges – beleértve az összeszerelési útmutatókat és a szoftvereket is. Az ESA becslése szerint átlagosan kb. 500 euro szükséges az elkészítéséhez, és kb két hetet kell rászánni a 3D-nyomtatásra. Az ügynökség elmondása alapján az volt a céljuk, hogy a lehető legolcsóbb, és legkönnyebben elérhető eszközöket használják fel, így olyan elektronikus alkatrészeket építettek be, amelyek akár az interneten, akár a szaküzletekben is elérhetőek.
 


Ha még így is soknak találnád az előállítás költségeit, az ESA által megosztott videónak köszönhetően működés közben is láthatod az ExoMy robotot. Az ügynökség abban bízik, hogy ez a robot felkelti az egyetemisták érdeklődését is a robotika és az ExoMars küldetés iránt.
 

Forrás: engadget.com