in

Okosóra űzheti el a rémálmokat?

Okosóra űzheti el a rémálmokat

Az Egyesült Államokban régóta ismert jelenség, hogy a háborús övezetekből hazatérő veterán katonák PTSD-vel, azaz poszttraumás stresszel küzdenek, akár éveken át. Erre természetesen többféle gyógyszeres kezelés is rendelkezésre áll, ám bizonyos tünetek ezekkel sem csökkenthetőek.

Az emberi agy működésével kapcsolatban sok a megválaszolatlan kérdés, ezek közé tartozik az is, hogy miért álmodunk, és hogyan működik az álmodás folyamata. Az viszont biztos, hogy az életünk során megtapaszt élmények egy részét így dolgozza fel az agy. Nagyfokú stressz esetében sajnos ez rémálmokat eredményezhet, akár megtörtént eseményeket is újra átélhetünk álmunkban. A veteránok esetében ez nyilvánvalóan szinte elviselhetetlen, hiszen a háborúban tapasztalt események újraélése további pánikrohamokhoz, és mentális állapotuk súlyosbodásához vezethet.

Okosóra űzheti el a rémálmokat

Egy PTSD-ben szenvedő amerikai veterán, Patrick Skluzacek sokáig küzdött a rémálmaival, így fia, Tyler úgy döntött, megpróbál kifejleszteni egy olyan okosórát, ami az alvásfázisokat is megfigyeli, és rezgéssel zavarja meg az alvást a megfelelő pillanatban, kizökkentve ezzel az álomszakaszból az édesapját, így megakadályozva a rémálmokat.

x Promóció

Később sok cég érdeklődött a prototípus és az ötlet iránt, és végül a NightWare startup a Minneapolis VA Medical Centerrel közösen kidolgozott egy még komolyabb modellt, hiszen felismerték, hogy másoknak is segíthet az eszköz. A „digitális terápiás rendszer” egy speciálisan programozott Apple Watch szenzorainak segítségével létrehozza viselője alvási profilját. Az érzékelők ezután képesek észlelni a zavaros alvással járó növekvő pulzusszámot és testmozgást. Az óra 10 másodpercenként, növekvő intenzitású rezgéseket ad ki, hogy megzavarja az alvási fázist, de ne ébressze fel a felhasználót. A rezgés addig folytatódik, amíg a mért értékek vissza nem állnak a normális szintre.

Okosóra űzheti el a rémálmokat

Az FDA, vagyis az amerikai élelmiszer- és gyógyszerengedélyezési hivatal megadta az engedélyt az eszköz PTSD kezelésben való használatára, és bár egyelőre csupán veteránok számára lesz elérhető, bízzunk benne, hogy hamarosan más, mentális problémákkal küzdők esetében is hatékony kezelési módszer lesz.

Forrás: wired.com

x Promóció
x Promóció
Beázott az iPhone

Beázott az iPhone, mit tegyek?

Karbantartási tippek, hogy a Mac-ed sokáig bírja