TikTokon oszlatják el az orvosok a Covid-mítoszokat


Az orvosok a közösségi média erejét is bevetik a tévhitek ellen.Christina Kim kezdetben ugyanúgy csak szórakozási lehetőséget keresett a TikTokon, mint bárki más. Ám hamarosan szinte sokkolta, hogy milyen tévhitek és súlyos félrevezetések terjengenek a közösségi platformon a koronavírussal kapcsolatban. Az egyik ezek közül arról szólt, hogy a maszkban nem jut elegendő oxigénhez az emberi szervezet.

Ekkor elhatározta, hogy feltölt egy videót, amelyen egy pulzoximéter folymaatosan jelzi a különböző maszkok által átengedett oxigén mennyiségét. Bármilyen maszkot is használt, a vér oxigénszintje sosem csökkent 98 százalék alá, ami a normális tartományba esik. A videót azóta 1,7 milliószor nézték meg, így Kim egy hétköznapi TikTokerből 50 000 követővel rendelkező sztárrá vált.

Természetesen őt is sokan támadták a kommentekben az orvosi témákban közzétett oktatóvideói miatt, például azzal, hogy szándékosan félrevezeti az embereket. Néha elkeseríti, ha azt tapasztalja, hogy sokan mennyire nem veszik komolyan az orvosi bizonyítékokat. De épp ezért folytatja mindig, és az is erőt ad neki, hogy nincs egyedül: a hasonló videókat megosztó orvosok és nővérek közösséget hoztak létre a TikTokon, és egymást is támogatják. Azt vallják: „Ugyan egyszerre csak egy beteget kezelhetünk, de ha egyetlen üzenettel elérhetünk akár százezreket is, akkor talán megakadályozhatjuk a súlyos következményekkel járó tévhitek elterjedését.”

Forrás: wired.com