A táplálkozás sokféleképpen befolyásolhatja a bőrt. Az életkor előrehaladtával a hormonszintek megváltoznak, a kollagénszint csökken, a bőr megújulásának és helyreállításának üteme pedig csökken. A napfénynek való kitettségtől függően az öregedés előrehaladhat, csökkentve a hialuronsavtermelést és fokozva a gyulladást. Íme nyolc tápanyagban gazdag élelmiszer, amelyekről kutatások bizonyítják, hogy jótékonyan hatnak a bőr egészségére.
Uborka
A ragyogó bőr kulcsa a hidratálás. A vízbevitel kulcsfontosságú, mivel a bőr közvetlenül tükrözi a szervezet nedvességtartalmát. A vízben gazdag, vagy magas víztartalmú élelmiszerek kiválóan alkalmasak arra, hogy “megedd a vizet”. Az uborka kiváló példa erre, mivel 95 százalékban vízből áll. A hidratáló gyümölcsök és zöldségek, így az uborka fogyasztása kiváló módja annak, hogy növeljük a bőr általános hidratáltsági szintjét Kirepedezett ajkak vagy fakó bőre? Több víz fogyasztására valószínűleg segíteni fog. Sőt, a kutatások szerint a nagyobb mennyiségű víz fogyasztása (a tanulmány napi 2 liter vizet javasolt) javíthatja a bőr fiziológiáját is. Egyszerűen fogalmazva, a több víz fogyasztása javította a bőr hidratáltságát.
+Tipp: A HIDRATE SPARK acél okospalack segít hidratáltnak maradni. A LED-es intelligens érzékelő felvillan, amikor van itt az ideje inni, és nyomon követi a vízfogyasztásod a Hidrate alkalmazással Bluetooth-on keresztül történő szinkronizálással.
Avokádó
A lipidek (egy másik szó a zsírokat jelenti) fontos részét képezik a bőrnek, és szerepet játszanak a barrierfunkció és a membránszerkezet fenntartásában és az öregedés megelőzésében. Az egyik kiváló egészséges zsírtartalmú élelmiszer az avokádó. Az avokádó gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban, valamint A- és C-vitaminban, amelyek fontosak az erős szövetek fenntartásában és a bőr kiszáradásának megelőzésében. Egyéb egészséges zsírtartalmú élelmiszerek: diófélék és magvak, olívaolaj és zsíros halak.
Osztriga
Az osztriga kiváló forrása a cinknek és más nyomelemeknek (vas, szelén, réz stb.), amelyekre kis mennyiségben van szüksége a szervezetnek. Ezek az ásványi anyagok kulcsfontosságúak az immunitás elősegítésében és a gyulladások elleni küzdelemben. A cink szükséges a bőr fertőzések elleni védekezésének fenntartásához és a sebgyógyulás elősegítéséhez. Más nyomelemek is rendelkeznek bőrvédő hatással. A réz javíthatja a bőr rugalmasságát és csökkentheti a ráncokat, míg a szelén hiánya érzékenyebbé teheti a bőrt az oxidatív stresszel szemben.
Lazac
A zsírsavak, például az omega-3 zsírsavak csökkenthetik a gyulladást és öregedésgátló védelmet is nyújthatnak. A lazac a létfontosságú fehérjék mellett bőrerősítő omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. A halak és az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek segítenek megőrizni a kollagént és feszesen tartani a bőrt. De ezek az omega-3-ak nemcsak a bőrnek tesznek jót, de a szívnek is jót tesznek. Egyéb omega-3-ban gazdag élelmiszerek: dió, chia mag és lenmag.
Diófélék
Bőséges fehérjével, egészséges zsírral és E-vitaminnal a dió a bőr egészségét támogató szuperélelmiszer. A dió az E-vitamin egy speciális formáját, a gamma-tokoferolt tartalmazza, amely bizonyítottan támogatja a bőr regenerálódását és megelőzi a bőrkárosodást. Az ízletes dió emellett rengeteg omega-3-at is tartalmaz, ami tökéletes azoknak, akik nem szeretik a zsíros halakat.
Eper
A bogyós gyümölcsök, például az áfonya és az eper kiváló antioxidánsokban gazdag élelmiszerek. Az antioxidánsok pontosan azt teszik, amit a nevük sugall: harcolnak az oxidáció ellen. Leegyszerűsítve, az oxidáció a bőr öregedéséhez vezet. Sok kozmetikum tartalmaz antioxidánsokat, például E-vitamint és C-vitamint, amelyeket helyileg alkalmazhatsz a bőrödön, de az élelmiszerek ugyanígy működhetnek a szervezeten belülről is.
Paprika
Egyetlen piros paprika napi ajánlott C-vitamin-érték 106 százalékát tartalmazza. A C-vitaminra a kollagéntermeléshez, a fehérjeanyagcseréhez és a sebgyógyuláshoz van szükség. Emellett antioxidánsként is működik, harcol a szabad gyökök ellen és csökkenti a gyulladást. Mit jelent ez a bőr számára? Fényesebb, ragyogóbb arcbőrt.