in ,

AranyosAranyos Imádom!Imádom! WOWWOW

Ennyi az ideális mennyiségű alvás életkoronként

Ideális mennyiségű alvás életkoronként.

Aludni kell, de nem mindegy mennyit. Hosszú távon a túl sok alvás ugyanis hasonlóan káros lehet, mint a túl kevés.

A felnőtteknek átlagosan 7 óra alvás kell ahhoz egy éjszaka, hogy normálisan működjenek. Azt is megfigyelték, hogy a nőknek éjszakánként körülbelül 20 perccel több alvásra van szükségük, mint a férfiaknak. A szükséges alvásmennyiség azonban életkoronként változik.

Ennyi alvásra van szükségünk a 20-as éveinkben

A 20-as éveink elején valószínűleg kevesebb alvásra lesz szükségünk, mint a tinédzsereknek, de valamivel több alvásra, mint az idősebb felnőtteknek. Ez részben azért van így, mert az agy körülbelül 25 éves korig még mindig fejlődik. A legtöbb 20-as éveiben járó fiatal felnőttnek ajánlott legalább 8-9 órát aludnia, zavartalanul.
A húszas éveinkben előfordulhat, hogy sokáig kimaradunk iszogatni vagy bulizni, majd hétvégén későig alszunk, hogy behozzuk az egész heti lemaradást. Ez hosszú távon a „társadalmi jetlag” nevű jelenséghez vezethet. A szociális jetlag az, amikor a hétvégi és a hétköznapi lefekvési és ébredési időnk nagyon eltérő. Mivel a cirkadián ritmusunk nem bírja jól a változást, ez problémákhoz vezethet.
A húszas éveink elején járó életszakasz izgalmas, de egyben rendkívül stresszes időszak is. Fontos, hogy miközben a 20-as évei elején élvezzük az aktív társasági életet, szánjunk időt arra is, hogy lelassítsunk, és elgondolkodjunk azon, hogy az alváshiány mit tehet az egészségünkkel.

x Promóció

Ennyi alvásra van szükségünk a 30-as éveikben

A 30-as éveikben járók számára éjszakánként 7-9 óra az ajánlott alvásmennyiség. Mire elérjük a 30-as éveinket, az agyunk már teljesen kifejlődött, és lehet, hogy fizikailag kevésbé vagyunk aktívak, mint a 20-as éveinkben, ami azt jelenti, hogy a korábbinál valamivel kevesebb alvásra lehet szükségünk. Életünknek ez a szakasza általában az, amikor a munkából, a pénzügyekből és a családalapításból eredő stressz a maximálisra kapcsol. Ha családunk van, alvásunkat megzavarhatja a baba vagy a gyerekek éjszakai ellátása. Ezen nem tudunk változtatni, ám ha a túlzott stressz miatt nem alszunk, érdemes azzal kezdeni valamit, mielőtt komoly egészségügyi szövődményei lennének az álmatlan éjszakáknak.

Ennyi alvásra van szükségünk a 40-es éveinkben

A 40-es éveikben járó emberek számára 7-8 óra alvás ajánlott minden éjszaka. A 10 óránál több általában túlalvásnak, a hat óránál kevesebb pedig elégtelennek számít. Bár ebben a korban a legtöbb ember már elérte a kitűzött életcélok egy részét, és a kisgyermekek okozta alvászavarok is enyhülhetnek, számos más tényező is okozhat alvászavarokat a negyedik évtizedben, például a premenopauza. Emellett a 40-es éveinkben a „szendvicsgenerációra” jellemző stressz is hatással lehet az éjszakáinkra, amikor egyszerre gondoskodunk a gyermekekről és az idősödő szülőkről. Fontos, hogy időt szakítsunk az öngondoskodásra – például a rendszeres testmozgásra és arra, hogy olyasmivel foglalatoskodjunk, ami feltölt bennünket.

TIPP: Tudj meg többet az alvásod minőségérő! Ez a matrac alá helyezhető alvásfigyelő a Withingstől méri az alvás ciklusait, mélységét, horkolás időtartamát, a szívműködést.

x Promóció
x Promóció
A maxiszoknya visszatért, és menőbb, mint valaha!

Maxiszoknya – a tél legmenőbb darabja

Göndöríts természetesen.

Göndöríts természetesen!