in

Digitális az új szuperszülő

Digitális az új szülő

Eszter 3 gyermek anyukája, aki a digitális tanulást testközelből tapasztalta meg. Ugyanakkor olyan típus, akit a technológia csak funkcionálisan érdekel, ezért olyan megoldást keresett, aminek megismeréséhez és felfedezéséhez a lehető legkevesebb időt kell elvenni családjától. Ezt a megoldást az iCentre-ben találta meg.

„A karantén időszaka alatt életedben először tanárnéniként és szakácsnéniként és takarítónéniként kell létezzél egyszerre, és akkor rájössz, hogy ezek nagyon kemény feladatok.” – mondja Eszter.

Digitális család

Az egész család digitális átállásának a menedzsmentje pont olyan kihívás, mint egy kisebb munkacsoportot irányítani. Eszternek egyszerre kellett biztosítani, hogy a kép és a hang megfelelő legyen az online órákon, hogy a gyerekek megtanulják a fotózás és videózás fortélyait, hogy mindannyian megfelelően használják a szükséges szoftvereket, mint például az iMovie-t, és hogy mindezt ne plusz feladatnak éljék meg, hanem jó is érezzék magukat.

“Lénának, aki 12 éves, volt egy olyan feladata a suliban – ami szerintem zseniális ötlet volt –, hogy a kedvenc ételedet főzd meg és csinálj róla egy kis home videót. Zabpalacsintát sütött és erről felvettünk egy kis videó, amit az iMovie-val vágtunk össze.” – meséli Eszter.

x Promóció

Kihívások és új rutinok

Amellett, hogy az online programok segítettek kapcsolatot tartani az iskolatársakkal és barátokkal, a karantén alatt a család minden tagjának egy teljesen új dinamikába kellett beletanulnia. 

Szerintem mindenkinek nagyon kemény volt ez az időszak.” – idézi fel Eszter.

A gyerekeknek a reggeli rutinok, az iskolábajárás és a barátokkal pacsizás hiánya az órák előtt ugyanolyan kihívást jelentettek, mint maguk az órák.

Egyszer volt olyan, hogy Jónáskának kezdődött az órája – a nyolcéves, elsős kisfiamnak. És ő még aludt. Nehezebben állt fel a rendszere Jónáskának, mint ahogy megnyílt a gépem, meg bejelentkeztünk a Zoom-ra. Gyorsan egy kakaót bele kellett borítani, hogy az ő rendszere is felálljon.”

Offline is online

A szociális élet hiánya miatt Eszteréknek olyan családi programokat kellett találniuk, ahol új tevékenységeket próbálhatnak ki, együtt kikapcsolódhatnak és mozoghatnak, mégsem kell hozzá kimozdulni a lakásból.

Eszter egy gyerekjóga oldalon talált olyan oktatóvideókat, ahonnan szívesen tanultak együtt, így az új mozgásforma elsajátítása is online zajlott. Ekkor döntöttek úgy, hogy otthon is rendszerbe rendezik a napi feladatokat és programokat, amihez a család összeszinkronizált iCalendar-ját használták. Ezzel az appal mindenki a saját készülékén követheti nyomon a közös programokat, vagy akár a többi családtag tevékenységeit.

Karanténkutyával és iCloud-dal az élet

„Nekünk is lett egy karanténkutyánk, és amikor pici volt még egy kis szőrgumó volt. Persze most is nagyon sokat fényképezzük, de akkor meg aztán tényleg nagyon sokat fényképeztük. És nagyon jó, hogy van ez az AirDrop alkalmazás benne, hogy nem butítja le a képeket, úgyhogy állandóan küldözgettük egymásnak a fotókat a Manuelről,hogy éppen hogyan áll a csodálatos bundája.” – mondja Eszter.

Eszter az iCentre szakembereinek a tanácsát kérte. Az ő segítségükkel létrehozott egy olyan rendszert, amely minden családtag Apple-készülékével tökéletesen működik. A kutyájukról, Manuelről készült fotókat és a közösen használt dokumentumokat, applikációkat az iCloud Drive és a Family Sharing funkció (Családi Megosztás) segítségével mindegyik eszközön szinkronizálták. Emellett bekapcsolták a FindMy funkciót is, mert a gyerekek gyakran nem emlékeztek, hol hagyták az iPhone-t, iPad-et a lakásban. 

Nincs buta kérdés

Eszter számára fontos volt, hogy probléma esetén azonnal fordulhatott szakmai segítségért és nem kellett kellemetlenül éreznie magát, hogy valamit még nem ért, vagy nem tud megfelelően használni.

Vannak szaküzletek, ahol az ember tud segítséget kérni olyan szakemberektől, akik kifejezetten Apple-termékekkel foglalkoznak. Mindig kiderül, hogy teljesen banális dolgon vérzek el és ilyenkor tök jó, hogy az ember azonnal kap segítséget.” – mondja.

A megbízható, gyors és könnyen kezelhető Apple-készülékek és alkalmazások tették Eszter számára lehetővé, hogy a digitális oktatás kezelhető legyen, és ő maga digitálisan kompetens szülővé váljon.

x Promóció
x Promóció
Fogyókúra - a legnagyobb hibák.

5 gyakori hiba, amit fogyókúra közben elkövetünk

A zenehallgatás, mint énidő