in

WOWWOW AranyosAranyos

Egy tudós-kutató versenye az idővel a digitális tanítás korszakában

Gábor története a digitális tanulásról

Csizmadia Gábor az ELTE kutatója és az Etológiai Tanszék előadója. Számára a digitális tanítás egyértelmű szintlépést jelentett. Az idő a szokottnál gyorsabban ketyeg a kutató-oktatóknak, hiszen nemcsak helyt kell állniuk a tanteremben és a terepen, de munkájuk eredményeit tűkön ülve várja a társadalom. 

“Sokkal hatékonyabbá tudott válni ez a fajta oktatás”. – mondja Gábor. A digitális tanítás kezdetén tanszékének célja egy közös, profi tananyag kifejlesztése volt, amely nemcsak segít a diákoknak a tanulásban, de az egyetemi kutatók mindennapjait is hatékonyabbá teszi, közben az oktatást világszínvonalúra emeli.

Gábor az egyetemen kutyákkal végez kutatást, amit az ebek is nagyon élveznek: a mozgásukat rögzíti és elemzi a csapatával. A projekt eredményeinek prezentálásához szintén látványos és megbízható szoftverre volt szüksége.

x Promóció

Korábbi saját tapasztalata az Apple könnyen használható, gyorsan szinkronizáló termékeivel meggyőző volt, így az iCentre segítségével az egész rendszert átállították ezekre az eszközökre mind a tanítási, mind pedig a kutatási oldalon.

“Nekem rengeteget hozott kreativitásban, dizájnban, sok olyan dologban ami nekem fontos volt, hogy mondjuk szép legyen egy előadás vagy bármi. Úgyhogy megmondom őszintén, én elég nehezen tudnám elképzelni az életem enélkül” – meséli lelkesen Gábor.

Nem elég tudni valamit, előadni is profin kell

Mitől lesz profi egy egyetemi prezentáció? Gábor szerint a tartalmon felül a videók és beszélő fejek integrációja, a modern dizájn, a beillesztett ábrák és táblázatok minősége, a HD kép és hanghatás a kutatók, doktoranduszok és oktatók munkáját is magasabb szintre emeli.

“Ez egy sokkal profibb rendszer lett.” – mondja Gábor. Számára fontos volt az automatizáció kialakítása, mivel ezzel a megoldással lehetőség nyílik a párhuzamos tanításra, amely megkönnyíti azoknak az oktatóknak az életét, akik a tanítás mellett kutatással is foglalkoznak.

Ahhoz, hogy az Apple szoftvereit megfelelően használhassuk szinkronizálva és egymással párhuzamosan, segítséget kérhetünk az iCentre üzleteiben. A szaktanácsadás során a munkatársak személyes segítséget nyújtanak és akár néhány perc alatt meg is tanítják az egyes programok használatát.

“A Pages és a Keynote az a két termék, ami tökéletesen együtt tud dolgozni. Ennek megfelelően amikor összerakunk egy prezentációt Pages-ben, ami könnyedén konvertálható akár Word-ből, majd azt átemeljük Keynote-ba, akkor lesz egy komoly előadás, amit le lehet vetíteni évről évre akár.” – mondja Gábor.

“Nekem rengeteget hozott kreativitásban, dizájnban, sok olyan dologban, ami nekem fontos volt…”

A kutatás, amely segít jobb gazdinak és jobb szülőnek lenni

Gábor az ELTE-n végez etológiai kutatásokat, jelenleg elsődlegesen kutyák mozgáselemzésével foglalkozik. Ennek az AppleWatch-on alapuló rendszernek a neve Sensdog.

“Gyakorlatilag ha valakinek van egy ilyen készüléke, akkor az iPhone-on minden nap minden percében láthatja azt, hogy a kutyája milyen állapotban van, mit csinál éppen, és ezeket mind mind össze tudja hozni. Ezáltal sokkal jobb gazdák leszünk, sokkal jobban tudunk figyelni a kutyára.” – mondja.

Amellett, hogy a téma érdekes, Gábor kutatásainak eredménye közvetlen pozitív hatással van az emberek életére. A kutyák mozgásának elemzése és értelmezése mesterséges intelligencia segítségével lehetővé teszi, hogy a gazda felismerje, ha a kutyája például beteg vagy valami miatt stresszes. Ugyanez a folyamat például haszonállatok, lovak vagy tehenek esetében akár tetemes mennyiségű kárt előzhet meg. Hab a tortán, hogy a mozgáselemzés embereknél például az autizmus kiszűrésére is alkalmas már egészen kicsi korban, így iskolás kor helyett már jóval korábban megkezdhető a megfelelő fejlesztés – szintén AppleWatch segítségével.

Gábor hosszútávú célja, hogy munkájának eredménye egy olyan termék vagy applikáció legyen, amely segít az emberek mozgáskultúrájának fejlesztésében. Mivel létező termék, az AppleWatch segítségével dolgozik már a kutatás fázisában, a kifejlesztett app azonnal alkalmazható és piacra dobható lesz, nem kell majd a hardware megoldásokra várni a felhasználóknak.

Egészségünk fejlesztése adatelemzéssel

Gábor, kutatásához a világ egyik legfejlettebb informatikai termékeivel foglalkozó céget választott együttműködő partnerének, így került kapcsolatba az iCentre-rel. Fontos számára, hogy az eszközei már a terepen megkezdjék az adatelemzést, egymással szinkronban, és mindenekelőtt megbízhatóan működjenek. Nem mindegy ugyanis, hogy a megfigyelés során egy kutyára egy hátizsáknyi méretű berendezést szerel fel és a gyűjtött adatokat hetekkel később dolgozza fel egy szerver, vagy már a terepen egy Apple Watch elemzi és kiértékeli az érzékelt mozgást.

Ugyanígy mi is felhasználhatjuk az Apple Watchot, hogy saját mozgásunk és testi állapotunk adatainak segítségével egészségtudatosabb életmódot alakítsunk ki. A vérnyomás és a szívritmus mérésére is alkalmas az eszköz, amely már rég túlmutat az egykori lépésszámlálón, hiszen mindenféle mozgásformát rögzíthetünk rajta a súlyemeléstől az úszásig, ráadásul az iPhone-unkon az elemzett adatokat, statisztikákat is nyomon követhetjük. Az így nyert tudás segíthet például időben észrevenni  egy fáradékonyabb időszakot, vagy eldönteni, melyik edzést a nap mely szakára iktassuk be.

x Promóció
x Promóció

A három stílusbaki, amit a nők a leggyakrabban elkövetnek

Kornél története a digitális oktatásról

Csak egy lépés a világszínvonalú oktatás