in , ,

Imádom!Imádom!

Hogyan kezdjek el futni? Ha feltetted már a kérdést, jó úton jársz

Hogyan kezdjek el futni

A futás az egyik legkönnyebb és legolcsóbb mozgásforma, pozitív egészségügyi hatásai pedig hosszú évekig kitartanak.

A különböző sportok közül talán a futás igényli a legkisebb befektetést: csupán egy jó cipő és egy feszesen tartó sportmelltartó kell hozzá. Minden életkorban el lehet kezdeni, ám ha valakinek van valamilyen krónikus betegsége, előtte érdemes konzultálnia a kezelőorvosával. Íme néhány jó tanács, hogyan kezdj el futni, ha egyáltalán nem vagy formában.

Hogyan kezdjek el futni

1. Találd meg a napszakot

A meleg évszakokban kora reggel vagy este ajánlott csak kültéren sportolni. Annak függvényében, hogy éjjeli bagoly vagy pacsirta típus vagy-e, döntsd el, te melyik időszakot választod.

x Promóció

2. Melegíts be alaposan

Mielőtt kocogni kezdenél, tarts egy öt perces bemelegítést. Erre a legjobb módszer a tempós séta, miközben kar- és vállkörzéseket végzel.

3. Kezdd kicsiben

Eleinte ugyanúgy érdemes futni, ahogy az interval edzéseket is végzik. Fuss két-három percig, majd feleannyi időt sétálj tempósan. Ma már rengeteg applikáció van, ami számolja neked az időt, ezt akár az okosórád segítségével is tudod követni. Ahogy a szervezeted elkezd hozzáedződni a mozgásformához, fokozatosan emeld a futással töltött időt.

4. Hagyj időt a levezetésre is

Futás után elengedhetetlen a megfelelő nyújtás: keress nyújtógyakorlatokat az interneten, és ne csald el az erre fordított pár percet.

5. Fontos a rendszeresség

Sokkal jobb, ha heti kétszer futsz, mint hogyha futsz heti ötször, majd egy hétig nem futsz egyáltalán. Ha elszántad magad a sportolásra, légy kitartó, ne keress kifogásokat! Tűzz ki egy célt magad elé (például, hogy egy bizonyos távot szeretnél egyhuzamban lefutni) – ez segít abban, hogy kellőképp motivált maradj. A különböző futást segítő applikációk, például a Nike Run Club (iOS letöltés, Android letöltés) szintén segítenek abban, hogy megmaradjon a lelkesedésed.

x Promóció
x Promóció

Az idei szezon 3 legstílusosabb nyáresti felöltője

5 tipp – így hatásos a méregtelenítés