in ,

Melyik sporttal égethetjük el a legtöbb kalóriát?

sport-kalória-zsírégetés

Ha a fogyás a cél, a kiegyensúlyozott diéta mellé jól jön az alaposan átgondolt mozgásforma is. Igen ám, de melyik?

Manapság a mozgás forradalmát éljük, divat lett a jóga, a pilates, mindenki kocog és biciklizik. Igen ám, de vajon, ha fogyni szeretnénk, méghozzá viszonylag gyorsan, látványosan és tartósan, nem mindegy, hogy melyik edzésformát választjuk. Lássuk, a népszerű sportok közül melyik mire jó! Főleg, ha a fogyás a cél!

Futás, biciklizés

A Livestrong oldal szakértői egyértelműen ezt a két sportot jelölik meg a legjobb fogyasztó mozgásnak, de csak akkor, ha bizonyos feltételek teljesülnek: viszonylag magas intenzitással viszonylag hosszan kell végezni őket. Tehát a lusta lötyögés a szobakerékpáron nem sokat számít, ahhoz ugyanis, hogy jelentős mennyiségű kalóriát égessünk el, 30 km-es óránkénti sebességgel érdemes tekernünk.

x Promóció

Úszás

A fenti sportokhoz hasonlóan az úszás is remek zsírégető, ám ezt is viszonylag sokáig és tempósan érdemes végezni. Emellett jó, ha váltogatjuk a különböző úszásnemeket, hogy a lehető legtöbb izomcsoportot átmozgassuk. A kalóriákkal a pillangó bánik el a legkegyetlenebbül.

Boksz

Ahhoz, hogy a fogyás tartós maradjon, nélkülözhetetlen, hogy gyarapítsuk testünk izomtömegét. Az izom fenntartásához ugyanis több energia szükséges, így kisebb eséllyel mászik vissza ránk a zsír, ha kitartóan mozgunk. Az ökölvívásban, hogy a hivatalos nevén is említsük, az a jó, hogy intenzíven formálja az izomzatunkat is, emellett kardió elemekkel is tarkított. Fontos! Bokszolni soha nem kezdjünk edző nélkül, mert könnyen sérülés lehet a vége.

HIIT vagyis inteval edzés

A mai rohanó életformához a legjobban passzoló és leghatékonyabb edzésfomra az inteval. Bebizonyították, hogy 15 perc HIIT (magas intenzitású interval edzés) több kalóriát éget, mint 40 perc kocogás. Lényege, hogy rövid ideig viszonylag magasan tartjuk a pulzusszámot. A HIIT nem csak fogyaszt, de alakot formál, izmosít is.

Pilates

A pilates alakformálásra, az izmok tónusba hozására kiváló, fogyni viszont csak lassan lehet vele.

Csapatsportok

Ha mindent beleadunk, a kosárlabda, tenisz, fallabda vagy a foci mind-mind remek kalóriaégetők, ráadásul remekül is lehet közben szórakozni, és közösséget is építenek.

+TIPP:

Az Apple Watch Nike Series 7-tel és a rajta futó beépített Nike Run Club alkalmazással rögzítheted az edzéseidet, és akár edzői irányítással is futhatsz. Az órádról motiváló zenéket hallgathatsz sportolás közben. A tevékenységgyűrűkkel minden mozgásfajtát követhetsz. A barátaiddal figyelhetitek egymás teljesítményét – és versenyezhettek is. Ez az óra szinte bármilyen sportban veled lesz, és támogat!

x Promóció
x Promóció
kiégés

Tippek kiégés ellen

Közgazdász és hivatásos séf: Gyaraki Ildikó