Teszteltük az Elgato EVE otthoni okoseszközeit


Röviden
Az Elgato EVE rendszere nagyon elegáns, egyszerű elemekből építkező rendszer, ami azonban a széleskörű személyre szabhatóságnak köszönhetően nagyon összetett funkciókat is képes bemutatni.
Mindenkinek nyugodt szívvel ajánljuk, aki nem szeretne sok időt tölteni egy otthoni okosrendszer programozgatásával, hanem szeretné egyszerűen megoldani úgy a telepítési, mint a felszerelési munkálatokat. Biztosak vagyunk abban, hogy az EVE rendszere nem okoz majd nekik csalódást.

Ezek a delikvensek mérettettek meg.

Hogyan tesztelünk?
A teszt során több tulajdonságot is figyelembe veszünk. A megvásárlástól a kibontás és beüzemelés folyamatán keresztül a használatig nagyon széleskörű szempontrendszereket vizsgálunk.
Az ár természetesen a piacon található többi versenytárshoz viszonyítva kerül értékelésre, így a tulajdonságok megállapítása után az ár/érték arány már egy meglehetősen pontos képet nyújt majd arról, hogy az adott készüléket mennyire érdemes megvásárolni.
A konkrét teszt során először a kezelhetőséget osztályozzuk: ez az összeszerelés és beüzemelés folyamatát, valamint a használatot vizsgálja. Ezen folyamatoknál az egyszerű kezelhetőség nagyon fontos, de az üzembiztos működést még ennél is nagyobb súllyal számítjuk a végleges értékelésnél. Jelen tesztünkben, mivel otthoni kiegészítőkről van szó, vizsgálni fogjuk még a készülékek küllemét is, hogy hogyan illeszthetők be a különböző enteriőrökbe, illetve a kompatibilitást is,  ami a különböző okosotthon rendszerekkel való együttműködés képességét és színvonalát takarja.

Hogyan választottunk?
Az Elgato EVE rendszere azzal keltette fel a figyelmünket, hogy széleskörű alkalmazhatósággal rendelkezik, több problémára nyújt okos megoldást és így szinte egy gyártó termékeivel lefedhetjük az otthonunk okosításának teljes problémakörét. Központi egységként pedig mindössze egy okostelefonra lesz szükségünk.
Így tehát gyorsan be is szereztünk egy induló szettet a gyártó készülékeiből, amelyek között volt mozgásérzékelő, ajtó/ablak nyitásérzékelő, valamint egy kapcsolható konnektor, ami egyben fogyasztásmérőként is funkcionál.
Ezen felül is van még terméke a gyártónak bőven, de egyrészt a nyár közepén a radiátorok vezérlésére képes termosztatikus szelepet például nem nagyon tudtuk volna kipróbálni, másrészt ez a négy komponens is éppen elég volt egy kezdő okosotthon-rendszer kiépítéséhez.

Vágjunk bele!
Az Elgato viszonylag hamar felismerte az okosotthon koncepciójában rejlő lehetőségeket. Ezen a területen pedig az egyszerűséget választotta, így olyan rendszerek fejlesztése helyett, amelyek hosszadalmas kábelezést, vésést igényeltek volna, jóval egyszerűbb telepíthetőséget ajánl.
Az Elgato Eve rendszerek ugyanis ceruzaelemekkel működnek, és kizárólag Bluetooth kapcsolattal kommunikálnak. Ennek a két egyszerű ténynek köszönhetően a lakás szinte bármely pontján könnyedén elhelyezhetőek, és telepítésük semmilyen komolyabb szakértelmet nem igényel.
Mindössze le kell töltenünk az App Store-ból az Elgato EVE alkalmazását, be kell állítanunk alapértelmezett otthonunk nevét, és hozzáadnunk a kívánt EVE kiegészítőket. Ez történhet teljesen automatikusan is, de a legegyszerűbb módszer az, ha a telefonunk kamerájával felismertetjük az aktuális eszközön található keretes számsort. Ezt leolvasva a rendszer tényleg pillanatok alatt beállítja az eszközt. Amit ezután elnevezhetünk attól függően, hogy milyen néven tudjuk a legegyszerűbben megjegyezni, hogy hol is található ez a darab (nappali ablak, bejárati ajtó, előszoba-mozgás stb.), és már készen is vagyunk.

Fantázianevekkel megnehezíthetjük a hackerek vagy a feleségünk dolgát

Ezzel a módszerrel tudjuk csatlakoztatni az összes EVE eszközt.
A gyártó emellett a központi egység kiválasztásakor is nagyon okosat lépett. Központi egységként ugyanis az iPhonunkat, vagy más egyéb, iOS, vagy OSX alapú Apple eszközünket használja az Apple HomeKit rendszerén keresztül.

De mi is az a HomeKit?
A HomeKit az Apple okosotthonok kialakítására felhasználható keretrendszere, melyet a vállalat mintegy 5 éve mutatott be. A különböző okoseszközök fejlesztői pedig a megfelelő feltételek teljesülése esetén használhatják ezt a keretrendszert, amelynek óriási előnye, hogy segítségével a háztartásban megtalálható, különböző gyártóktól származó eszközök „látják egymást”, és kommunikálni tudnak egymással, így egyetlen nagy okosrendszerként működnek együtt. Persze ennek az a feltétele, hogy az összes megvásárolt eszköz HomeKit-kompatibilis legyen, hiszen az összekötést és a kommunikációs központot az Apple eszközünk biztosítja.
Érdekesség, hogy erre nem csak az okostelefonunk vagy táblagépünk képes, de természetesen Apple asztali számítógépünk vagy laptopunk is, sőt az Apple TV vagy az Apple HomePod is.
Ez utóbbi kettő nagy előnye, hogy szinte mindig otthonunkban található, így akár egy tényleges otthoni központtá is válhat, csatlakozva az okoseszközeinkre és az internetre, amin keresztül mondjuk okostelefonunkkal a világ bármely pontjáról elérhetjük az otthonunkat, és lekérdezhetjük az eszközöket. Megtudhatjuk így, hogy történt-e ajtónyitás vagy mozgás a lakásban az elmúlt időszakban, vagy akár a lámpáinkat is kapcsolgathatjuk, azt sugallva ezzel egy külső szemlélő számára, hogy épp otthon tartózkodunk.

Elgato EVE Door & Window
A tesztünk első eleme valójában két készülékből áll. Az Elgato EVE Door & Window ugyanis egy nyitásérzékelő, amit ajtóra és ablakra egyaránt felszerelhetünk (felragaszthatunk). Amennyiben például földszinti lakásban vagy kertes házban lakunk, érdemes minden olyan nyílászáróra, amely az utcáról elérhető, telepítenünk egy ilyet.

A tesztünk első eleme valójában két készülékből áll. Az Elgato EVE Door & Window ugyanis egy nyitásérzékelő, amit ajtóra és ablakra egyaránt felszerelhetünk (felragaszthatunk). Amennyiben például földszinti lakásban vagy kertes házban lakunk, érdemes minden olyan nyílászáróra, amely az utcáról elérhető, telepítenünk egy ilyet. Fehér színével és kis méretével a készülék szépen elbújik az ablakok, ajtók valamelyik felső sarkában – feltéve persze, ha az adott nyílászárók szintén fehérek.
A rendszer elég egyszerűen működik. Egy kisebb, passzív eleme mágneses kapcsolatban van a nagyobbik elemmel, amiben a jeladó és az áramforrás is található. Amennyiben pedig a két egység eltávolodik egymástól (tehát az ajtó vagy az ablak kinyílik), jel generálódik, és a telefonunk már jelzi is, hogy kinyílt az aktuális nyílászáró. Amikor pedig a két egység újra érzékeli egymás közelségét – tehát az ajtót vagy ablakot becsukták –, újra jelez.
Mivel csak ezt a két állást kell rögzítenie, az Elgato EVE Door & Window egy 3,6 voltos mikroceruza elemet (Er14250) használ, amivel évekig képes működni normál otthoni felhasználás mellett.

Az Elgato EVE Door & Window nem csak az illegális behatolók jelzésére jó. Telefonunk segítségével egy pillanat alatt lekérdezhetjük távolról is – a már említett otthoni híddal –, hogy az ajtót vagy ablakot nem felejtettük-e nyitva, de az előre programozott rutinok segítségével energiát is spórolhatunk. Beállíthatjuk ugyanis a rendszert, hogy amennyiben úgy érzékeli, bizonyos ablakok nyitva vannak, kapcsolja le a fűtést.
Vagy, ha a bejárati ajtót használjuk, majd távolodni kezdünk az otthonunktól – ezt a telefonunk helyzete jelzi neki – akkor képes lekapcsolni minden előre beállított lámpát, vagy egyéb fogyasztót, megkímélve minket egy esetlegesen bekapcsolva hagyott vasaló okozta kártól, vagy akár az égő lámpák okozta többlet energiafogyasztástól is.

Elgato EVE Motion
Az EVE Motion szintén fehér színt kapott. Tiszta, elegáns íveinek köszönhetően az ember hajlamos elfelejteni, hogy egy mozgásérzékelő azért bizony lehetne egy picivel kisebb. Mert ez bizony egy mozgásérzékelő.

Helyesen beállítva jelet ad a rendszernek, amikor a környezetében mozgást érzékel. Beállítása rendkívül egyszerű. Miután a dobozból kivettük, és a mellékelt két darab AA ceruzaelemet belehelyeztük, felismertetjük az EVE app felületén, és már csak be kell állítani, mit is várunk tőle.
Mert természetesen itt is alap, hogy jelezzen, ha nemkívánatos mozgást észlel, de ezzel messze nem merítettük ki a benne rejlő lehetőségeket. Beállíthatjuk például, hogy egy tetszőleges időtartamban mozgásra kapcsoljon fel a villany. Ennek mondjuk az éjszaka közepén a mosdóba történő kitapogatózáskor van felbecsülhetetlen értéke. És annak is, hogy be tudjuk állítani például a pénteki napot kivételként, így a buliból hazatérő párunk nem borítja fényárba a lakást hajnali 4-kor.

Elgato EVE Energy
Az Elgato EVE Energy a többi rokonához hasonlóan fehér színű, és valójában teljesen úgy néz ki, mintha egy konnektort ötvöztek volna egy villásdugóval. Az egyetlen árulkodó jel, ami azt sejteti, hogy nem egy egyszerű dugóról van szó, az a készülékhát egyik sarkán elhelyezett LED, ami pirosan világít, ha a konnektor zárt állapotban van, tehát nem enged át magán áramot. Ha pedig felkapcsoljuk azt, a LED zöldre vált.
A készülék maga az eddig felsoroltaknál picit aktívabb, ugyanis ő már nem csak parancsokat osztogat, hanem cselekszik is.

Ez valóban egy konnektor, amit egy másik konnektorba dughatunk, ezáltal okos konnektort varázsolva belőle. Hogy ez mi mindenre jó, azt elég egyszerű belátni. Először is, az Elgato EVE Energy lesz az a katona, aki végrehajtja a fenti két szenzor aktivitásával kiváltott parancsokat, például le- vagy felkapcsolja a lámpát. De ennél természetesen sokkal többet is tud. A vezérlő applikációban beállíthatunk számára különböző rutinokat, amiket köthetünk napszakhoz, egyéb szenzorokhoz, vagy akár az Apple asszisztensén, Sirin keresztül hanggal is vezérelhetünk. Így fel sem kell kelnünk a fotelből, és megkérhetjük a lakásunkat, hogy kapcsolja fel a villanyt, vagy éppen kapcsolja ki a ventilátort. Ez persze nem csak lusta, vagy legalábbis kényelemszerető emberek számára értékes szolgáltatás, de – a teljes okosotthonhoz hasonlóan – idősek vagy mozgássérültek életét is jelentősen megkönnyítheti.
Egy másik hasznos funkciója az Elgato EVE Energy-nek, hogy tudja mérni a csatlakoztatott készülék aktuális fogyasztását. Ezt pedig – csakúgy, mint a ki-bekapcsolás történetét – képes hosszú időn keresztül tárolni és csatlakozáskor a telefonunk rendelkezésére bocsátani, így komoly statisztikát vezethetünk arról, hogy adott időszakban milyen gyakran égett mondjuk a villany. Emellett pedig azt is látjuk, hogy ezalatt mennyi áramot fogyasztottunk, de a rendszer még ennél is tovább megy egy picivel. Kiszámolja nekünk, hogy egész éves átlagra kivetítve ez mennyi fogyasztást jelent. 

Szombaton mindenhol vagyunk, csak otthon nem

Ez a készüléke egyébként az egyetlen a csapatból, amelynek nincs szüksége semmilyen elemre, ugyanis a konnektorból nyeri a tápfeszültséget, amibe beledugtuk.

Így működnek együtt
Az EVE eszközök a gyártó saját applikációján keresztül kommunikálnak. Utóbbi az Apple HomeKit felületére is kiküld minden információt, de a beállításokat még az EVE appban kell megejteni. Itt lehetőségünk van kialakítani különböző ingatlanjaink, irodáink külön csoportjait, amelyeket aztán tovább oszthatunk a belső helyiségek neve és száma szerint. Ezekhez rendelhetjük az aktuális helyiségben üzemelő eszközöket. És nem csak az EVE eszközöket, hanem egyéb kiegészítőket, például okosizzókat is rendelhetünk a rendszerbe, amelyeket az tökéletesen integrál, és onnantól kezdve a különböző rutinok tervezésénél már ezekkel is számolhatunk.
Ezek a rutinok aztán bekerülnek az Apple HomeKit rendszerébe, és akár manuálisan is elindíthatóak lesznek. Például ha épp otthon vagyunk, de ránk esteledik, megnyomhatjuk a „Hazaérkezés” gombot a telefonunk vezérlőpultján, és ezt a rutint elindítva felkapcsol néhány lámpa az otthonunkban, mintha épp akkor jöttünk volna meg.

A rendszer előnyei, hátrányai
Az Elgato EVE rendszer óriási előnye az egyszerű kezelhetőség, a könnyed párosíthatóság és a zökkenőmentes kommunikáció az Apple HomeKit rendszerével. Ennek köszönhetően nagyon könnyű megszokni, és egy idő után az ember hajlamos túlzásba is esni az okoseszközökkel kapcsolatban. Így nagyon oda kell figyelnünk, hogy tényleg csak oda helyezzünk el szenzorokat, kapcsolókat az otthonunkban, ahol azok valóban indokoltak. Ne felejtsük el ugyanis, hogy mint minden elektronikai kütyü, ezek is áramot fogyasztanak, és egy tudatos háztartásban nem férnek el felesleges fogyasztók, még ilyen kicsik sem.
Nem is beszélve arról, hogy az EVE Energy az egyetlen a csapatban, amelyik közvetlenül az elektromos hálózatról táplálkozik. A többi ilyen, vagy olyan ceruzaelemeket használ. Ezek pedig idővel lemerülnek. Adja magát a gondolat, hogy beruházzunk tölthető akkukra, de ezekből vagy egy plusz garnitúrát kell venni, vagy ki kell bírnunk, hogy a töltés idejére az adott darabok kiesnek a szolgálat alól. A Door & Window ráadásul olyan elemet használ, amit nem is nagyon lehet megszerezni tölthető verzióban.
Egy másik hátránya lehet a rendszernek, hogy kizárólag az Apple infrastruktúrájában érzi jól magát. Ez azt jelenti, hogy Android rendszerű okostelefonokkal nem működik együtt. Ezt azért is fontos tudni, mert egyrészt ha Androidosok vagyunk, ne is vegyük meg a készülékeket, másrészt pedig, ha épp okostelefon-váltáson gondolkodnánk, és felmerül bennünk, hogy esetleg platformot is váltunk, jobb, ha várunk az okosotthon kiépítésével is az új telefonra. Ahogy akkor is érdemes alaposan megfontolni a vásárlást, ha egy háztartásban több okostelefon van és azok nem mindegyike iPhone.
Ilyen esetben mondjuk segíthet egy iPad vásárlása, ami kiváltva a telefonokat, egyfajta otthoni vezérlőpult szerepét töltheti be.

Ár, beszerezhetőség
A rendszer árszínvonala az Apple-piachoz igazodik, ami azt jelenti, hogy bőven találunk olcsóbb alternatívákat. Online kínai piactereken markáns különbségeket is találunk, de az az igazság, hogy a minőségi kialakítás és a zökkenőmentes kompatibilitás azért megér néhány ezer forintot.
Az sem utolsó szempont, hogy az Elgato az egyik első gyártó volt, amelyik az Apple rendszerébe okos készülékeket kezdett gyártani, így meglehetősen nagy rutinnal rendelkezik ezen a területen, Az eltelt évek során pedig nem hallottunk sem minőségi, sem pedig biztonsági problémáról a vállalat termékeivel kapcsolatban, így nyugodt szívvel tudjuk ajánlani a megvásárlásukat, szemben mondjuk egy, a Távol-Keletről rendelt, kétséges garanciális hátterű, ugyanakkor olcsóbb készülékkel.
A konkrét árakat említve: az  Elgato EVE Door & Window 11 990, az  EVE Motion 19 990, az EVE Energy pedig 14 990 forintba kerül az egyik nagy hazai Apple viszonteladónál, tehát az alaprendszer bőven 50 000 forint alatt kiépíthető. Innentől pedig csak a felhasználói elégedettségtől függ majd, hogy milyen gyorsan kezdjük el bővíteni a kütyüállományt, és tulajdonképpen csak a pénztárcánk szab majd felső határt a fejlesztésnek.

Miért bízz meg bennünk?
Valamennyi tesztünket elismert, régóta a területen dolgozó, független szakemberekkel készíttetjük. A tesztelők semmilyen szándékos kapcsolatban nem állnak a készülék forgalmazójával, gyártójával.

E teszt írója több, mint húsz éve foglalkozik újságírással, és ennek az időnek jelentős részét a technikai szegmensben töltötte el. PC World és MacWorld főszerkesztőként meglehetősen komoly rálátást szerezett az informatika világára is, jelenleg pedig a mobiltechnológia és az okosotthonok témájában merült el komolyabban. Szívesen viszi haza a munkát, ezért az otthona kifejezetten “okos”. Ebbe a rendszerbe pedig könnyen beleilleszthető szinte bármelyik mai "Smart Home" megoldás.