in ,

AranyosAranyos Imádom!Imádom! WOWWOW

3 jel, ami arra utal, hogy nem megy jól az alvás

Nem megy jól az alvás?

Ha ezeket tapasztalod, gond lehet az alvásod minőségével és/vagy mennyiségével.

Az alvás nem csak a hosszú nap utáni kellemes jutalom – és semmiképpen sem a lustaság vagy a gyengeség jele. Az elegendő alvás – amely felnőttek esetében legalább hét órát jelent éjszakánként – az emberi test minden élettani rendszerének elengedhetetlenül fontos mozgatórugója. Ha alváshiányban szenvedünk, egészségünk és jólétünk számtalan módon szenvedhet: mentálisan, fizikailag és érzelmileg is.

A hosszú távú egészségügyi problémák elkerülése és a mindennapi életünk javítása érdekében íme, hogyan ismerhetjük fel a kevés vagy rossz minőségű alvás leggyakoribb jeleit.

x Promóció

Rendkívüli ingerlékenység

Az alvás és az érzelmi egészség mélyen összefügg. A Harvard Medical School statisztikái szerint a szorongó és depressziós betegek nagyobb valószínűséggel számolnak be krónikus álmatlanságról. Még a rövidtávú, részleges alváskiesés is negatívan befolyásolhatja a hangulatunkat és a legfontosabb kapcsolataink minőségét. Ha alváshiányban szenvedünk, hajlamosabbak vagyunk a nyűgösségre, az ingerlékenységre és a stresszel való megküzdés nagyobb kihívást jelent a számunkra.

Elfojthatatlan éhség

Még 2004-ben egy nagyszabású, hosszú ideig tartó tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik minden éjjel hat óránál kevesebbet alszanak, nagyobb valószínűséggel túlsúlyosak. A magyarázat? Az étvágycsökkentő hormon, a leptin csökkent szintje az éhségérzetet serkentő hormon, a ghrelin emelkedett szintje mellett. Amikor túlfáradtak vagyunk, hajlamosak vagyunk gyakrabban nyúlni a nassolnivalók után, és engedünk az egészségtelen ételek iránti sóvárgásnak, olyan sóvárgásoknak, amelyeket egyébként talán le tudnánk csillapítani.

Nemrégiben a kutatók szoros összefüggést állapítottak meg az alváshiány és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázata között, amely anyagcsere-rendellenességet gyakran a túlevés és az elhízás váltja ki.

Szenvedő bőr

A vörös, duzzadt szemek, a sötét szem alatti karikák és a beesett szájszögek mind könnyen felismerhetők voltak azoknál az alváshiányos embereknél, akik részt vettek a Stockholmi Egyetem egyik felmérésében. Még a kis mennyiségű alváshiány is hatással van a megjelenésünkre. A hosszú távú rossz alvás pedig fakó bőrt, pattanásokat, hámló foltokat is eredményezhet. Bár egy jó korrektor segíthet kipihent arcot varázsolni, ez nem jelent hosszú távú megoldást a friss és egészséges bőr érdekében. Az elegendő, jó minőségű alvásnak minden bőrápolási rutin egyik alappillérének kell lennie.

TIPP: Tudj meg többet az alvásod minőségéről és mennyiségéről a Withings alváselemző készülékének segítségével. A Withings Sleep Analyzer egy matrac alá helyezhető alvásfigyelő, amely méri az alvás ciklusait, mélységét, horkolás időtartamát, a szívműködést.

x Promóció
x Promóció
Takarítás a stressz ellen.

Stressz helyett takaríts

Slow living a lakberendezésben. Okos otthonok.

Slow living a lakberendezésben