Az ízletes összetevőkben, például gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben és szívbarát zsírokban gazdag mediterrán étrend egyaránt finom és tápláló.
Bár nincsenek konkrét szabályok arra vonatkozóan, hogyan áll össze a mediterrán étrend, számos általános irányelvet szem előtt tarthatunk, hogy az étrend alapelveit beépíthessük a mindennapjainkba. A mediterrán étrend azokon a hagyományos ételeken alapul, amelyeket a Földközi-tenger partján fekvő országokban, többek között Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban és Olaszországban fogyasztottak az emberek.
A kutatók megállapították, hogy az itt élő emberek kivételesen egészségesek voltak, és alacsony volt a kockázata számos krónikus betegségnek. Ez az étkezési mód számos előnnyel jár: segíthet az agyműködés támogatásában, a szív egészségének megőrzésében, a vércukorszint szabályozásában és még sok másban. Emellett ha okosan és pontosan csináljuk, fogyni is lehet tőle.
A mediterrán diéta alapelvei
Együnk: zöldségeket, gyümölcsöket, dióféléket, magvakat, hüvelyeseket, burgonyát, teljes kiőrlésű gabonaféléket, friss fűszer- és gyógynövényeket, halat, tenger gyümölcseit és extra szűz olívaolajat.
Mértékkel együnk: baromfit, tojást, sajtot és joghurtot.
Ritkán fogyasszunk: vörös húst, cukorral édesített italokat, hozzáadott cukrot, feldolgozott húst, finomított gabonaféléket, finomított olajokat és más erőssen feldolgozott élelmiszereket.
Mely élelmiszerek tartoznak a mediterrán étrendbe?
Zöldségek: paradicsom, brokkoli, kelkáposzta, spenót, hagyma, karfiol, sárgarépa, kelbimbó, uborka, burgonya, édesburgonya, fehérrépa.
Gyümölcsök: alma, banán, narancs, körte, eper, szőlő, datolya, füge, dinnye, őszibarack.
Diófélék, magvak és dióvajak: mandula, dió, makadámiadió, mogyoró, kesudió, napraforgómag, tökmag, mandulavaj, mogyoróvaj.
Hüvelyesek: bab, borsó, lencse, hüvelyesek, földimogyoró, csicseriborsó.
Teljes kiőrlésű gabonafélék: zab, barna rizs, rozs, árpa, kukorica, hajdina, teljes kiőrlésű kenyér és tészta.
Halak és tenger gyümölcsei: lazac, szardínia, pisztráng, tonhal, makréla, garnélarák, osztriga, kagyló, rák, kagyló.
Baromfi: csirke, kacsa, pulyka.
Tojás: csirke-, fürj- és kacsatojás.
Tejtermékek: sajt, joghurt, tej
Gyógynövények és fűszerek: fokhagyma, bazsalikom, menta, rozmaring, zsálya, szerecsendió, fahéj, bors.
Egészséges zsírok: extra szűz olívaolaj, olajbogyó, avokádó és avokádóolaj.
Extra tipp:
Ha szeretnénk nyomon követni az egészséges változást, szerezzünk be egy okosmérleget. A Withings Body Cardio egy fejlett Wi-Fi mérleg, amely nyomon követi a szív- és érrendszeri egészségügyi mutatóinkat, a testsúlyunkat és a testösszetételt, hogy könnyebben tudjunk döntéseket hozni az egészségünkkel kapcsolatban.