in ,

AranyosAranyos Imádom!Imádom! WOWWOW

A szellemi frissesség titka a sport?

A szellemi frissesség kulcsa a sport.

Minden testmozgás támogatja az egészséges agyműködést, de bizonyos típusú edzések különösen előnyösek lehetnek.

Nem meglepő, hogy a testmozgás támogatja az agy egészségét. Az edzés nem csak azonnali előnyökkel jár, mint például a hangulat javítása, a stressz felszámolása, hanem figyelemre méltó hosszú távú pozitív hatással is van az agyra – segít megőrizni a kognitív képességeket és megelőzni a demencia kialakulását. A szellemi frissesség pedig kulcsfontosságú!

Mennyi ideig kell edzeni az agy egészségéért? Az Egészségügyi Világszervezet szerint a testmozgás mennyiségére és időtartamára vonatkozó jelenlegi általános ajánlás heti háromszor 50 perc. Noha nehéz mindenki számára egységes fitneszstratégiát előírni, van néhány olyan dolog, amit érdemes szem előtt tartani, és ami segít az edzési rutin kialakításában. Ezen a ponton több tanulmány is kimutatta, hogy a szellemi frissesség megőrzésének szempontjából az aerob edzés jobb lehet, mint a nyújtás, a tónusnövelés vagy akár az erőnléti edzés. Emellett a nagyobb figyelmet igénylő edzés nagyobb igénybevételt jelent az agy számára, ami szintén segít a szellemi frissesség megőrzésében. Ezek olyan típusú gyakorlatok, amelyek eléggé lekötik a figyelmedet ahhoz, hogy ne untassanak, vagy ne küldjenek autopilóta üzemmódba.

x Promóció

A táncos edzésformák

Ne hagyd ki a zumba- vagy salsaórát! A tánc nemcsak szórakoztató, felszabadító és fizikailag megmozgató, de az agyadnak is jót tesz. Több tanulmány kimutatta, hogy a tánc segíthet csökkenteni a demencia kockázatát. Logikus, hogy a tánc vagy egyéb figyelmet igénylő, koreográfiával dolgozó edzésformák, mint például a step-aerobic, üdítően és fejlesztően hatnak az agyra, mivel újszerűek, nagyon összetettek, és olyan típusú figyelmet igényelnek, amire a mindennapokban csak ritkán van példa.

Az intervall edzés

Az intervall edzés vagy HIIT – egy olyan edzés, ahol több tevékenység és két intenzitási szint váltakozik – kimutatta a BDNF (az idegsejtek működéséhez kulcsfontosságú fehérje) bizonyos mértékű növekedését, ami segít a tanulásban és a memória működésében. Azonban kulcsfontosságú, hogy megtaláljuk ebben az egyensúlyt – egy jó edzést anélkül, hogy túlságosan megerőltetnénk és lemerítenénk a szervezetünket.

Tai Chi

Az egyensúlyt és az irányítást, a légzés és a test koordinációját, valamint a mozdulatok változatosságát ötvöző tai chi egy másik értékes mozgásforma az agy számára. Tanulmányok kimutatták, hogy ez az ősi, meditatív gyakorlat elősegítheti a kognitív fejlődést és a memória erősödését, valamint a hangulatszabályozást és a stressz csökkentését. A tai chi alacsony terhelésű és ízületkímélő, így kiválóan alkalmas idősebb felnőttek és kezdők számára is. Ezenfelül eszközmentes, oktató által irányított, és a szabadban is végezhető.

TIPP: Legyen egy biztos társad a mozgásban! Az Apple Watch Series 8 okosóra tovább­fejlesztett Edzés appja új lehetőségeket kínál a mozgáshoz, edzéseidet pedig sokoldalú mérő­számokkal szabhatod magadra.

x Promóció
x Promóció
Egyél a fáradtság, a puffadás és a menstruációs tünetek ellen.

Egyél a fáradtság, a puffadás és a menstruációs tünetek ellen

Jól öltözött 2023 tavaszán. Szuep szettek a tavaszra.

Három szín szabály, hogy mindig jól ötözött legyél