in

Imádom!Imádom!

A szép haj titka az egészséges fejbőr!

Sajnos kevés figyelmet fordítunk rá, pedig a fejbőrünk igenis meghálálja, ha megfelelően gondoskodunk róla. Mutatjuk, hogyan őrizd meg a fejbőröd egészségét!

A fejbőrön nagyjából 100 ezer hajhagyma található, ezekből nőnek ki a hajszálaink. Emellett ezek faggyút is termelnek, hogy hidratálják a hajszálakat, illetve megvédjék a bőrt a fertőzésektől, gyulladásoktól. Sajnos azonban az életmódunk illetve a környezeti hatások könnyen felboríthatják ezeknek a faggyútermelő mirigyeknek az egyensúlyát, ami aztán akár kóros hajhulláshoz is vezethet. Ha a fejbőrön akné, piros, viszkető vagy hámló foltok jelennek meg, az általában annak a jele, hogy a fejbőr gyulladásban van. Ezekkel érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni, hogy a súlyosabb következményeknek elejét vegyük. A fejbőr általános egészségéért pedig az alábbiakat tehetjük.

Ritkább hajmosás

Ha home office-ban dolgozunk, és tudjuk, hogy maximum a sarki kisboltba fogunk leszaladni, iktassunk be hosszabb szünetet a hajmosások között. Ez segít a fejbőrnek helyreállítani a saját egyensúlyát úgy, hogy közben nem érik olyan stresszfaktorok, mint az UV sugárzás, vagy a túlzott városi szmog.

x Promóció

Masszírozzuk gyengéden

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy az alapos munka érdekében körömmel kezdik el súrolni a fejbőrt mosás közben. Ez szigorúan tilos, ezzel ugyanis mikrosérüléseket okozunk magunknak, amiket a hajhagymák túlzott faggyútermeléssel igyekeznek majd kompenzálni.

Okosan válasszunk sampont

Mindig a hajtípusunknak megfelelő terméket használjunk, és ha lehet, kerüljük a túlzottan illatosított vagy az illóolajokkal gazdagított samponokat, ezek ugyanis sok esetben irritációt, allergiát okoznak.

Távolítsuk el a fejbőrről a hajformázó termékeket

Ha előszeretettel használunk hajtőemelőt, hajhabot, lakkot vagy száraz sampont, hetente egyszer vessünk be egy fejbőrradírt, ami megfelelően, ám mégis gyengéden távolítja el a lerakódott formázó termékek maradványait.

Próbáljuk ki a maszkokat

Ma már egyre több hajápolási termékcsalád rendelkezik kifejezetten a fejbőr (és nem csak a hajszálak) ápolására kifejlesztett maszkokkal: vannak hidratáló verziók a kiszáradásra hajlamos bőrre, és agyag- vagy iszapmaszkok a gyorsan zsírosodó hajtövekre. Ezek alkalmazása heti két alkalommal javasolt.

+1 tipp: Nem érted, mi az oka annak, hogy egyes napokon borzalmas a hajad, máskor viszont mesésen áll? Töltsd le az okostelefonodra a Hair Journal applikációt, amellyel nyomon követheted hajad „viselkedését”, növekedési ritmusát, és hasznos következtetéseket vonhatsz le tincseid állapotára vonatkozóan.

x Promóció
x Promóció

Inspiráló üzenetek sztároktól az öregedésről

Könnyen elkészíthető és látványos körömminták nyárra