in ,

AranyosAranyos Imádom!Imádom! WOWWOW

A zene javítja a hatékonyságot, tudtad?

A zene javítja a hatékonyságot.

A zene bizonyítottan javítja a hatékonyságot, a koncentrációt és a kognitív teljesítményt, különösen a felnőttek esetében.

A zenehallgatásnak – amellett, hogy igazán élvezetes tevékenység – rengeteg pozitív hozadéka van: segíthet a szorongás kezelésében, a motiváltság és a produktivitás megőrzésében is. Csak épp okosan kell összeállítani a lejátszási listát.

Lépésről lépésre

A zeneterápia módszerének rengeteg olyan trükkje van, amit mi is alkalmazhatunk a mindennapokban. A fokozatosság elve itt is rendkívül fontos. A terapeuták például először a páciens meglévő hangulatához igazítják a zenét, majd fokozatosan módosítanak rajta, és olyan hangulatú dallamokat vezetnek be, amilyen hangulatba el szeretnék juttatni a pácienst az ülés végére. Ezt az elvet szem előtt tarthatjuk a lejátszási listánk összeállításánál is. A lejátszási lista elején lévő daloknak nem szabad a produktivitás állapotába kényszeríteniük bennünket, hanem fokozatosan kell eljuttatniuk oda. Bár a dalválasztás személyenként változik, a lényeg, hogy a legelső számok pozitív, életvidám, ugyanakkor ne túl pörgős dalok legyenek. A Beatles Here Comes the Sun száma, vagy az I Can See Clearly Now Johnny Nash-től jó választások lehetnek.

x Promóció

A „power song” ereje

A kutatók megállapították, hogy a gyorsabb tempójú számok nagyobb teljesítményt eredményezhetnek. Egy tanulmányban, amely a zene tempója és a hatékonyság közötti kapcsolatot vizsgálta, a legtöbb tesztalany akkor teljesített a legjobban, amikor 121 bpm körüli tempójú dalokat hallgattak. Ez körülbelül olyan gyors, mint mint Carly Rae Jepsen Call Me Maybe című száma. A kutatók ezeket „power song”-ként, azaz erőt sugárzó dalként emlegetik, amellyel a hallgatót produktivitásra lehet motiválni. Ezeket az erőt adó dalokat megfelelő helyekre érdemes beszúrni a lejátszási listánkba: mérjük fel, mikor szokott leginkább lankadni a figyelmünk és a munkakedvünk, és ezekhez a stratégiai pontokhoz igazodva tűzdeljük tele a munkához készített lejátszási listánkat a pörgős dalokkal. Ebéd után, nap végén, vagy a feladatok közötti átmenet során is segíthetnek fenntartani a motivációt.

Gondoljuk újra a dalszövegeket

Míg a kutatások szerint a vidám zene hallgatása segíthet a dolgozóknak ébernek és motiváltnak maradni az ismétlődő feladatok elvégzése közben, addig a narratív dalszövegek elvonhatják az intellektuális munkát végzők figyelmét. Érdemes tehát szöveg nélküli, vagy minimális, semleges dalszövegekkel rendelkező számokat kiválogatni. Bár a dalszövegek erős motiváló erővel bírhatnak, ne nyúlj automatikusan a kedvenc számaidhoz. Egy tanulmány szerint ugyanis romlott a a teljesítmény az ismerős szöveggel bíró dalok hallgatása közben. A kutatás arra utal, hogy bár fontos, hogy élvezetes zenét hallgassunk, a nagyon ismerős dalok zavaróak lehetnek.

Extra tipp:

Nagyon fontos, hogy milyen minőségben hallgatjuk a zenét, ezért érdemes beruházni egy kivételesen jó fej- vagy fülhallgatóba. Az AirPods Pro például aktív zajszűréssel gondoskodik az elmélyült zenehallgatásról. Áttetsző módjával mindig tudhatod, mi zajlik körülötted. Izzadság- és vízálló,és egész nap kényelmes, mert testre szabhatod. A SKULLCANDY Crusher Aktív zajszűrős Bluetooth fejhallgató pedig állítható basszussal, testreszabható hangzással és aktív zajszűréssel rendelkezik.

x Promóció
x Promóció
Itt a dopamin dressing!

Dopamin dressing

Vércukorszint barát ételek - ezt edd!

Ételek, amelyek hozzájárulnak a vércukorszint egyensúlyához