in ,

AranyosAranyos Imádom!Imádom! WOWWOW

Hatékony tanulás – elaboráció

Hatékony tanulás -elaboráció

Ne hagyd, hogy a hatalmas tananyag kifogjon rajtad!

A jó tanulási készségek mindig hasznosak, ám pont ezek azok, amiket sehol nem tanítanak. A pszichológusok több mint 100 éve végeznek kutatásokat arról, hogy mely tanulási szokások működnek a legjobban. Néhány tipp szinte minden tantárgy esetében segít. Íme a leghasznosabbak!

Teszteld magad!

Készíts el egy pakli tanulókártyát minden alkalommal, amikor új információt tanulsz. Az egyik oldalra írd a kérdéseket, a másik oldalra pedig a válaszokat. Akár telefonon is kikérdezhetitek egymást a barátaiddal, ha az segítség a számodra. Próbáljátok meg úgy kvízelni egymást, ahogyan a tanár szokott kérdezni a dolgozatban vagy feleltetésnél.

x Promóció

Mixelj!

Sok esetben segít, ha összekevered az önellenőrzésekre kidolgozott kártyák sorrendjét. Ne csak egy dologra koncentrálj. A pszichológusok ezt átfedésnek nevezik.

Valójában a tesztjeidben általában a kérdések is összekeverednek. Ha egy fogalmat újra és újra gyakorolsz, csökken a figyelmed, mert tudod, hogy mi következik legközelebb. Míg ha minden új kártya a meglepetés erejével bír, sokkal aktívabb marad a figyelmed. Érdemes különböző tantárgyak kérdéseit is összekeverni egymással.

Áss mélyebbre!

Nehéz megjegyezni egy sor üres, semmitmondó tényt és számot, ha nem látod át az összefüggéseket. Tegyél fel okos kérdéseket, nyomozd ki a tények okait, eredetét. Hogyan alakultak ki? Miért fontosak? A pszichológusok ezt az elaboráció szóval jelölik. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy fogjuk az órai anyagot, és rengeteg kérdést teszünk fel a hogyanokra és a miértekre vonatkozóan. Más szóval, ne fogadd el a tényeket csak úgy, mintha azok maguktól értetődőek lennének.

Az elaboráció segít az új információkat más, már ismert dolgokkal kombinálni. És ez egy nagyobb hálózatot hoz létre az agyadban az egymással összefüggő dolgokból. Ez a nagyobb hálózat pedig megkönnyíti a tanulást és a tanultak felidézését, a hosszú távú emlékezést.

TIPP: Az elaboráció helyes alkalmazásában és a jegyzetelésben igazán hasznos társad lehet egy MacBook Pro, amely az Apple legkönnyebben hordozható profi szintű laptopja – akár 20 órás üzemidővel a tanulmányaidhoz. Most ráadásul 10%-os kedvezménnyel vásárolható meg minden felsőoktatásban részt vevő tanuló számára!

x Promóció
x Promóció
Őszi és téli divatszínek 2022.

A 2022-es ősz és tél divatszínei

Vissza a suliba!

Vissza a suliba!