in ,

AranyosAranyos Imádom!Imádom! WOWWOW

Kényelmes edzés? Van ilyen!

Kényelmes edzés.

Egy új tanulmány szerint a heti egyszeri 8000 lépéses séta 15%-kal növelheti az élettartamot. Persze, a napi 10 000 lépés nagyszerű cél, de néhány rövidebb séta is javíthatja a szíved állapotát.

Ha a spinningóra, a CrossFit edzés vagy a 10 kilométeres távra való felkészülés gondolata körülbelül olyan szórakoztatónak hangzik számodra, mint a fogorvoslátogatás, van egy jó hírünk.

A gyaloglás határozottan elég jó edzés ahhoz, hogy “testmozgásnak” számítson. A séta egészségügyi előnyei közé tartozik a stabilabb vércukorszint, a demencia kockázatának csökkenése, a jobb hangulat és még sok más.

A napi tízezer lépés, minden nap, évtizedek óta a sokat hirdetett cél. (ICYMI, az első kereskedelmi forgalomban kapható lépésszámláló 1965-ben került a boltok polcaira, és a “Manpo-kei” nevet kapta, ami japánul 10 000 lépést jelent.) Dicséretes elgondolás, de egyre több bizonyíték utal arra, hogy a kis lépések tényleg összeadódnak, és már jóval e szint alatt hatékonyan teszel az egészséged megőrzéséért.

A JAMA Network Open című szaklapban közzétett új kutatás szerint azok az emberek, akik hetente egyszer vagy kétszer, napi 8000 lépést tettek meg élénk sétával, 14,9%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg a következő 10 év során, mint az ülőmunkát végző társaik.

Mivel egy 2017-es, a Nature-ben megjelent tanulmány arról számolt be, hogy az amerikai felnőttek átlagosan mindössze 4800 lépést tesznek meg naponta, az új kutatásban részt vevő tudósok többet akartak megtudni arról, hogy a 10 000 lépésnél kevesebb lépés milyen hatással lehet az egészségre.

A 2005-ös és 2006-os felmérés adatait vizsgálták meg egy országosan reprezentatív mintán. Úgy tűnt, hogy azoknál, akik heti egy vagy két napon 8000 vagy annál több lépést tettek meg, mintegy 15%-kal kisebb volt a halálozás kockázata az ezt követő évtizedben, mint azoknál, akik egyik napon sem tettek 8000 lépést – ez statisztikailag szignifikáns különbség. A halálozás kockázata még tovább csökkent, amikor azokat vizsgálták, akik több napon is teljesítették a célt. (A heti három-hét napot 16,5%-os csökkenéssel hozták összefüggésbe a bármilyen okból és a szívbetegségből eredő halálozásban.)

Szóval, mennyi is pontosan 8000 a tempós lépés? Körülbelül 6.5 kilométer. Attól függően, hogy melyik fitneszszakértőt kérdezzük, akkor mondhatjuk, hogy elértük az “élénk gyaloglás” tempóját, ha: 100 lépést teszünk meg percenként, 4.5 kilométert óránként. Ilyenkor elég gyorsan haladsz ahhoz, hogy beszélni tudj, de énekelni már nem. Edzés ez is, de a kényelmesebb fajtából.

A japán Kyoto University Graduate School of Medicine adjunktusa szerint nem kell mind a 8000 lépést egyszerre megtenni. A professzor szerint, a több rövidebb, élénk gyaloglásból is ugyanolyan egészségügyi és élettartam-növelő előnyökre tehetünk szert.

x Promóció

TIPP: Kövesd nyomon sétáid hatékonyságát egy okos társsal! Az Apple Watch Series 8 számos egészséggel kapcsolatos érzékelővel rendelkezik, Edzés appja pedig kiváló segítség lesz a számodra, akár edzéstervre, akár motivációra van szükséged!

x Promóció
x Promóció
Könnyebb ébredés.

4 tipp, hogy könnyebben menjen az ébredés

Így tarts rendet az íróasztalodon.

Így tarts rendet az íróasztalodon