in ,

WOWWOW Imádom!Imádom! AranyosAranyos

Kondo-módszer, avagy így varázsolj tartós rendet a gardróbodban

Számold fel a káoszt a ruhásszekrényedben egyszer és mindenkorra! A Kondo-módszer, más néven a KonMari-módszer segíteni fog!

Ha a te ruháid is óriási összevisszaságban hevernek a szekrényedben, aminek következtében soha nem találsz semmit, az alábbi tippek, na meg némi türelem és kitartás együttes erejével tökéletes rendet rakhatsz a gardróbodban, amit aztán hosszú távon is meg fogsz tudni tartani.

Kezdd a szelektálással

Akkor lehetsz a leghatékonyabb, ha ruhatípusonként végzed el a műveletet. Minden olyan holminak, ami nem volt rajtad másfél éve (és nem alkalmi, vagy különös érzelmi erővel bíró darab), mennie kell.

x Promóció

Mérd fel a gardróbod adottságait

Mik az erősségei? És mik a gyenge pontok? Vannak-e holt terek a szekrényedben? Esetleg elérhetetlen polcok? Gondold át, hogyan tudnád a legpraktikusabbra alakítani a szekrényedet, és fektess be erre az átalakításra. Ha a polcok túlságosan mélyek, vedd ki őket, és tegyél a helyükre fiókokat. Ha nagy a holttér az akasztós rész és a szekrény alja között, tégy be oda egy kisebb fiókos részt. A lényeg a maximális kihasználtság.

Mindig a szezonális darabok legyenek elől

A könnyen elérhető helyekre tedd azokat a ruhákat, amelyeket a leggyakrabban hordasz, amelyek az évszaknak leginkább megfelelnek. Minél kevesebb ruhát tarts egyszerre szem előtt, és ezek legyenek egymással jól kombinálhatók. Akár egy minimál gardrób, annyi különbséggel, hogy ezeket havonta cserélheted, variálhatod. A magas, elérhetetlen polcokra bemehetnek az épp nem hordott darabok – vákuumcsomagolva. Ezeket a remek kis csomagocskákat a lakás más részein is elrejtheted, nem muszáj értékes gardróbhelyet foglalnod velük. Bemehetnek az ágy vagy a kanapé alá, felkerülhetnek a szekrények tetejére, stb. – légy találékony!

Tárold a ruhákat igényeiknek megfelelően

A vastag pulcsikat, farmerokat hajtogasd a polcokra, a vékony pólókat, pizsamákat, cicanadrágokat csavard fel, és tedd fiókokba – a Kondo-módszer szerint. A kényes darabokat pedig tartsd vállfán. A vállfán lógó holmik csak akkor maradnak gyűrődésmentesek, ha megfelelő távolságra lenghetnek egymástól – és még így sem garantált, hogy sikerül. Ha így is, úgy is vasalnád őket, tarthatod az ingeket is felcsavarva, fiókban – sokkal több helyet spórolsz így meg.

Tartsd külön a ruhatípusokat

Hogy mindig megtaláld, amit keresel, legyen kijelölt helye minden ruhatípusnak. A pulcsik egy polcon, a farmerok egy másikon, a zakók a szekrény egyik felében, a ruhák a másikban. Inkább akassz egymásra több zakót, vagy több inget, mint egy ruhát és egy zakót, vagy egy inget és egy dzsekit. Így garantáltan mindig megleled, amit keresel, és nem kuytulod össze a szekrényet tartalmát kutakodás közben.

x Promóció
x Promóció
Tíz perces takarítási rutin. Még nem hallottál róla?

Tíz perces takarítási rutin. Még nem hallottál róla?

2022-es táskatrendek

2022-es táskatrendek – mutatjuk a legmenőbbeket