in ,

Imádom!Imádom! AranyosAranyos WOWWOW

Lázcsillapítás házi módszerekkel, gyógyszer nélkül

Lázcsillapítás otthon.

Érdemes nagyanyáink módszereivel is megpróbálkozni. A lázcsillapítás otthoni praktikái.

A magasabb hőmérséklet önmagában nem veszélyes és nem is igényel csillapítást, kivéve, ha a betegnek korábban már voltak láz által indukált rohamai, lázgörcsei vagy valamilyen krónikus betegséggel küzd az illető. Sajnos azonban a lázas görcsroham akkor is előfordulhat, ha korábban még soha nem volt ilyen – soha nem lehet tudni, a szervezetünk hogyan változik az idő múlásával. A lázcsillapítás ma már a kiváló, magas hatóanyagtartalmú gyógyszerek segítségével legtöbbször gyorsan megy – az alábbi otthoni praktikákat akkor érdemes bedobni, ha a gyomor nagyon érzékeny, nem bírja a gyógyszereket, vagy ha először valami szelídebb, természetes gyógymóddal próbálkoznánk.

Mindig monitorozzuk figyelmesen a hőmérsékletet

A több napja tartó magas láz akkor is veszélyes és megterhelő lehet a szervezet számára, ha nem okoz rohamot. Épp ezért már az első hőemelkedéstől fogva mérjük rendszeresen a beteg a lázát. Erre ma már kiváló, pontos és gyors digitális eszközök állnak a rendelkezésünkre. Az iHealth Thermometer például egy olyan érintésmentes hőmérő, amely akár egy másodperc alatt is képes pontos mérést végezni. A Withings Thermo pedig még ennél is jóval többet tud: két másodperc alatt megméri a testhőmérsékletet, és lehetőséget nyújt arra, hogy családod egészségi állapotát iPhone készülékeden kövesd nyomon. Ez a könnyen használható halántéki lázmérő 16 infravörös érzékelővel és egyszerre több mint 4000 méréssel biztosítja a legpontosabb eredményt.

x Promóció

Nedvességpótlás – gyógyteákkal

Bár bármilyen tea biztosítja a szükséges folyadékot, több tea különösen alkalmas láz esetén. Az egyik kedvelt kombináció a kakukkfű (antibakteriális hatású), a hársfavirág (elősegíti az izzadást) és a kamillavirág (csökkenti a gyulladást). A keverékből 1 teáskanálnyit áztassunk 5 percig 1 csésze frissen forralt vízben. Szűrjük le, és naponta többször melegen itassuk a beteggel.

A fűzfakéreg tea is kiváló láz esetén: ez kéreg szalicilátokban (aszpirinnel rokon vegyületekben) gazdag, a természet lázcsillapítójának tartják. Ha a beteg túlságosan émelyeg ahhoz, hogy igyon, szopogason jeget. A változatosság kedvéért fagyasszunk le hígított gyümölcslevet vagy a fenti teákból valamelyiket jégkockatartóban.

A hűtő mosdatás vagy szivacsozás

A szivacsozáshoz ültessük a lázas beteget a kádba, de csak 1-2 centiméternyi langyos vizet (29,4-32,2 Celsius fok) tegyünk az aljába. Ha nincs fürdőhőmérőnk, teszteljük a vizet a kézfejünkkel vagy a csuklónkkal. Csak enyhén melegnek kell lennie. Ne használjunk hideg vizet, üljön a vízben – ez kényelmesebb, mintha feküdne. Ezután egy tiszta mosdókendő vagy szivacs segítségével mosdassuk le a törzsét, karjait és lábait vízzel. A víz elpárolog és hűti a testét. Folytassuk a szivacsozást, amíg a hőmérséklete el nem éri az elfogadható szintet.

Általában ez a módszer harminc-negyvenöt perc alatt egy-két fokkal csökkenti a lázat.

x Promóció
x Promóció
A legkedveltebb szuperélelmiszerek 2022-ben

A legkedveltebb szuperélelmiszerek 2022-ben

Itt a dopamin dressing!

Dopamin dressing