in , ,

Imádom!Imádom! AranyosAranyos WOWWOW

Mit? Mivel? Hogyan? – Mobilfotós tippek

Keresnyei-Vince

A mobilfotózás esszenciája abban rejlik, hogy egy kis méretű eszközzel bármikor szuper képeket készíthetünk komolyabb felszerelés nélkül. Azonban a digitális fotózással járó utómunkát itt sem spórolhatjuk meg. Ráadásul a telefonunkkal történő képalkotást remek kiegészítőkkel tehetjük. Talán itt jelenik meg a mobilfotózás legnagyobb előnye, hiszen ugyanazon az eszközön szerkeszthetjük meg a képeket, mint amivel elkészítettük őket. A kiegészítők pedig kis méretűek, így könnyen elférnek a zsebünkben.

MELYEK A LEGJOBB APPOK UTÓMUNKÁHOZ?

Alapvetően 3 igazán praktikus és könnyen kezelhető szoftvert érdemes megemlíteni, ha utómunkáról van szó:

Adobe Lightroom

x Promóció

Személy szerint ezt az applikációt kedvelem a legjobban, mert ez a legprofibb az összes közül. Az ingyenes verziójával is elég sok funkciót kapunk, és ha előfizetünk a pro verzióra, nagyjából ugyanazokat a lehetőségeket tárja elénk, mint az asztali verziója (sőt, az Adobe Cloud használatának a segítségével el is érhetjük fotóinkat asztali gépünkről vagy laptopunkról). A fotók szerkesztése mellett remekül lehet katalogizálni is a képeinket, ezért a funkciójáért már önmagában megéri használni a Lightroomot.

Snapseed

Szinte elsőként jelent meg a képszerkesztő applikációk között. Ingyenes és rendkívül sok szerkesztési funkcióval rendelkezik. Bár jó szoftvernek tartom, és sokat használtam régebben, azonban számomra nagy hátrányt jelent, hogy nem optimalizálták tabletre az applikációt, és több éve nem pótolták ezt a hiányt. Cikkem írásakor az utolsó frissítés egy éve jelent meg az applikációhoz, és példának okáért az iPhone 14 Pro Dynamic Islandjéhez sincs optimalizálva az app.

VSCO

Az effektek és presetek koronázatlan királya. Ha régi filmes hatást szeretnénk elérni képeink szerkesztésekor, akkor a VSCO nyújtja számunkra a legtöbb lehetőséget. Tengernyi beépített színhatással rendelkezik és rendkívül könnyű kezelni. Az alap verzió ingyenes, pro verziója előfizetéses rendszerrel működik, ahol nagyon sok filmes presetet kapunk “ajándékba”.

Milyen kiegészítőket válasszunk?

Mint minden téren, úgy a mobilfotózásban is léteznek kiegészítők, amivel kényelmesebbé tehetjük hobbinkat. Ami különösen jó hír, hogy itthon már az iCentre is forgalmazza ezeket a termékeket (régebben a legtöbb kiegészítőt tengerentúlról kellett berendelni, ami egyrészt sok időbe telt, másrészt a vám- és szállítási költségek miatt nagyon nehezen volt megindokolható költés a feleségem felé). De nézzünk is néhány példát, melyek azok a kütyük, amik szerintem nagyon hasznosak tudnak lenni mobilfotózás szempontjából.

SHIFTCAM SnapGrip

Ahogy az iPhone-ok kameráinak tudása növekedett az évek során, úgy a telefonok mérete is egyre nagyobb lett, és bár viszonylag nagy tenyerem van, sokszor elég kényelmetlen és furcsa fogása van a mobiloknak, ha fotózásra használjuk őket. Ezen igyekszik segíteni a SnapGrip kiegészítő, ami egy plusz markolatot ad hozzá a telefonunkhoz. MagSafe-el csatlakozik az erre alkalmas iPhone-okhoz mindezek mellett beépített akkumulátorral is rendelkezik, és egy külön expozíciós gombbal a markolattal is ellőhetjük képünket. Használat során a MagSafe csatlakozást elég erősnek találtam, biztosak lehetünk benne, hogy kényelmes és biztonságos fogást biztosít telefonuknak. Kütyümániásoknak kötelező kiegészítő!

ADAM ELEMENTS iKlip Duo

Ha egy hosszabb nyaralásra vagy fotós túrára indulnánk és kevésbé bízunk a képeink felhőben való tárolásában, érdemes beszerezni egy külső adathordozót. Így ha megtelik a telefonunk tárhelye, a korábbi képeket csak átmásoljuk, és újabb helyet szabadíthatunk fel készülékünkön a fotóknak.

Apple MagSafe Battery Charger

Egy nagy hátránya van a mobilfotózásnak, mégpedig az, hogy rengeteg erőforrást igényel a telefonunktól. Ez azt eredményezi, hogy rövid időn belül viszonylag sokat eshet akkumulátorunk töltöttségi szintje. A klasszikus digitális fényképezőgép esetében is így van ez, ott viszont megvan a lehetőségünk arra, hogy ha lemerülne az akksi pillanatok alatt ki tudjuk cserélni egy újra. Ez az iPhone-ok esetében a beépített akkumulátor miatt nem megoldható. Viszont a MagSafe funkció eljövetelével lehetővé vált, hogy pillanatok alatt tudunk egy plusz akkumulátort csatlakoztatni telefonunk hátlapjára, és vígan fotózhatunk is tovább. Számomra az utóbbi évek egyik leghasznosabb kiegészítőjévé nőtte ki magát a MagSafes powerbank. Ha sokat fotózunk a mobilunkkal, mindenképpen érdemes beszerezni ezt a kütyüt.

Melyik témához melyik lenst érdemes használni?

Mindegyik látószögnek megvan a maga felhasználási területe, ebbe szeretnék most egy kis betekintést engedni.

UltraWide

Az UltraWide Lens a személyes kedvencem. Az extrém nagy látószögnek köszönhetően szinte csak a kreativitásunk szab határt a felhasználást illetően. Az objektív erősen torzít, ami korrigálható utómunkával, de számomra ez kevésbé zavaró, igyekszem inkább előnyt kovácsolni belőle. Utcai fotó, épület és tájkép témákra ajánlom leginkább a használatát. Érdemes kísérletezni több szemszöggel az ultra széles optika esetén, mielőtt elkészítjük a képet. Akár nagyon alsó nézetből ún. békaperspektívából is rendkívül érdekes világ tárul elénk az iPhone-unkon keresztül. (Érdemes megemlíteni, hogy a macro fotókért is az UltraWide optika felel) 

Wide Lens

A legtöbb témához használható fő objektív. Legyen szó portréról vagy épület fotóról, tájképről vagy akár kis kedvenceink megörökítéséről, nem lőhetünk mellé, ha a Wide Lens-t használjuk. A legtöbb fejlesztést mindig ez az optika kapja, így gyengébb fényviszonyok mellett erősen ajánlott a használata. Torzítása viszonylag pici és a látószöge a legközelebb van ahhoz, amit az emberi szem lát. 

Tele Lens

Kifejezett portréra és still-life fotókra alkalmas objektív. A nagyobb gyújtótávnak köszönhetően előnyösebb portrék készítésére képes. Fontos megjegyezni, hogy ennek az objektívnek a használatáról nem mindig mi döntünk. Mit is értek ez alatt? Ha kiválasztottuk a teleobjektívet, és gyengébb fényviszonyok között fotózunk, akkor a telefonunk mesterséges intelligenciával felszerelt fotós alkalmazása átvált a főkamerára és a teleobjektív gyújtótávolságának megfelelő kivágást alkalmaz a főkamerával elkészített képeken. Ezáltal elméletben jobb minőséget biztosít a rendszer, a gyakorlatban ennek az ellenkezőjét szoktam tapasztalni, így ezt az optikát főként jó fényviszonyok mellett használom.

Milyen versenyekre érdemes nevezni?

Ha már régóta nem csak hobbiként gondolsz a mobilfotózásra, vagy éppen szeretnéd megmérettetni tehetségedet, akkor érdemes elindulni valamelyik mobilfotós versenyen, melyek egyre népszerűbbek lettek az elmúlt években. Két fő versenyt ajánlok, melyek szakmailag és inspirációt tekintve is fontos szerepet töltenek be a nemzetközi mobilfotózás terén.

Mobile Photography Awards

A Mobile Photography Awards világversenyre bármilyen márkájú mobiltelefonnal vagy tablettel készített képpel nevezhetünk, de fontos szabály, hogy az utómunkát is a telefonunkon kell végezni, azaz tilos számítógépet használni.
A leadási határidő év végén szokott lenni, képenként kell fizetni nagyjából 15$ körüli összeget. 12 kategóriában lehet nevezni és kategóriánkként egy nyertest hirdetnek.
Általában a következő év tavaszán hirdetik ki a nyerteseket, akik pénzjutalom mellett abban a megtiszteltetésben részesülnek, hogy több amerikai nagyvárosban is kiállítják a képeit. Rengeteg online hírújság is közli a nyertes fotósok képeit így, ha helyezést érünk el, elég széles közönség ismerheti meg fotóinkat.

Iphone Photography Awards

Az iPhone Photography Awards jóval zártabb verseny, mint a Mobile Photography Awards, mivel csak Apple mobil eszközzel készített képpel lehet nevezni. Itt is érvényben van az a szabály, hogy laptopon vagy asztali gépen szerkesztett képekkel nem lehet indulni. 14 kategóriában várják képeinket, és itt is van egy nevezési díj, ami az IPPA esetében 5,5 $-ba kerül képenként. A fődíjak között Apple termékek találhatóak, illetve széles közönség elé tárják a nyertes fotókat. Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook minden év során a saját Twitter-oldalán osztja meg a nyertes képeket.

Milyen oldalakat érdemes követni? 

Tapasztalatom szerint, az egyik legjobb módszer arra, hogy fejlesszük komponálási és esztétikai érzékünket (természetesen a gyakorláson kívül) ha minél több, és jó fotót tekintünk meg. Ezért szeretnék megosztani egy pár olyan oldalt, ahonnan én is szoktam inspirálódni:

TheSmartView: Kifejezetten mobillal készült képeket publikáló Instagram-oldal. Több kurátor válogatja a képeket, így kiváló minőségű fotókkal lehet találkozni az oldalon.

TheMobiography: Mobil fotós magazin közösségi oldala. A fotók mellett sokszor hirdetnek kisebb tematikus versenyeket, ezeknek a nyerteseit az oldalon publikálják. Gyakorlás szempontjából is nagyon hasznos részt venni a megmérettetéseiken.

iPhonePhotographySchool: Szuper edukatív rövid videókat és fotókat publikálnak napi szinten az iPhone-nal való fotózás témakörében.

Dinalf: Abszolút az élmezőnybe tartozó mobilfotográfus. Rendkívül inspiráló képeket készít, érdemes aktívan követni.

Hojjathamidi: Véleményem szerint a legjobb dokumentarista mobilfotográfus. Sokszor szinte hihetetlen, hogy mindössze egy mobiltelefonnal alkot és készíti el a publikált képeit.

x Promóció
x Promóció
A hátizsák szuper darab!

A hátizsák jobb választás lehet a válltáskánál

Kényelmes hálószoba titka.

A kényelmes hálószoba titka