in ,

AranyosAranyos Imádom!Imádom! WOWWOW

Spórolj okosan a konyhában!

Spórolj a konyhában!

Ha élelmiszer pazarlásról van szó, sokunknak az jut először eszébe, hogy a vacsora maradványait a szemétbe dobjuk. Ám az élelmiszer pazarlás messze túlmutat ezen. Néhány trükkel azonban megelőzhető. Spórolj te is okosan a konyhában!

Az élelmiszer pazarlás jelensége magába foglalja az élelmiszer-ellátási lánc termelési, feldolgozási, elosztási, fogyasztási és hulladékfázisaiban elveszett ehető élelmiszereket is. Az Egyesült Államokban az élelmiszerek 30-40%-a megy így veszendőbe.

Egy nemzetközi piackutató cég által végzett új felmérés még tovább finomította a statisztikát, és 2000 felnőttet kérdezett meg mi vész leggyakrabban kárba a háztartásukban. Lista készült a kidobott termékekről, ami ugyan amerikai adatsor, de feltételezhetően Európában is hasonlóak lehetnek az arányok. Okos vásárlással nem csak a környezeted, de a pénztárcádat is megvédheted. Spórolj te is pénzt és időt, illetve felejtsd el a bosszúságot!

x Promóció

Saláta

A megkérdezettek 27%-a vallotta be, hogy kidobja az el nem fogyasztott salátát. Mivel tudjuk, hogy ez az egyik legromlandóbb élelmiszer, a legjobb, ha egy mosogatórongyba csomagoljuk, hogy felszívja a felesleges nedvességet, és a hűtőszekrény alsó fiókjában tároljuk. Így körülbelül három napig tartható el, ezért a legjobb, ha van terved a gyors felhasználására, ha vásárolsz belőle.

Tej

A felmérésben részt vevők 21%-a elismerte, hogy pazarolja. A növényi tejjel ellentétben, amely akár 10 napig is eláll, a tejes tej hajlamos gyorsan megromlani, különösen, ha nem megfelelően hűtjük. Profi tipp: Ha a tejet a hűtőszekrény leghidegebb részében (általában a hátsó vagy alsó részében) tárolod, akkor tovább eltartható. Le is fagyaszthatod, hogy tovább fogyasztható maradjon.

Alma

Nem titok, hogy ha felvágsz egy almát, és kint hagyod, viszonylag gyorsan megbarnul. De ne hagyd, hogy a színe megtévesszen, ettől még tökéletesen fogyasztható. Mégis, az emberek 21%-a pazarolja a gyümölcsöt. Ahhoz, hogy az alma hosszabb ideig eltartható legyen, hagyd az éléskamra hűvös, sötét sarkában, közvetlen fénytől távol, vagy tartsd a hűtőben. Az alma hetekig friss és ropogós marad a frigóban.

Banán

A népszerű gyümölcs egyik nap még tökéletes sárga árnyalatú, érett és fogyasztható, másnap pedig már barna foltok borítják. Ha pedig nem rajongsz a banánkenyérért, akkor lehet, hogy te is azon 23% közé tartozol, akik kidobják. A banán valójában az egyik legjobb gyümölcs, és finom kiegészítője lehet a reggeli turmixodnak. Amikor tehát kezded észrevenni, hogy érik, dobd be a fagyasztóba (egy fagyasztózacskóban), hogy bármikor elfogyaszthasd a smoothie-d részeként.

Avokádó

Túl érett vagy éretlen? Ez a kérdés – legalábbis az élelmiszerboltban az avokádó kiválasztásakor. Ezek a gyümölcsök trükkösek lehetnek, mivel úgy tűnik, hogy az egyik percben még kemény, élénkzöld külsővel rendelkeznek, a következőben pedig már feketék és pépesek. Ha te is a felmérésben résztvevők 17%-ához tartozol, akik végül kidobják az avokádót, nem vagy egyedül. Ahhoz, hogy a legtöbbet hozzuk ki az avokádóból, az ideális időpont a hűtőben való tárolásra az, amikor már érett vagy közel van az éréshez.

Kenyér

Semmi sem veri a friss kenyér ízét. Sajnos, ha a pékségben vásárolt bagettet a konyhapulton hagyod, néhány nap alatt megromlik. Ahelyett, hogy kidobnád, mint az emberek 21%-a, miért ne használnád fel krutonnak? Egyszerűen vágd fel a kenyeret kockákra, fűszerezd ízlésed szerint, majd tedd be a sütőbe, amíg ropogósra sül. Vagy ami még jobb, becsomagolhatod egy papírzacskóba, vehetsz egy kenyérdobozt, vagy egyszerűen lefagyaszthatod, hogy csak néhányat említsünk.

Csemegehúsok (húsok, sajtok, készételek stb.)

Bár a felvágottak és a szendvicshúsok sok hűtőszekrényben alapdarabok, lássuk be: a legtöbb csemegeárúnak nincs hosszú eltarthatósági ideje. Ez az egyik legtöbbet kidobott élelmiszer, az emberek 16%-a vallja be, hogy pazarolja. A jó hír az, hogy a legtöbb csemegehús lefagyasztható. A szalámi, a pepperoni és a bolognai a lista élén állnak a korlátozott víztartalmuk miatt. A pulyka, a csirke, a sonka és a marhasült is nyugodtan lefagyasztható.

Sárgarépa

Akár nyersen, akár sütve vagy párolva szereted, a sárgarépa népszerű recept-összetevő vagy köret. De akkor miért dobja ki az emberek 14%-a? Az egyik ok az lehet, hogy a sárgarépa megpuhul és pépessé válik, ha nem megfelelően tárolják. Mi a legjobb mód az ízletes zöldségféle tárolására? Légmentesen záródó edényben. Így hetekig élvezheted.

Tojás

Minden tojásfehérje-rajongónak: valószínűleg már nem is számolod, mennyi sárgáját dobtál ki a szemétbe. A tojás a legtöbbet pazarolt élelmiszeripari cikkek közé tartozik, 16%-kal. Persze, a tojássárgája koleszterint és telített zsírt tartalmaz, de emellett a tojásban található mikrotápanyagok nagy részét is. Éppen ezért mértékkel fogyasztva kifejezetten egészséges. A tojást szintén lefagyasztható főzés előtt és után is.

Hús

A friss hús elég gyorsan megromlik, így nem meglepő, hogy a felmérésben résztvevők mintegy 15%-a ismerte be, hogy pazarolja. Különösen a húsok esetében elengedhetetlen a megfelelő tárolás. Ha azt tervezed, hogy egy-két napon belül megeszed, akkor a hűtőben tartás megfelel, de ha azt szeretnéd, hogy a hús hosszabb ideig elálljon, akkor a legjobb megoldás a fagyasztás.

x Promóció
x Promóció
Száraz haj ellen.

3 tipp a száraz haj ellen

Fogyókúra gyümölcsökkel.

Fogyókúra gyümölcsökkel? Igen!