in ,

AranyosAranyos Imádom!Imádom! WOWWOW

Sport – sérülések nélkül

Sport - sérülések nélkül.

Ha betartod a szabályokat, elkerülheted a bajt.

Minden sportágban fennáll a sérülés veszélye, ám ne feledjük, hogy a sportolás előnyei meghaladják a kockázatokat. Általánosságban elmondható, hogy minél több kontaktus van egy sportágban – csapatsportokban –, annál nagyobb a traumás sérülés kockázata. Ám ugyanúgy le lehet sérülni bringázás vagy kocogás közben is, ha nem vagyunk elég gondosak, elővigyázatosak. A sport közben elszenvedett sérülések legtöbbje túlterhelés miatt következik be.

A sportsérülések leggyakoribb típusai a ficamok (szalagok sérülései), a húzódások (izmok sérülései) és a terheléses törések (csontok sérülései). Ha figyelsz az alábbiakra, nagy eséllyel megúszod a komolyabb problémákat.

x Promóció

Viselj megfelelő felszerelést

Ha az űzött sport előírja, viseld a megfelelő – és megfelelően illeszkedő – védőfelszerelést! Ilyenek lehetnek a különböző védőpárnák (nyak, váll, könyök, mellkas, térd, sípcsont), a sisak, szájvédő vagy szemüveg. De a sima futáshoz is nélkülözhetetlen a jó futócipő, ezt is tartsd szem előtt, mielőtt nekiindulsz.

Nyújts rendszeresen

A sport utáni nyújtógyakorlatok növelhetik a rugalmasságot, ezzel pedig elejét veheted a későbbi fájdalmaknak, sérüléseknek. A nyújtást a napi fitnesztervbe is be kell építeni.

Használd a megfelelő technikát

Bármilyen sportot is űzz, fontos, hogy a gyakorlatokat pontos technikával hajtsd végre. Ez még egy közönséges guggolásnál is problémát jelenthet, hát még olyan komplexebb sportoknál, mint a jóga vagy a pilates. Épp ezért nagyon fontos, hogy edzővel gyakorolj, vagy ha erre nincs módod, legalább tükör előtt végezd a feladatokat.

Tarts szünetet és pihenj

Az edzés alatti és pihenőidők és edzések közötti pihenőnapok megfelelő aránya csökkenthetik a sérülések számát és megelőzhetik a szervezeted túlterhelését.

Mindig melegíts be

A felmelegedett izmok kevésbé hajlamosak a sérülésekre. A megfelelő bemelegítés elengedhetetlen a sérülések megelőzéséhez. Győződj meg róla, hogy a bemelegítés hossza és típusa megfelel a sportágnak, amit űzöl.

+TIPP: Kövesd az edzéseid fejlett mérő­számokkal, például pulzus­zónákkal, és próbálj ki több­sportos edzéseket az új Apple Watch Ultra segítségével. Az óra aksija szokványos használat mellett akár 36 órát is bír, Alacsony töltöttségű módban pedig még tovább kitart. Ideális eszköz a futáshoz.

x Promóció
x Promóció
Egészséges fejbőr, szép haj.

Egészséges fejbőr, szép haj minden időben

Egy szenzor mind felett