in ,

Imádom!Imádom!

Tippek a fenntartható vásárláshoz

Ha szíveden viseled bolygód jövőjét, és szeretnél többet tenni érte, de nem tudod, hogyan, kezdd mindjárt a vásárlási szokásaid módosításával.

Alábbiakban összegyűjtöttünk néhány olyan szempontot, amelyeket ha figyelni kezdesz, nagyobb tudatosságot tudsz belecsempészni a mindennapjaidba, és egy picikét te is hozzájárulsz a fenntartható fogyasztáshoz és az ökológiai egyensúly védelméhez.

Vásárolj keveset, de jó minőségűt

Ez a tanács több terméktípus esetében megszívlelendő. Ilyenek például a lakástextíliák, a ruhaneműk és az elektromos kütyük is. Érdemes például a lehető legjobb minőségű laptopot vagy okostelefont megvásárolni – no persze a pénztárcád keretei között – hiszen az garantáltan hosszabb ideig lesz hűséges társad.
De sokat tehetsz a környezetedért azzal is, ha a használt telefonod, tableted, laptopod nem a kukában végzi, szerencsére ma már van lehetőség a biztonságos elhelyezésükre. Az iCentre üzleteiben például beszámíttathatod a régi készülékeidet a vásárlásodba. A részleteket itt találod.

x Promóció

Figyeld a jelöléseket, válassz a fenntartható termékek közül!

Minden terméken – legyen szó élelmiszerről, ruháról, bútorról vagy piperecikkekről – találhatók különböző jelölések. Ezek közül több is azt jelzi, hogy különböző ökológiai szempontból fontos elvárásoknak megfelelően készült a termék. A Leaping Bunny, azaz ugró nyuszi bélyeg például azt jelzi, hogy az adott terméket nem tesztelték állatokon. A Fair Trade szimbólum pedig a méltányos kereskedelem jelzése. Ez csupán néhány példa: figyeld a plecsniket, és tájékozódj!

Vásárolj helyi termékeket

Amiből csak lehet, vásárolj itthon gyártott vagy itthon termesztett változatot. Keresd a termelői piacokat, a gourmet boltokat, amelyek sok hazai kézművesterméket forgalmaznak, vásárolj magyar tervezők ruháiból, hazai kézműves lakásdekorációs termékeket. Nem csak a fenntarthatóság miatt jó ezek közül válogatni, hanem egyediségük miatt is.

Gondoskodj arról is, ami neked már nem kell

Ha valamire már nincs szükséged, de még jó állapotban van, ne dobd ki a kukába. Vidd el charity boltokba, hirdesd meg a közösségi oldalak adok-veszek csoportjaiban, ajándékozd el őket, vagy szervezz belőlük garázsvásárt. Jó buli lesz, és még az árukból is visszajön valamennyi.

x Promóció
x Promóció

Egészségesebb otthon, így csináld!

Készíts vonzó selfie-t!